Рішення
від 09.04.2024 по справі 182/7383/23
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/7383/23

Провадження № 2-о/0182/14/2024

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

09.04.2024 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Кобеляцької - Шаховал І.О.

секретар Іванова Т.С.

присяжні Федотов І.В.

Цибульська Т.В.

за участю заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

третьої особи ОСОБА_3

представника заінтересованої особи ОСОБА_4

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м.Нікополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування Нікопольської міської ради Дніпропетровської області та Нікопольський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про усиновлення дитини, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування Нікопольської міської ради Дніпропетровської області та Нікопольський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про усиновлення дитини.

В обгрунтування заявлених вимог заявник посилається на те, що він є громадянином України та має намір усиновити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дитина проживає в його сім`ї за адресою: АДРЕСА_1 . 27 жовтня 2023 року він зареєстрував шлюб з ОСОБА_6 , яка є матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_5 . Рідний батько дитини ОСОБА_7 дав згоду на усиновлення його дитини, присвоєння їй прізвища « ОСОБА_8 » та по батькові « ОСОБА_9 », що підтверджується його заявою від 03 листопада 2023 року, справжність підпису на якій посвідчено нотаріусом. Він має задовільний стан здоров`я, має постійну роботу та за місцем роботи характеризується позитивно, до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. Ніколи не позбавлявся батьківських прав, не був усиновлювачем іншої дитини, не зловживає спиртними напоями та наркотичними засобами. Мати дитини не заперечує проти усиновлення, що підтверджується також її заявою від 27 листопада 2023 року. Відповідно до Висновку № 02-03 від 12 грудня 2023 року Служби у справах дітей НМР про можливість ОСОБА_1 бути усиновителем дитини (доньки дружини), встановлена така можливість та таке усиновлення відповідає інтересам дитини. Тому, враховуючи вищевикладені обставини, звернувся до суду та просить ухвалити рішення про усиновлення ним малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . А також зобов`язати Нікопольський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) внести зміни до актового запису № 151 про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , складеного 25 лютого 2020 року Нікопольським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), змінивши прізвище дитини з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_8 », по батькові - з « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_9 », ім`я дитини « ОСОБА_12 », дату « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та місце народження «м.Нікополь» залишити без змін.

В судовому засіданні заявник викладені в заяві обставини підтримав та просив суд його заяву задовольнити.

Представник заявника в судовому засіданні посилався на обставини, викладені в заяві та просив суд вимоги його довірителя задовольнити.

Заінтересована особа - ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснила, що вони з заявником перебувають в зареєстрованому шлюбі, а тому не заперечує щодо усиновлення, оскільки це буде відповідати інтересам дитини.

Представник Органу опіки та піклування Нікопольської міської ради в особі Служби у справах дітей Нікопольської міської ради Філяровська О.П. в судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечувала, вважає, що усиновлення відповідає інтересам дитини та заявник має всі правові підстави бути батьком через усиновлення.

Представник Нікопольського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) в судове засідання не з`явилась, від неї до суду надійшла заява, в якій вона просить суд розгляд справи проводити за її відсутності, при задоволенні позову поклалась на розсуд суду.

Суд, вислухавши пояснення заявників, представника зацікавленої особи, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, приходить до наступного.

Згідно зі ст.6 Конвенції „Про захист прав людини і основоположних свобод", кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

У статті 129 Конституції України однією із засад судочинства проголошено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначається ЦПК України та іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови реалізації процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та їх гарантій.

У частині четвертій статті 10 ЦПК України і статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» на суд покладено обов`язок під час розгляду справ застосовувати Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і Протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до § 23 рішення ЄСПЛ від 06 вересня 2007 року, заява № 3572/03 у справі «Цихановський проти України», національні суди мають створювати умови для того, щоб судове провадження було швидким та ефективним. Зокрема, національні суди мають вирішувати, чи відкласти судове засідання за клопотанням сторін, а також, чи вживати якісь дії щодо сторін, чия поведінка спричинила невиправдані затримки у провадженні.

Як встановлено в судовому засіданні, відповідно до ст.211 СК України, ОСОБА_1 - заявник по справі - має право бути усиновителем, оскільки являється повнолітньою та дієздатною особою, старшою за усиновлювану дитину Ксенію не менш, як на п`ятнадцять років. Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 та ОСОБА_3 з 27 жовтня 2023 року перебувають в зареєстрованому шлюбі, про що свідчить актовий запис № 412, складений 27 жовтня 2023 року Нікопольським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) (а.с.6). Як вбачається з актового запису № 151, ОСОБА_13 дошлюбне) має доньку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком якої у вищевказаному актовому записі зазначений ОСОБА_7 (а.с.7). Проте, згідно з заявою, яка зареєстрована в реєстрі за № 2104 від 03 листопада 2023 року, ОСОБА_7 у приватного нотаріуса Нікопольського районного нотаріального округу Дніпропетровської області склав заяву, якою надав згоду на усиновлення його доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.8). Відповідно до висновку № 02-03 від 12 грудня 2023 року, складеного виконавчим комітетом Нікопольської міської ради про можливість ОСОБА_1 бути усиновителем дитини (доньки дружини) (а.с.22). Крім цього, 12 грудня 2023 року виконавчим комітетом Нікопольської міської ради було винесено висновок № 03-03 про доцільність усиновлення ОСОБА_1 малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність цього інтересам дитини (а.с.21).

За таких обставин, суд вважає усиновлення доцільним та таким, що відповідає інтересам малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також вважає за необхідне внести зміни до актового запису про народження дитини, згідно вимог заявника ОСОБА_1 .

Враховуючи викладене та керуючись ст.310-314, 354 ЦПК України, гл.18 СК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування Нікопольської міської ради Дніпропетровської області та Нікопольський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про усиновлення дитини - задовольнити.

Усиновити громадянку України малолітню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянину України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Зобов`язати Нікопольський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) внести зміни до актового запису № 151 про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , складеного 25 лютого 2020 року Нікопольським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), змінивши прізвище дитини з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_8 », по батькові з « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_9 », ім`я дитини « ОСОБА_12 », дату « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та місце народження «м.Нікополь» залишити без змін.

Батьком дитини зазначити « ОСОБА_1 », ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: І. О. Кобеляцька-Шаховал

СудНікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118404354
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —182/7383/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні