Ухвала
від 11.04.2024 по справі 307/859/24
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/859/24

Провадження №1-кп/307/60/24

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2024 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області

у складі головуючої судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

а участю прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілого ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

та його захисника ОСОБА_6 ,

провівши в залі суду відкрите судове засідання у кримінальному провадженні № 12024071160000091 про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України,

в с т а н о в и в:

06 лютого 2024 року, приблизно о 19 год. 20 хв., водій ОСОБА_5 , керуючи технічно справним автомобілем марки «Skoda», моделі «Octavia», державний номерний знак НОМЕР_1 , проїжджаючи по вулиці Промисловій в м. Тячів, рухаючись по правій смузі руху у напрямку вулиці Чехова, навпроти будинку № 9, маючи можливість оцінити дорожні умови та дорожню обстановку, в момент виявлення перешкоди для руху своєчасно не застосував гальмування, або безпечний маневр об?їзду перешкоди ліворуч, при цьому дотримуючись безпечного бокового інтервалу, не забезпечив безпеку дорожнього руху, проявив неуважність до дорожньої обстановки що склалася, порушуючи вимоги п. п. 2.3, 12.1, 12.2, 12.3, 12.9 «б», 13.1, 13.3 та 1.10 (в частині поняття «перешкода для руху») Правил дорожнього руху України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1306 від 10.10.2001 не справившись з керуванням допустив наїзд на пішохода ОСОБА_4 , який рухався пішки в попутному напрямку, внаслідок чого ОСОБА_4 отримав тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, обмеженої форми, тупої травми грудної клітки, вогнища забою обох легень, пристінкового правобічного пневмотораксу; вивиху правого плеча, перелому стернального кінця правої ключиці; закритого перелому малогомілкової кістки лівої гомілки в нижній третині зі зміщенням; смугастих саден чола, спинки носу, забійної рани спинки носу справа, перелом носової кістки зі зміщенням вліво, які відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості, так як подібного характеру тілесні ушкодження викликають розлад здоров`я більше 21-го дня та знаходяться у причинному зв`язку із діями ОСОБА_5 , тобто порушив правила безпеки дорожнього руху, особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, а саме вчинив злочи, передбачений ч. 1 ст. 286 КК України.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_5 адвокат ОСОБА_6 під час судового розгляду заявив клопотання про звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку з тим, що він примирився з потерпілим.

Обвинувачений ОСОБА_5 підтримав клопотання свого захисника.

Потерпілий ОСОБА_7 заявив клопотання про закриття кримінального провадження, посилаючись на те, що вони з обвинуваченим примирилися та він не має до нього жодних матеріальних чи інших претензій.

Вислухавши думку учасників судового провадження, суд дійшов висновку про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження з таких підстав.

Відповідно до п. 1) ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

За правилами ч. 1 ст. 285 цього Кодексу особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Статтею 286 КПК України встановлено, що звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

У відповідності до ст. 46 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

У пункті 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 23 грудня 2005 року № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» роз`яснено, що за наявності передбачених у ст. 46 КК України підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим.

ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, який відповідно до ст. 12 цього Кодексу є нетяжким злочином.

До кримінальної відповідальності він притягається вперше, що стверджується довідкою.

Із заяви потерпілого відомо, що обвинувачений ОСОБА_5 відшкодував йому завдані ним збитки та усунув заподіяну шкоду.

Долю речових доказів необхідно вирішити відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 371, 372, 376 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальноївідповідальності,передбаченої ч.1ст.286КК України та закрити кримінальне провадження № 12024071160000091 про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, у зв`язку з примиренням з потерпілим.

Скасувати арешт, накладений на підставі ухвали слідчого судді Тячівського районного суду Закарпатської області від 12 лютого 2024 року на майно, а саме на: автомобіль марки «Skoda», моделі «Octavia», номерний знак НОМЕР_2 , який згідно свідоцтва про реєстрацію належить ОСОБА_8 та перебуває у користуванні ОСОБА_5 .

Речові докази:

автомобіль марки «Skoda», моделі «Octavia», номерний знак НОМЕР_2 , який знаходиться на зберігання на спеціальному майданчику Тячівського РВП ГУНП в Закарпатській області повернути - ОСОБА_5 ;

шапку чорного кольору повернути потерпілому ОСОБА_4 .

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано, та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Закарпатського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через суд, який постановив ухвалу, протягом семи днів з дня її оголошення.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали буде складено та оголошено 16 квітня 2024 року о 15 год. 50 хв.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118400237
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України

Судовий реєстр по справі —307/859/24

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні