Ухвала
від 15.04.2024 по справі 520/20745/21
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

15 квітня 2024 р.Справа № 520/20745/21Другий апеляційний адміністративний суду у складі колегії:

Головуючого судді: Макаренко Я.М.,

Суддів: Любчич Л.В. , Жигилія С.П. ,

розглянувши клопотання представника Харківської митниці як відокремленого підрозділу Державної митної служби України про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції по справі за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "МДК ЕКСПРЕС" на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 02.10.2023, головуючий суддя І інстанції: Старосєльцева О.В., м. Харків, по справі № 520/20745/21

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МДК ЕКСПРЕС"

до Харківської митниці як відокремленого підрозділу Державної митної служби України третя особа Головне управління Державної казначейської служби України в Харківській області

про протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 20.12.23 відкрито апеляційне провадження по справі за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "МДК ЕКСПРЕС" на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 02.10.2023 по справі № 520/20745/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МДК ЕКСПРЕС" до Харківської митниці як відокремленого підрозділу Державної митної служби України третя особа Головне управління Державної казначейської служби України в Харківській області про протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії та розгляд справи призначено у судове засідання на 17.04.2024 о 14:30.

10 квітня 2024 року представником відповідача ОСОБА_1 було подано клопотання про розгляд справи у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів, за допомогою системи відеоконференцзв`язку "EasyCon", обгрунтоване введенням на території України воєнного стану.

Колегія суддів вважає за можливим задовольнити частково клопотання представника Харківської митниці як відокремленого підрозділу Державної митної служби України, виходячи з наступного.

Відповідно до частини п`ятої статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) ніхто не може бути позбавлений права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку.

Згідно із пунктом 2 частини третьої статті 44 КАС України учасники справи мають право, зокрема, брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом.

Згідно з частин першої-третьої статті 195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та засобів електронної ідентифікації, що мають високий рівень довіри, відповідно до вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги", у порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Отже, адміністративним процесуальним законодавством регламентовано право учасників адміністративного процесу на участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

17 серпня 2021 року Вища рада правосуддя рішенням №1845/0/15-21 затвердила Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Починаючи з 05.10.2021 офіційно почала функціонувати підсистема відеоконференцзв`язку, за допомогою якої забезпечується можливість участі учасників справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції як у приміщенні суду, так і поза межами приміщення суду. При цьому для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті (пункт 49 згаданого Положення).

Як встановлено з матеріалів справи, подані представниками клопотання за формою і змістом відповідає вимогам процесуального закону та надійшли до апеляційного суду в межах строку, визначеного Кодексом адміністративного судочинства України, для вчинення такої процесуальної дії.

Однак, представник відповідача просить здійснити його участь у розгляді справи за допомогою сервісу EasyCon, який Другий апеляційний адміністративний суд не використовує.

Водночас Другий апеляційний адміністративний суд має технічну можливість провести судове засідання в режимі відеоконференції за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ВКЗ (https://vkz.court.gov.ua) у визначені дату і час.

До аналогічного висновку прийшов і Верховний Суд в ухвалі від 04 травня 2023 року у справі №300/7314/21.

Беручи до уваги, початок функціонування підсистеми Електронний кабінет, Електронний суд та підсистеми відеоконференцзв`язку, наявність у суду технічної можливості щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів (веб-адреса підсистеми ВКЗ - https://vkz.court.gov.ua), колегія суддів вважає, що відсутні перешкоди для проведення відеоконференції за участю представника відповідача - Красникової Олени Віталіївни поза межами приміщення суду з використанням підсистеми відеоконференцзв`язку ВКЗ (https://vkz.court.gov.ua).

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку про часткове задоволення клопотання представника відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

поза межами приміщення суду.

Поряд з цим, слід роз`яснити представнику, що з огляду на необхідність ідентифікувати особу, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, такий учасник справи повинен завчасно надати до суду скріплені електронним цифровим підписом скановані копії документів, що посвідчують особу (паспорту тощо), а під час судового засідання - пред`явити їх оригінали на вимогу суду на відео.

Керуючись ст.ст. 195, 321, 325 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника Харківської митниці як відокремленого підрозділу Державної митної служби України про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції по справі № 520/20745/21 - задовольнити.

Призначити розгляд справи № 520/20745/21 в судовому засіданні 17.04.2024 о 14:30 год. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за участю представника відповідача - Красникової Олени Віталіївни.

Відеоконференція буде проведена за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ВКЗ (https://vkz.court.gov.ua ).

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

У разі застосування ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України, оголошення перерви або відкладення при розгляді справи, наступні судові засідання проводити у режимі відеоконференції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Макаренко Я.М.Судді Любчич Л.В. Жигилій С.П.

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118399533
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо митної справи (крім охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності); зовнішньоекономічної діяльності; спеціальних заходів щодо демпінгового та іншого імпорту, у тому числі щодо

Судовий реєстр по справі —520/20745/21

Постанова від 22.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Постанова від 22.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 16.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 20.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 20.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 21.11.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Рішення від 02.10.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Старосєльцева О.В.

Рішення від 02.10.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Старосєльцева О.В.

Ухвала від 13.09.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Старосєльцева О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні