Рішення
від 15.10.2010 по справі 19/138-10-4176
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" жовтня 2010 р. Справа № 19/138-10-4176

За позовом: фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1, м. О деса

до відповідача: виконав чого комітету Одеської міськ ої ради, м. Одеса

про визнання права власнос ті

Суддя Петренко Н.Д.

при секретарі Гавриловій А.А.

За участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_2, до віреність в матеріалах справ и

від відповідача: не з' я вився, про дату, час та місце з асідання суду повідомлений н алежним чином, що підтверджу ється підписом представника Одеської міської ради на дов ідковому листі про відкладен ня розгляду справи на 15 жовтня 2010 року об 11 год. 15 хв. (а.с. 23).

СУТЬ СПОРУ: фізичн а особа-підприємець ОСОБА_1 (ФОП ОСОБА_1, позивач) зве рнулась до суду з позовом до в иконавчого комітету Одесько ї міської ради (виконком ОМР, в ідповідач) про визнання прав а власності на на нежитлове п риміщення магазину-аптеки за гальною площею 61,7 кв.м, основно ю площею - 46,3 кв.м, підсобною пл ощею - 15,4 кв.м. у будинку АДРЕ СА_1.

Оскільки відповідач у спра ві, належним чином повідомле ний про дату, час та місце засі дання суду, в судове засіданн я не з' явився, справа розгля далась за наявними в ній мате ріалами в порядку ст. 75 ГПК Укр аїни.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

4 січня 2001 року ОСОБА_1 видано свідоцтво про держа вну реєстрацію фізичної особ и-підприємця.

25 жовтня 2002 року ОСОБА_1 на підставі нотаріально посвід ченого договору купівлі-прод ажу придбала у власність ізо льовану чотирьохкімнатну кв артиру АДРЕСА_1. Право вла сності на придбане приміщенн я зареєстровано Одеським міс ьким бюро технічної інвентар изації та реєстрації об' єкт ів нерухомості 15 листопада 2002 р оку, реєстровий номер 438 пр.

22 грудня 2003 року Малиновська районна адміністрація Одесь кої міської ради прийняла Ро зпорядження № 1525/01-04 «Про узгодж ення реконструкції квартири АДРЕСА_1», яким узгодила р еконструкцію квартири АДР ЕСА_1.

13 серпня 2003 року сусіди погод или проект реконструкції ква ртири під аптеку.

19 листопада 2003 року Укрінвес текспертиза листом № 04-253/03 пові домила позивача, що проект ре конструкції вказаної кварти ри під аптеку - розгляду в ОО С Укрінвестекспертиза - не п ідлягає.

03 березня 2004 року Інсп екція ДАБК видала позивачеві дозвіл на виконання будівел ьних робіт з реконструкції к вартири АДРЕСА_1.

Після здійснення реконстр укції з отриманням всієї нео бхідної дозвільної документ ації, Малиновська районна ад міністрація Одеської місько ї ради 30 березня 2004р. прийняла Р озпорядження № 317/01-04 «Про призн ачення технічної комісії щод о прийняття до експлуатації закінченої будівництвом апт еки та магазину промтоварів за адресою: АДРЕСА_1.

27 серпня 2004 року реконструйо ване приміщення квартири А ДРЕСА_1 прийнято в експлуат ацію, що підтверджується акт ом державної технічної коміс ії про готовність закінченог о будівництвом об' єкту до е ксплуатації, відповідно до я кого приміщення повністю від повідають проекту та вимогам щодо їх використання за ціль овим призначенням під аптеку .

За замовленням позивача КП «ОМБТІ та РОН»26 жовтня 2009р. виг отовило технічний паспорт на нежитлове приміщення магази ну-аптеки в будинку АДРЕСА_ 1.

Зі змісту технічного паспо рту вбачається, що нежитлове приміщення магазину-аптеки має загальну площу 61,7 кв.м, осно вну - 46,3 кв.м, підсобну - 15,4 кв.м .

Незважаючи на отримання та погодження позивачем всі єї дозвільної документації т а прийняття в експлуатацію н ежитлового приміщення, відпо відач ухиляється від оформле ння свідоцтва про право влас ності на спірний об' єкт, що с тало підставою для звернення позивача до суду з позовом до відповідача про визнання пр ава власності з посиланням н а приписи ст.ст. 7, 8 Житлового ко дексу України (ЖК України) ст. ст.316-317, 328, 329, 383 Цивільного кодексу України.

Можливість переведення жилих приміщень у нежилі пер едбачена статтями 7 та 8 Житло вого кодексу України, виходя чи з ч. 2 ст. 7 якого переведення жилих будинків і жилих примі щень у нежилі здійснюється з а рішенням органів, які викон ують функції виконавчих орга нів ВР АР Крим, обласних, Київс ької та Севастопольської мі ських рад. Відповідно до ст. 8 Ж К України переведення придат них для проживання жилих буд инків і приміщень у будинках державного і громадського ж итлового фонду в нежилі, як пр авило, не допускається. У виня ткових випадках таке перевед ення може провадитись за про позиціями відповідних міні стерств, державних комітетів , відомств і центральних орга нів громадських організацій .

Як вбачається з матеріал ів справи, виходячи з приписі в ст.ст. 316-317, 328 ЦК України, ФОП О СОБА_1 є добросовісним набу вачем та власником приміщенн я, отриманого на підставах, що передбачені договором та не заборонені законом.

У відповідності до статт і 328 ЦК України встановлюється презумпція правомірності на буття права власності, якщо і нше прямо не випливає із зако ну або не встановлене судом. П озивач може вимагати усуненн я будь-яких порушень його пра ва власності, гарантованого статтею 41 Конституції Україн и, хоч би ці порушення і не бул и поєднані з позбавленням во лодіння. За нормами статті 392 Ц К України, власник наділений правом захисту права власно сті в суді у разі невизнання а бо оспорювання іншими особам и такого права власності.

На підставі ст. 320 ЦК України власник має право використов увати своє майно для здійсне ння підприємницької діяльно сті, крім випадків, встановле них законом. Таким чином, зако нодавством передбачається п раво власника нежитлового пр иміщення використовувати йо го за своїми власними потреб ами, також у підприємницькій діяльності.

Проте законодавством Укра їни не передбачено окремої н орми щодо порядку переведенн я з житлового фонду в нежитло вий приватизованої квартири . Зокрема, ст. 12 Закону України " Про приватизацію державного житлового фонду" визначено, щ о власник приватизованого жи тла має право розпорядитися квартирою (будинком) на свій р озсуд.

Це також кореспондуєтьс я із вимогами ст. 383 Цивільного кодексу України, відповідно до якої власник житлового бу динку, квартири має право вик ористовувати помешкання для власного проживання, прожив ання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використо вувати його для промислового виробництва.

При цьому, власник квартири може на свій розсуд здійснюв ати ремонт і зміни у квартирі , наданій йому для використан ня як єдиного цілого, - за умов и, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інш их квартир у багатоквартирно му житловому будинку та не по рушать санітарно-технічних в имог і правил експлуатації б удинку.

Виходячи з норм частини 2 ст атті 7 Житлового кодексу Укра їнської РСР, непридатні для п роживання жилі приміщення, у тому числі Приміщення, мають переобладнуватися для викор истання в інших цілях.

Відповідно до ст. 19 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно та їх обмежень», Додатку 1 до пункту 2.1 Тимчасового поло ження «Про порядок реєстраці ї прав власності не нерухоме майно», затвердженого наказ ом Міністерства юстиції Укра їни №7/5 від 7 лютого 2002 року (з под альшими змінами), зареєстров аного в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2002 року за №157/644 5, підставою для державної реє страції прав, що посвідчують виникнення, перехід, припине ння речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, є рі шення суду про визнання прав а власності на об' єкти неру хомого майна, про встановлен ня факту права власності на о б' єкти нерухомого майна.

Приймаючи до уваги наявн ість переліченої вище дозвол ьної документації, узгодженн я реконструкції квартири А ДРЕСА_1, а також факт прийнят тя його до експлуатації, суд д ійшов висновку про наявність правових підстав для задово лення заявлених позовних вим ог.

За згодою позивача судов і витрати у справі на його кор исть не стягуються.

Керуючись ст.ст. 82 - 84 ГПК У країни, суд -

ВИРІШИВ:

Визнати за фізичною о собою підприємцем ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, ідентифікаційн ий код НОМЕР_1) право власн ості на нежитлове приміщення магазину-аптеки загальною п лощею 61,7 кв.м, основною площею - 46,3 кв.м, підсобною площею - 15,4 кв .м. у будинку АДРЕСА_1.

Рішення суду набирає закон ної сили у порядку ст.85 ГПК Укр аїни і є підставою для здійсн ення державної реєстрації пр ава власності фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 на неж итлове приміщення магазину-а птеки, розташоване у АДРЕСА _1, згідно вимог ст. 19 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно та їх обмежень».

Рішення підписане 15 жовтн я 2010 року.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.10.2010
Оприлюднено28.10.2010
Номер документу11840131
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/138-10-4176

Рішення від 15.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні