Ухвала
від 16.04.2024 по справі 904/396/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

що підлягає оскарженню

у справі про неплатоспроможність

16.04.2024м. ДніпроСправа № 904/396/24

за заявою Акціонерного товариства "Універсал Банк" (04082, м.Київ, вул.Автозаводська, 54/19, ідентифікаційний номер юридичної особи 21133352)

до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 )

про визнання грошових вимог

Суддя Суховаров А.В.

при секретарі судового засідання Рудь В.Г.

Представники сторін:

від кредитора: не з`явився

від боржника: не з`явився

в засіданні приймали участь: керуюча реструктуризацією боргів не з`явилась

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області із заявою, в якій просить прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі про її неплатоспроможність в порядку, передбаченому положеннями Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою суду від 29.02.2024 відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ); введено процедуру реструктуризації боргів фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ); введено мораторій на задоволення вимог кредиторів строком на 120 днів, до 28.06.2024; призначено керуючим реструктуризацією боргів фізичної особи ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) арбітражного керуючого Белінську Наталію Олександрівну, свідоцтво №190 від 12.02.2013 ( АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ); встановлено керуючому реструктуризацією боржника строк до 29.05.2024 для підготовки та подання до Господарського суду Дніпропетровської області плану реструктуризації боргів боржника; зобов`язано керуючого реструктуризацією не пізніше 06.04.2024 направити суду, кредиторам та боржнику звіт про результати перевірки декларації боржника (частина 3 статті 122 Кодексу України з процедур банкрутства).

Зазначеною вище ухвалою суд призначив попереднє засідання суду на 16.04.2024.

На виконання вимог ухвали суду від 29.02.2024 господарським судом оприлюднено оголошення про відкриття провадження у справі №904/396/24 про неплатоспроможність ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) за №72653 від 29.02.2024.

11.03.2024 до Господарського суду Дніпропетровської області надійшла заява Акціонерного товариства "Універсал Банк" про визнання грошових вимог до ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на суму 40 457,28грн. та судового збору у розмірі 6 056,00грн.

Ухвалою суду від 12.03.2024 заяву Акціонерного товариства "Універсал Банк" про визнання грошових вимог призначено до розгляду в попередньому судовому засіданні на 16.04.2024; зобов`язано керуючого реструктуризацією боргів ОСОБА_2 надати повідомлення про розгляд грошових вимог Акціонерного товариства "Універсал Банк".

В матеріалах справи міститься повідомлення керуючої реструктуризацією боргів ОСОБА_2 , відповідно до якого вимоги Акціонерного товариства "Універсал Банк" визнано у повному обсязі.

В судове засідання 16.04.2024 учасники справи не з`явились.

Дослідивши наявні в матеріалах справи документи, господарський суд встановив.

28.02.2020 року між AT "Універсал Банк" (далі - Банк) та ОСОБА_1 {далі по тексту - Клієнт) було підписано Анкету-Заяву до Договору про надання банківських послуг, відповідно до абзацу першого Анкети-заяви ОСОБА_1 просить відкрити поточний рахунок № НОМЕР_3 у гривні та встановити кредитний ліміт на суму вказану в мобільному додатку, відповідно до умов Договору та підтвердив, що ця Анкета заява є, також, заявою на відкриття рахунку.

З огляду на поставлення, власноруч свого підпису під цією Анкетою-заявою, ОСОБА_1 відповідно до п.2 Анкети-Заяви погодився з тим, що ця Анкета-заява разом з Умовами і правилами обслуговування фізичних осіб в AT "Універсал Банк" при наданні банківських послуг щодо карткових продуктів (MONOBANK | Universal Bank), тарифами, таблицею обчислення вартості кредиту і паспортом споживчого кредиту складають Договір про надання банківських послуг (далі - Договір), укладення якого ОСОБА_1 підтверджує і зобов`язується виконувати його умови.

Відповідно до п.3 Анкети-Заяви підписанням цього Договору ОСОБА_1 підтверджує, що він ознайомлений з актуальною (чинною) редакцією Умов і правил обслуговування фізичних осіб в AT "Універсал Банк", Таблицею обчислення вартості кредиту та Паспорту споживчого кредиту, що розміщені за посиланням www.monobank.ua/terms, Тарифами, що розміщені за посиланням www.monobank.ua/rates , та отримав їх примірники у мобільному додатку, вони мені зрозумілі та не потребують додаткового тлумачення. Окрім цього, ОСОБА_1 беззастережно погоджується з тим, що Банк має право на свій розсуд в односторонньому порядку зменшувати або збільшувати розмір дозволеного кредитного ліміту, погоджуюсь з тим, що про зміну доступного розміру дозволеного кредитного ліміту Банк повідомляє Клієнта шляхом надсилання повідомлень у мобільний додаток, пільговий період за користування кредитним лімітом становить до 62 днів, у разі виходу з пільгового періоду на кредит буде нараховуватися відсоткова ставка 3,2% на місяць. Решта умов, передбачених частиною 1 статті 6 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" визначені в Договорі та Тарифах.

Згідно з п.10 Анкети-Заяви Клієнт надав право та доручив AT "Універсал Банк" здійснювати договірне списання коштів з усіх його рахунків, відкритих у AT "Універсал Банк", без додаткових його розпоряджень, для погашення будь-яких інших грошових зобов`язань Клієнта перед AT "Універсал Банк", що випливають з умов Договору та/або будь-якого іншого договору, що укладений або буде укладений у майбутньому між Клієнтом та Банком.

Після підписання Анкети-заявки, Клієнт отримав платіжну картку за Договором про надання банківських послуг "Monobank".

Відповідно до розділу І Умов і правил, Анкета-заява до Договору про надання банківських послуг Monobank (надалі - Анкета-заява) - письмове звернення клієнта до Банку з проханням відкрити йому банківський рахунок та/або надання йому інших банківських послуг на умовах, визначених Договором. Підписана клієнтом Анкета-заява є підтвердженням укладення Договору.

Своїм підписом на Анкеті-Заяві клієнт беззастережно підтверджує, що на момент укладення відповідного Договору клієнт ознайомився з текстом розділів, пунктів, підпунктів цих Умов і правил обслуговування фізичних осіб в AT "Універсал Банк" при наданні банківських послуг щодо карткових продуктів, Загальних умов випуску та обслуговування платіжних карток, Паспорту споживчого кредиту, Прогнозованого графіку щомісячних платежів та усіма умовами інших частин Договору, повністю зрозумів їхній зміст та погоджується з викладеним. Також Клієнт підтверджує, що інформація, зазначена в частині другій статті 12 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", надана йому, зокрема, шляхом розміщення на Сайті Банку (п.2.4 Умов і правил).

Згідно з п.2.5. Умов і правил укладаючи Договір Клієнт та Банк приймають на себе всі обов`язки та набувають всіх прав, передбачених усіма розділами, пунктами, підпунктами та складовими частинами Договору.

З Умовами і правилами можна ознайомитися на офіційному сайті Банку https://www.monobank.ua/terms?file=umovy-2020-02-14.pdf, тобто, така інформація із повним змістом Умов і правил (із урахуванням всіх змін та наступних редакцій) є у вільному доступі у мережі Internet.

З огляду на порушення ОСОБА_1 умов договору про надання банківських послуг "Monobank" станом на 29.02.2024 року заборгованість ОСОБА_1 , згідно з доданим до заяви розрахунком, становить 40 357,28 грн.

ОСОБА_1 не надано до матеріалів справи доказів, що спростовують обставини викладені кредитором в заяві про визнання грошових вимог та не надано доказів сплати зазначеної вище заборгованості.

Дослідивши надані учасниками справи пояснення по суті грошових вимог, суд, вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до частини другої статті 1054 Цивільного кодексу України до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 ("Позика") глави 71 ("Позика. Кредит. Банківський вклад"), якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно з частиною другою статті 1050 Цивільного кодексу України, якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то у разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього кодексу.

Відповідно до ст.1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Дослідивши подану заяву, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості вимог заявника про визнання грошових вимог Акціонерного товариства "Універсал Банк" на суму 40 357,28грн.

Разом з тим, заявником сплачено судовий збір за подання заяви з грошовими вимогами до боржника у розмірі 6 056,00грн., який підлягає включенню до реєстру вимог кредиторів до першої черги задоволення.

За змістом положень статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсними кредиторами є кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника.

Відповідно до частини 2 статті 133 Кодексу України з процедур банкрутства витрати, пов`язані з провадженням у справі про неплатоспроможність (витрати на оплату судового збору, сплату винагороди і відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним своїх повноважень, оплату послуг спеціалістів для проведення оцінки майнових об`єктів, що підлягають продажу, а також витрати на проведення аукціону), відшкодовуються у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

За змістом частини 4 статті 133 Кодексу України з процедур банкрутства, вимоги кредиторів, включені до реєстру вимог кредиторів, задовольняються у такій черговості:

1) у першу чергу задовольняються вимоги до боржника щодо сплати аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування;

2) у другу чергу задовольняються вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів) та проводяться розрахунки з іншими кредиторами;

3) у третю чергу сплачуються неустойки (штраф, пеня), внесені до реєстру вимог кредиторів.

Вимоги кожної наступної черги задовольняються за рахунок коштів від продажу майна боржника після повного задоволення вимог попередньої черги, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У разі недостатності коштів, одержаних від продажу майна банкрута, для повного задоволення всіх вимог однієї черги вимоги задовольняються пропорційно до суми вимог, що належить кожному кредиторові однієї черги.

З огляду на обґрунтованість вимог заяви Акціонерного товариства "Універсал Банк" (04082, м.Київ, вул.Автозаводська, 54/19, ідентифікаційний номер юридичної особи 21133352), яка подана до господарського суду в межах строку, визначеного приписами ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд, дійшов висновку щодо наявності підстав для визнання конкурсним кредитором Акціонерне товариство "Універсал Банк" (04082, м.Київ, вул.Автозаводська, 54/19, ідентифікаційний номер юридичної особи 21133352) з грошовими вимогами до ОСОБА_1 на загальну суму 46 413,28грн., яка підлягає погашенню у наступному порядку:

- позачергове задоволення - 6 056, 00грн. (витрати по сплаті судового збору);

- 2 черга - 40 357,28грн. (заборгованість за кредитом).

Керуючись статтями 2, 73-74, 76-79, 86, 91, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, статтями 1, 120-122, 133 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

УХВАЛИВ:

Визнати грошові вимоги Акціонерного товариства "Універсал Банк" (04082, м.Київ, вул.Автозаводська, 54/19, ідентифікаційний номер юридичної особи 21133352) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на суму 40 357,28грн. (заборгованість за кредитом) - 2 черга задоволення вимог кредиторів та на суму 6 056,00грн. (судовий збір) - відшкодовується у повному обсязі до задоволення вимог кредиторів.

Ухвала набирає законної сили 16.04.2024.

Ухвала суду може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 16.04.2024.

Суддя А.В. Суховаров

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118391534
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: грошові вимоги кредитора до боржника

Судовий реєстр по справі —904/396/24

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 24.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні