Ухвала
від 11.04.2024 по справі 140/9346/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у задоволенні заяви про перегляд судового рішення

за нововиявленими обставинами

11 квітня 2024 року ЛуцькСправа № 140/9346/23 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Сороки Ю.Ю.,

при секретарі судового засідання Кухтей В.Р.,

за участю представника позивача Косендюка Я.А.

представника відповідача Годунко М.Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьк, заяву Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами в справі за позовом Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

Виробничо-комерційне приватне підприємство Агропромтехцентр звернулося з позовом до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення від 07.03.2023 року №0028020709 на суму завищення від`ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду 431955 грн.

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 08 вересня 2023 року в задоволенні позовних вимог Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення - відмовлено.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2023 року апеляційну скаргу Виробничо-комерційного приватного підприємства "Агропромтехцентр" залишено без задоволення, а рішення Волинського окружного адміністративного суду від 08 вересня 2023 року у справі № 140/9346/23 залишено без змін.

Виробниче-комерційне приватне підприємство «Агропромтехцентр» звернулося 28 березня 2024 року в суд із заявою про перегляд рішення Волинського окружного адміністративного суду від 08 вересня 2023 року за нововиявленими обставинами в адміністративній справі №140/9346/23 за позовом Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

Заява мотивована тим, що у судовому засіданні у справі №140/20854/23 було встановлено, що контролюючий орган: 1) не заперечує, що будівельні матеріали для облаштування території під склад списувались ВКПП Агропромтехцентр саме на земельну ділянку, яка перебувала у фактичному користуванні підприємства для зберігання готової продукції та її завантаження; 2) не заперечує, що позивачем використовується облаштована земельна ділянка як склад для зберігання і завантаження готової продукції; 3) не заперечує факт придбання будівельних матеріалів, які були використані для облаштування земельної ділянки під склад для зберігання та завантаження продукції. Зазначені обставини викладені у постанові Восьмого апеляційного адміністративного суду від 05 березня 2024 року в справі №140/20854/23.

Зазначені обставини заявник вважає нововиявленими і такими, що не були відомі заявнику на час ухвалення судом рішення у справі.

З урахуванням викладеного, заявник просив задовольнити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами та скасувати рішення Волинського окружного адміністративного суду від 08 вересня 2023 року по справі №140/9346/23 і ухвалити нове рішення, яким позов Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення задовольнити повністю.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 01 квітня 2024 року відкрито провадження за нововиявленими обставинами з перегляду рішення Волинського окружного адміністративного суду від 08 вересня 2023 року в адміністративній справі №140/9346/23 за позовом Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

В судовому засіданні 11 квітня 2024 року заявник заяву за нововиявленими обставинами підтримав, а представник відповідача заперечив щодо задоволення заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку про те, що в задоволенні заяви представника Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами слід відмовити, з урахуванням наступного.

Як вбачається з матеріалів справи рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 08 вересня 2023 року, залишеного без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14 листопада 2023 року, в задоволенні позовних вимог Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення відмовлено.

Відповідно до частини першої статті 361 КАС України судове рішення, яким закінчено розгляд справи і яке набрало законної сили, може бути переглянуто за нововиявленими або виключними обставинами.

Пунктом 1 частини другої статті 361 КАС України передбачено, що підставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є: істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

За приписами частини четвертої статті 361 КАС України не є підставою для перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами: 1) переоцінка доказів, оцінених судом у процесі розгляду справи; 2) докази, які не оцінювалися судом, стосовно обставин, що були встановлені судом.

Тобто, в розумінні статті 361 КАС України під нововиявленими обставинами необхідно розуміти такі істотні обставини справи, які можуть вплинути на рішення суду, яке набрало законної сили, а це передусім ті, що взагалі не були предметом розгляду по даній адміністративній справі в адміністративному суді у зв`язку з тим, що вони не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи. Істотними для справи обставинами вважаються такі факти і події, які мають юридичне значення для взаємовідносин сторін, що звернулися до суду з метою розгляду спірної ситуації.

При цьому, необхідними ознаками нововиявлених обставин є, по-перше, їх наявність на момент вирішення справи, по-друге, те, що ці обставини не були відомі і не могли бути відомі на той час суду та хоча б одній особі, яка брала участь у справі. Наявність обох цих умов для визнання обставини нововиявленою є обов`язковою (вказана позиція щодо застосування норм права викладена, зокрема, в ухвалах Верховного Суду від 26.10.2018 у справі № 638/18884/17, від 24.05.2019 у справі № 521/21820/16-а).

Як вбачається із поданої заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, заявник посилається на те, що у судовому засіданні у справі №140/20854/23 було встановлено, що контролюючий орган: 1) не заперечує, що будівельні матеріали для облаштування території під склад списувались ВКПП Агропромтехцентр саме на земельну ділянку, яка перебувала у фактичному користуванні підприємства для зберігання готової продукції та її завантаження; 2) не заперечує, що позивачем використовується облаштована земельна ділянка як склад для зберігання і завантаження готової продукції; 3) не заперечує факт придбання будівельних матеріалів, які були використані для облаштування земельної ділянки під склад для зберігання та завантаження продукції. Зазначені обставини викладені у постанові Восьмого апеляційного адміністративного суду від 05 березня 2024 року в справі №140/20854/23.

Проте, на думку суду зазначені обставини не підпадають під критерії нововиявлених, оскільки такі обставини виникли у зв`язку із прийняттям постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 05 березня 2024 року в справі №140/20854/23.

Суд звертає увагу, що встановлені судом апеляційної інстанції за схожим за змістом правовідносини не є нововиявленими обставинам. Такі обставини можуть мати ознаки преюдиційності щодо об`єкту доказування. Можуть впливати на оцінку доказів судом при вирішенні справи, за умови, якщо такі обставини встановлені судовим рішенням між тими ж учасниками справи і з тих самих правовідносин.

Водночас частина четверта статті 361 КАС України імперативно вказує на те, що не є підставою для перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами: переоцінка доказів, оцінених судом у процесі розгляду справи. А відтак, викладені обставини у заяві про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами не є нововиявленими в розумінні частини 4 статті 361 КАС України і не дають підстав суду для задоволення заяви Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами в справі за позовом Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 368 КАС України за результатами перегляду рішення, ухвали за нововиявленими або виключними обставинами суд може: відмовити в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами та залишити відповідне судове рішення в силі.

Згідно із частиною першою статті 369 КАС України у разі відмови в задоволенні заяви про перегляд рішення, ухвали за нововиявленими або виключними обставинами суд постановляє ухвалу.

Таким чином, оскільки наведені у заяві Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр обставини про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, в розумінні пункту 1 частини другої статті 361 КАС України, не є підставами для перегляду рішення Волинського окружного адміністративного суду від 08 вересня 2023 року у цій справі, тому необхідно відмовити в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами та залишити вказане судове рішення в силі.

Керуючись статтями 248, 361, 368 - 369 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами в справі за позовом Виробничо-комерційного приватного підприємства Агропромтехцентр до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Повний текст ухвали складений 16.04.2024 року.

Суддя Ю.Ю. Сорока

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118393965
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —140/9346/23

Ухвала від 11.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 11.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 17.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 03.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Постанова від 14.11.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 16.10.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 16.10.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні