Ухвала
від 16.04.2024 по справі 45/30б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

у справі про банкрутство

16.04.2024 Справа № 45/30б

Господарський суд Донецької області у складі судді Лейби М.О., за участі секретаря судового засідання Ісмаїлової М.Я., розглянувши у судовому засіданні

заяву Головного управління Державної податкової служби у Донецькій області

про заміну сторони у справі

за заявою ініціюючого кредитора (заявника) Управління Пенсійного Фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області, смт.Велика Новосілка, Донецька область

до боржника Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Нова зоря, с.Іскра, Донецька область

про банкрутство

Представники сторін - не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Донецької області на стадії ліквідаційної процедури знаходиться справа про банкрутство Сільськогосподарського Товариства з обмеженою відповідальністю Нова зоря, повноваження ліквідатора виконує арбітражний керуючий Пропадущий Андрій Володимирович.

02.04.2024 через систему "Електронний суд" до суду від Головного управління Державної податкової служби у Донецькій області надійшла заява про заміну сторони (кредитора) Мар`їнської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Донецькій області на Головне управління Державної податкової служби у Донецькій області.

Вказана заява призначено до розгляду в судовому засіданні 16.04.2024.

Відповідно до частини 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до частини 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

У засідання суду 16.04.2024 представники сторін не з`явилися. Будь-яких заяв чи клопотань з процесуальних питань, в тому числі про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, до суду не надходило.

Враховуючи не визнання явки учасників справи обов`язковою, беручи до уваги поточну ситуацію щодо введення на території України воєнного стану, а також тривалість здійснення провадження у даній справі, суд розглядає заяву за відсутності учасників справи за наявними в матеріалах справи документами.

Дослідивши заяву про заміну сторони та наявні матеріали справи, суд виходить з такого:

Згідно зі статтею 43 Кодексу України з процедур банкрутства здійснюється правонаступництво кредитора у справі про банкрутство. Заміна кредитора у справі про банкрутство правонаступником відповідно до статті 47 Кодексу України з процедур банкрутства тягне за собою внесення змін до затвердженого ухвалою господарського суду реєстру вимог кредиторів щодо особи кредитора.

Відповідно до статті 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Частиною 1 статті 104 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Ухвалою суду від 26.12.2013 замінено кредитора у справі № 45/30б про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Нова зоря, а саме: Державну податкову інспекцію у Великоновосілківському районі Донецької області ДПС на Мар`їнську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Донецькій області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 №311 Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України утворені як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної фіскальної служби за переліком згідно з додатком 1 (пункт 1 постанови), в тому числі утворено Мар`їнську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Донецькій області; реорганізовані територіальні органи Міністерства доходів і зборів шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної фіскальної служби за переліком згідно з додатком 2 (пункт 2 постанови), в тому числі реорганізовано Мар`їнську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів шляхом приєднання до Мар`їнську об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Донецькій області.

Відповідно до пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 №296 Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби реорганізовані деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання як структурні підрозділи до відповідних територіальних органів Служби за переліком згідно з додатком, в тому числі, реорганізовано Мар`їнську ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області шляхом приєднання до Головного управління ДФС у Донецькій області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 №537 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворені як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1 (пункт 1 постанови), в тому числі утворено Головне управління ДПС у Донецькій області; реорганізовані територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 2 (пункт 2 постанови), в тому числі реорганізовано Головне управління ДФС у Донецькій області шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Донецькій області.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, 31.07.2019 здійснено державну реєстрацію юридичної особи Головного управління Державної податкової служби у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826).

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №682-р, функції Головного управління ДФС у Донецькій області, в т.ч. щодо адміністрування податків, зборів та платежів, стягнення податкового боргу тощо, перейшли до Головного управління ДПС у Донецькій області.

Наказом Державної податкової служби України №14 від 12.07.2019 Про затвердження Положення про територіальні органи ДПС затверджено Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області, відповідно до пункту 1 якого Головне управління ДПС у Донецькій області є правонаступником усіх прав та обов`язків Головного управління ДФС у Донецькій області.

Наказом Головного управління ДПС у Донецькій області №6 від 29.08.2019 Про початок діяльності Головного управління ДПС у Донецькій області розпочато здійснення Головним управлінням ДПС у Донецькій області функцій і повноважень Головного управління ДФС у Донецькій області, що припиняється.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 №893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби України. Права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положенням про Державну податкову службу та її територіальні органи (пункт 3 Постанови №893).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 №893 Про деякі питання територіальних органів ДПС, наказу ДПС України від 08.10.2020 №556 Про ліквідацію територіальних органів ДПС 20.10.2020 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис 1002741100011017695, щодо державної реєстрації рішення про припинення Головного управління ДПС у Донецькій області в результаті її ліквідації (Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті її ліквідації).

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 №529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" було утворено як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи згідно з додатком, в тому числі і Головне управління ДПС у Донецькій області, як відокремлений підрозділ ДПС.

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зареєстровано філію (інший відокремлений підрозділ) Державної податкової служби України - Головне управління ДПС у Донецькій області, з ідентифікаційним кодом відокремленого підрозділу 44070187 (дата створення: 30.09.2020; номер запису:1000741030008085321).

Отже, факт внесення відомостей про нового кредитора підтверджується відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її відокремлені підрозділи згідно з наказом ДПС від 30.09.2020 №529 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби, повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до пункту 1 постанови №893, розпочато з 01.01.2021 відповідно до наказу Державної податкової служби України №755 від 24.12.2020 Про початок забезпечення здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій.

Крім цього, наказом ДПС №643 від 12.11.2020 "Про затвердження положень територіальних органів ДПС" встановлено, що кожен територіальний орган ДПС, утворений як відокремлений підрозділ, є правонаступником майна, прав та обов`язків відповідного територіального органу ДПС, що ліквідується.

Тобто, ГУ ДПС забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Донецької області; є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Донецькій області (ЄДРПОУ 43142826); відповідно до покладених на нього завдань, серед іншого, проводить роботу щодо застосування до платників податків (платників єдиного внеску) процедур банкрутства відповідно до законодавства з питань банкрутства; забезпечує самопредставництво ДПС та ГУ ДПС у судах через начальника ГУ ДПС, а також без окремого доручення Голови ДПС та начальника ГУ ДПС через їхніх заступників, державних службовців підрозділів до функціональних повноважень яких належить представництво в судах інтересів ГУ ДПС відповідно до положень про такі підрозділи, які забезпечують самопредставництво інтересів ДПС та ГУ ДПС в судах без окремого доручення Голови ДПС та начальника ГУ ДПС. ГУ ДПС утворюється без статусу юридичної особи та є органом державної влади, має окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України, є розпорядником бюджетних коштів.

Таким чином у даному випадку відбулось передання адміністративної компетенції від одного суб`єкта владних повноважень до іншого. Функції Головного управління ДПС у Донецькій області, в тому числі щодо адміністрування податків, зборів та платежів, стягнення податкового боргу тощо перейшли до Головного управління ДПС у Донецькій області як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України.

З огляду на викладене, враховуючи, що кредитором у справі є Мар`їнська об`єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Донецькій області, суд дійшов висновку замінити кредитора Мар`їнську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Донецькій області на Головне управління ДПС у Донецькій області (ЄДРПОУ ВП: 44070187).

Керуючись статтями 2, 9, 43, 60, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву Головного управління Державної податкової служби у Донецькій області про заміну сторони (кредитора).

Замінити кредитора Мар`їнську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Донецькій області на Головне управління ДПС у Донецькій області (ЄДРПОУ ВП: 44070187).

Ліквідатору внести відповідні відомості до реєстру вимог кредиторів. Уточнений реєстр вимог кредиторів надати суду.

Ухвала набрала законної сили 16.04.2024 та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду у строки, передбачені ГПК України.

Суддя М.О. Лейба

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118391652
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/30б

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні