Ухвала
від 17.04.2024 по справі 396/658/24
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 396/658/24

Провадження № 2-о/396/42/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року м. Новоукраїнка

Суддя Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області Цесельська О.С. під час вирішення питання про прийняття до розгляду заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Новоукраїнської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна

УСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна.

Ознайомившись зі змістом заяви та доданих до неї документів, доходжу такого висновку.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Так, заява про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна повинна відповідати як загальним вимогам, передбаченим у ст. ст. 175, 177 ЦПК України, так і спеціальним, які передбачені главою 2 розділу ІV ЦПК України.

При цьому відповідно до ч. 2 ст. 300 ЦПК України, суд, за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Аналогічні положення закону викладені і у ст. 75 ЦК України.

Системний аналіз даних норм права свідчить про те, що у випадку призначення недієздатній фізичній особі опікун,а звільнення такого опікуна та призначення нового опікуна відбувається за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном.

З урахуванням викладеного доходжу висновку, що у випадку звернення до суду з заявою про звільнення від повноважень опікуна недієздатної особи та призначення недієздатній фізичній особі іншого опікуна, така заява має бути подана органом опіки та піклування чи особою, яка бажає бути звільненою від обов`язків опікуна. Указаний перелік осіб є вичерпним.

Разом з тим подана заява не відповідає вказаним вище вимогам закону.

Так, зі змісту заяви вбачається, що заявником є ОСОБА_1 , який має намір стати опікуном ОСОБА_2 після звільнення від обов`язків опікуна ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 9 ст. 10 ЦПК України якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Відтак, оскільки нормами ЦПК України не передбачено повернення заяви, яка подана в порядку окремого провадження, в даному випадку підлягають застосуванню за аналогією положення ЦПК України щодо повернення позовної заяви.

Згідно з п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України заява повертається у випадку, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

З урахуванням викладеного доходжу висновку, що заява ОСОБА_1 про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна подана особою, яка не має права звертатись до суду з даними вимогами, а тому підлягає поверненню заявнику.

При цьому повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Крім того, до заяви не долучено рішення суду про визнання ОСОБА_2 на час звернення до суду з зазначеною заявою, оскільки строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Керуючись ст.ст. 185 ч. 4, 7, 258-261, 293, 294, 300, 353, 354 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Заяву з доданими до неї документами ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , виконавчий комітет Новоукраїнської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: О. С. Цесельська

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118404653
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —396/658/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Цесельська О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні