Ухвала
від 16.04.2024 по справі 902/121/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"16" квітня 2024 р. Cправа № 902/121/17

Суддя Господарського суду Вінницької області Тісецький С.С., розглянувши матеріали у справі

за заявою: Акціонерного товариства "Сенс Банк" (вул. Велика Васильківська, буд. 100, м.Київ, 03150; код ЄДРПОУ 23494714)

до: Відкритого акціонерного товариства "Вінніфрут" (вул. Фрунзе, 45, м. Калинівка, Калинівсьий район, Вінницька область, 22400; код 30807701)

про банкрутство

без виклику представників сторін

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Господарського суду Вінницької області перебуває справа № 902/121/17 за заявою АТ "Сенс Банк" до ВАТ "Вінніфрут" про визнання банкрутом.

Провадження у цій справі перебуває на стадії ліквідаційної процедури боржника.

Ухвалою суду від 01.04.2024 року, серед іншого, продовжено строк ліквідаційної процедури ВАТ "Вінніфрут" та повноваження ліквідатора Ющенко В.М. по справі №902/121/17 до 27.05.2024 року. Призначено справу № 902/121/17 до розгляду в судовому засіданні на 27.05.2024 року.

15.04.2024 року до суду від ТОВ "Диметра Фінанс" надійшла заява б/н від 15.04.2024 року (вх. № 01-36/351/24) про зміну найменування кредитора у справі № 902/121/17.

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Приписами ст. 169 ГПК України визначено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Зважаючи на викладене, судом встановлений порядок розгляду зазначеної вище заяви за наявними матеріалами справи поза межами судового засідання.

При цьому, суд, розглянувши заяву про зміну найменування кредитора, дослідивши наявні матеріали справи, встановив наступне.

За змістом заяви та матеріалів цієї справи, ухвалою суду від 03.08.2022 року задоволено заяву ТОВ "Фінансова компанія "Диметра Фінанс" б/н від 30.08.2021 року (вх. № 01-36/649/21) про заміну кредитора правонаступником у справі № 902/121/17, повністю. Замінено Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Монтале" (код ЄДРПОУ 43249891) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Диметра Фінанс" (код ЄДРПОУ 43101308) у справі № 902/121/17 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Вінніфрут".

Разом із тим, станом на сьогодні дійсною назвою кредитора є Товариство з обмеженою відповідальністю "Диметра Фінанс", адреса реєстрації змінилась: 03150, м. Київ, вул.Велика Васильківська, 55 код ЄДРПОУ 43101308.

На підставі викладеного, Заявник просить суд змінити найменування кредитора у справі № 902/121/17 про банкрутство ВАТ "Вінніфрут" з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Диметра Фінанс" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Диметра Фінанс" (адреса реєстрації : 03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 55, код ЄДРПОУ 43101308).

З урахуванням встановлених обставин справи, суд дійшов таких висновків.

Частиною 1 ст. 2 ГПК України, визначено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

За змістом ч. 3 ст. 13 ГПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

В силу ч. 1, ч. 2 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 79 ГПК України, наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За змістом ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Як встановлено судом, кредитор у цій справі - ТОВ "Фінансова компанія "Диметра Фінанс" (код ЄДРПОУ 43101308) змінило своє найменування на Товариство з обмеженою відповідальністю "Диметра Фінанс", що підтверджується наданою копією витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на 15.04.2024, в якому за ідентифікаційним кодом 43101308 значиться юридична особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "Диметра Фінанс" та вказана адреса реєстрації: вул. Велика Васильківська, 55, м. Київ, 03150.

За змістом ч. 1, ч. 3 ст. 90 ЦК України, юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву. Найменування установи має містити інформацію про характер її діяльності. Юридична особа може мати крім повного найменування скорочене найменування. Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.

Частиною 4 ст. 236 ГПК України визначено, що при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

За змістом постанови Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 06.10.2022 року у справі № 910/18692/21, сама лише зміна найменування юридичної особи, її місцезнаходження не означають її реорганізації, якщо при цьому не змінюється організаційно-правова форма даної особи.

Оскільки сама лише зміна найменування юридичної особи, її місцезнаходження не означають припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора в зобов`язанні чи заміни особи у відносинах, які породжують правонаступництво, наслідком чого є залучення правонаступника відповідного учасника справи, то не вбачається підстав для застосування у даній справі положень статті 52 ГПК України щодо відповідача.

Згідно постанови Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 25.03.2019 року у справі № 191/81/17, загальновідомо, що назва юридичної особи складається з літерального компонування елементів українського алфавіту. Крім того, назва юридичної особи може містити інформацію про мету діяльності, вид, спосіб утворення, залежність юридичної особи, крім обмежень, встановлених актами чинного законодавства України. Наведете свідчить, що назва юридичної особи є її необхідною ознакою, яка забезпечує участь у цивільному обороті від свого імені та слугує засобом її індивідуалізації, що дозволяє відокремити її від інших юридичних осіб. Назва юридичної особи в процесі її "життєдіяльності" може зазнати змін. Зміна назви юридичної особи проявляється в її зовнішній літеральній корекції. Така корекція впливає на ідентифікацію юридичної особи в цивільному обороті. У результаті зміни назви юридичної особи структура цивільних правовідносин не страждає.

Зміна назви юридичної особи тягне тільки правовий наслідок проведення державної реєстрації змін, пов`язаних зі зміною назви, до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Таким чином, зміна назви юридичної особи не тягне на собою правонаступництва у зв`язку з відсутністю нового учасника цивільних відносин, якому мають перейти права та обов`язки особи, яка вибула, та юридичної незмінності правопопередника - учасника цивільних відносин, який вибуває зі складу учасника цивільного відношення.

Принагідно, суд зважає на те, що ст. 52 ГПК України та ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства передбачають підстави та порядок заміни сторони у справі (процесуального правонаступництво), однак порядку зміни найменування учасника у справі не передбачають.

Разом з тим, враховуючи, що зміна найменування учасника є істотною обставиною по справі, суд вважає за необхідне постановити ухвалу про зміну його найменування.

Отже, враховуючи викладене та встановлені обставини справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви ТОВ "Диметра Фінанс" б/н від 15.04.2024 року (вх. № 01-36/351/24) про зміну найменування кредитора у справі № 902/121/17.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 9 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 2, 3, 13, 18, 42, 73-79, 86, 169, 232-236, 242, 326 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Задоволити заяву ТОВ "Диметра Фінанс" б/н від 15.04.2024 року (вх. № 01-36/351/24) про зміну найменування кредитора у справі № 902/121/17.

2. Змінити найменування кредитора у справі № 902/121/17 про банкрутство ВАТ "Вінніфрут" з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Диметра Фінанс" (адреса реєстрації: 01001, м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд. 10-А, приміщення 60, код ЄДРПОУ 43101308) на Товариство з обмеженою відповідальністю "Диметра Фінанс" (адреса реєстрації: 03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 55, код ЄДРПОУ 43101308).

3. Копію ухвали надіслати учасникам справи до електронних кабінетів ЄСІТС та на адреси електронної пошти: представнику АТ "Сенс Банк" Атаманенку О.П. - ІНФОРМАЦІЯ_5; ГУ ДПС у Вінницькій області - vin.official@tax.gov.ua; Антимонопольному комітету України - slg@amcu.gov.ua; арбітражному керуючому Ющенко В.М. - ІНФОРМАЦІЯ_1 ; представнику ВАТ "Вінніфрут" - адвокату Слюсар О.В. - ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ТОВ "Кредіт Інвестмент Груп" - creditinvgroup@gmail.com; представнику ТОВ "Кредіт Інвестмент Груп" - адвокату Нейрановському А.О. - ІНФОРМАЦІЯ_3 ; представнику ТОВ "Диметра Фінанс" та ТОВ "Фінансова компанія "Кантієро" - адвокату Круглику В.В. - ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ГУ ПФУ у Вінницькій області - gu@vn.pfu.gov.ua.

Згідно ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала підписана суддею - 16.04.2024 року.

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку та строки встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Тісецький С.С.

Віддрук. прим: 1 - до справи.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118391401
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/121/17

Ухвала від 31.05.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Павлюк І.Ю.

Ухвала від 17.05.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні