Ухвала
від 15.04.2024 по справі 927/340/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

15 квітня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/340/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Демидової М.О., розглянувши матеріали позовної заяви від 08.04.2024 за позовом: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_1

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Мена-Авангард», вул. Піщанівська, 28, м. Мена, Чернігівська область, 15600, код 30481568, електронна адреса office@mena-avangard.com.ua

про стягнення 3734,00 грн.

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Чернігівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мена-Авангард» про стягнення 3734,00 грн. заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань за договорами оренди землі від 12.01.2022.

Розглянувши матеріалів позовної заяви суд, дійшов до висновку про необхідність відмови у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом.

Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У п. 1 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України визначено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

Вирішення питання про юрисдикційність спору залежить від того, чи виступає фізична особа - сторона у відповідних правовідносинах як суб`єкт господарювання та чи можливо визначити ці правовідносини як господарські.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, договори оренди землі від 12.01.2022 укладені між ОСОБА_1 (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Мена-Авангард» (орендар) з метою ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

При цьому орендодавець - власник земельної ділянки ОСОБА_1 , не є фізичною особою - підприємцем і не здійснює підприємницьку діяльність. У пункті 10 договору сторін передбачено обов`язок орендодавця сплачувати податок на доходи фізичних осіб і не йдеться про статус суб`єкта підприємницької діяльності.

Зобов`язання майнового характеру, що виникають між суб`єктами господарювання та негосподарюючими суб`єктами-громадянами, не є господарськими та регулюються іншими актами законодавства (ч. 3 ст. 175 Господарського кодексу України).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Приймаючи до уваги вищенаведене, суд дійшов висновку про відмову у відкритті провадження у справі, у зв`язку з тим, що заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства у порядку позовного провадження.

Згідно ч. 6 ст. 175 ГПК України позивачу роз`яснюється, що цей спір має вирішуватися за правилами цивільного судочинства.

Судом встановлено, що позивач звільнений від сплати судового збору згідно ст. 5 Закону України «Про судовий збір» та при зверненні до суду з позовною заявою судовий збір не сплачував, отже відсутні підстави для повернення йому судового збору згідно вимог п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір.

За змістом ч. 3 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України про відмову у відкритті провадження у справі постановляється ухвала не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви.

Оскільки позовна заява та додані до неї документи надійшли до суду через систему «Електронний суд», їх роздруківка залишається в матеріалах справи.

Керуючись ст. ст. 175, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження в справі № 927/340/24 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Мена-Авангард» про стягнення 3734,00 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строки, встановлені ст. ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суд звертає увагу учасників справи на те, що відповідно до приписів частин 5-8 статті 6 та частин 5, 6 статті 242 ГПК України, пунктів 5.6, 5.8, 10, 16, 17, 29, 37 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, учасникам справи (їх представникам), які є користувачами Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, судові рішення в паперовій формі не надсилаються і не вручаються. Суд надсилає такі рішення в електронній формі до електронного кабінету таких осіб і вони вважаються врученими в день отримання повідомлення про доставку копії судового рішення на офіційну електронну адресу учасника справи (його представника), з якого і починається перебіг процесуального строку, встановленого законом або судом. Обмін процесуальними документами в електронній формі між судом та/або особами, що є (повинні бути) користувачами Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, має здійснюватися виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

З повним текстом ухвали можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою:http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М.О. Демидова

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118393227
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/340/24

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні