Рішення
від 15.04.2024 по справі 693/298/24
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 693/298/24

Провадження № 2-о/693/34/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

15.04.2024 року м. Жашків

Жашківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Коцюбинської Ю.Д.,

присяжних: Сивака В.В., Галацана М.В.,

за участю секретаря судового засідання: Олійник С.І.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Мельника В.В.,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Жашків цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про усиновлення дитини, заінтересовані особи: Служба у справах дітей виконавчого комітету Жашківської міської ради, ОСОБА_2 , Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції,

У С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявлених вимог вказав про те, що 09.08.2019 року він одружився з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка після одруження взяла прізвище « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Від спільного проживання в шлюбі в них ІНФОРМАЦІЯ_3 народився син - ОСОБА_6 .

Разом з тим, його дружина ОСОБА_2 має малолітню дитину від першого шлюбу - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вищевказані особи проживають однією сім`єю по АДРЕСА_1 .

Позивач відноситься до ОСОБА_3 як до своєї рідної дитини, він старший за неї на 26 років, має постійну роботу, стабільний заробіток та усі можливості для утримання дитини.

У свою чергу, дитина потребує постійної батьківської турботи, уваги, піклування та духовного виховання, сприймає його як рідного батька, а тому позивач вважає, що він може забезпечити стабільні та гармонійні умови для її повноцінного життя.

Мати дитини не заперечує проти усиновлення.

Батька дитини - ОСОБА_7 заочним рішенням Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 23.03.21 року у справі №632/2261/20 позбавлено батьківських прав відносно неповнолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до висновку про стан здоров`я, заявник має задовільний стан здоров`я. До кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості та в розшуку не перебуває. Додатково повідомив, що він ніколи не позбавлявся батьківських прав, не був усиновлювачем іншої дитини, не зловживає спиртними напоями та наркотичними засобами. Для виховання та розвитку дитини створені належні житлові умови. Вважає, що усиновлення ним ОСОБА_3 відповідатиме найкращим інтересам його та дитини.

Посилаючись на вказані обставини та норми законодавства звернувся з заявою до суду та просить постановити рішення про усиновлення ним дитини, виключити з актового запису про народження дитини запис про батька дитини - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та вказати батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , змінити прізвище усиновленої дитини з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_9 », по-батькові дитини з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

У судовому засіданні заявник та його адвокат підтримали позовні вимоги, надали суду пояснення, аналогічні обставинам, викладеним у заяві.

У судовому засіданні заінтересована особа - ОСОБА_2 підтвердила згоду на усиновлення заявником її дочки ОСОБА_3 .

У судове засідання представник Служби у справах дітей Жашківської міської ради не з`явився.

У судове засідання представник Жашківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції не з`явився.

Суд, вислухавши пояснення заявника та його представника, заінтересованої особи, дослідивши письмові матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що 09.08.2019 року ОСОБА_1 та ОСОБА_11 зареєстрували шлюб, актовий запис № 478, що підтверджується свідоцтвом про шлюб, виданим 09.08.2019 р. Уманським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області.

Від спільного проживання в шлюбі мають малолітнього сина - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

ОСОБА_2 має малолітню дочку - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , де батьками дитини записані ОСОБА_7 та ОСОБА_4 .

Згідно заочного рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 23.03.2021 року у справі №632/2261/20 ОСОБА_7 позбавлено батьківських прав відносно його малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заінтересована особа ОСОБА_2 - мати ОСОБА_3 дає вільну і безумовну згоду ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , на усиновлення її дочки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , що підтверджується заявою від 26.12.2023 року, посвідченою приватним нотаріусом Уманського районного нотаріального округу Черкаської області Шелудько В.П., зареєстрованою в реєстрі за № 3130.

Відповідно до висновку про стан здоров`я від 28.12.2023 року ОСОБА_1 здоровий та не має протипоказань щодо усиновлення дитини.

ОСОБА_1 на території України станом на 27.12.2023 р. до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває, що підтверджується витягом ВР-001941201 з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості».

Згідно із висновку про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини від 04.01.2024 року ОСОБА_3 здорова.

Відповідно до висновку Виконавчого комітету Жашківської міської ради від 29.01.2024р. про доцільність усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність його інтересам дитини, ОСОБА_1 може бути усиновителем та усиновлення відповідає інтересам малолітньої ОСОБА_3 .

Згідно із ч. 4 ст. 313 ЦПК України, суд перевіряє законність підстав для усиновлення, в тому числі наявність згоди усиновлюваної дитини, якщо така згода є необхідною, або наявність згоди усиновлюваної повнолітньої особи.

За приписами ч. 1, 2 ст. 224 СК України, суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Таким чином, перевіривши законність підстав для усиновлення, врахувавши всі обставини, що мають істотне значення, мотиви, на підставі яких особа бажає усиновлення, суд вважає, що заява ОСОБА_1 про усиновлення підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 259, 265, 268, 272, 293, 310-314 ЦПК України, статтями 207, 208, 211, 217, 218, 220, 223-225, 229, 231 СК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення дитини, заінтересовані особи: Служба у справах дітей виконавчого комітету Жашківської міської ради, ОСОБА_2 , Жашківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції- задовольнити.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , громадянина України, оголосити усиновлювачем дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 № 189, зареєстрованого 09.09.2016 р. Первомайським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, виключивши з даного актового запису відповідний запис про батька дитини - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та вказати батьком дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Змінити прізвище усиновленої дитини з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Змінити по-батькові усиновленої дитини з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

Усиновлення вважається здійсненим з дня набрання законної сили рішенням суду.

Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини копію рішення суду надіслати до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з часу його проголошення.

Головуючий: Ю. Д. Коцюбинська

Присяжні: В.В. Сивак

М.В. Галацан

СудЖашківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118389115
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —693/298/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні