Рішення
від 16.04.2024 по справі 954/1114/23
НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 954/1114/23

Номер провадження 2/954/318/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2024 рокусмт Нововоронцовка

Нововоронцовський районний суд Херсонської області в складі: головуючого судді Гончаренка О.В., за участю секретаря судового засідання Гром О.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Нововоронцовка Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовомдоНижньосірогозької селищноїради Херсонськоїобласті про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 у с. Новоолександрівка, Генічеський район Херсонська область. Він є спадкоємцем останнього за заповітом, проте не зміг подати вчасно заяву про прийняття спадщини, оскільки з ОСОБА_2 не перебуває у родинних відносинах, тому йому не було відомо про наявність заповіту, а також те, що спадкодавець помер на території, яка на сьогодні є тимчасово окупованою російськими військами в результаті бойових дій. Тобто строк для звернення із заявою про прийняття спадщини позивач пропустив з поважних причин. На підставі цього позивач просив визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та розглянути справу без участі позивача.

ПредставникНижньосірогозької селищної ради Херсонської областіу судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які позивач посилалася, як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, суд прийшов до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Новоолександрівка, Генічеський район Херсонська область, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 17.02.2022 року.

З копії заповіту від 02.09.2013 року, посвідченого державним нотаріусом Нижньосірогозької державної нотаріальної контори Пестрецовим В.В., вбачається, що ОСОБА_2 земельну ділянку, площею 15,72га, кадастровий номер 6523883300:02:087:0003, на території Новоолександрівської сільської ради Нижньосірогозького району Херсонської області заповів ОСОБА_1 .

Згідно з ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Законодавство України не містить вичерпного переліку поважних причин пропуску строку на прийняття спадщини, а також чітко не вказує які причини є поважними. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд дослідив поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. При вирішенні вказаного позову, суд також керувався висновками Європейського Суду з прав людини. Так,у справі "Ільхан проти Туреччини" від 27 червня 2000 року зазначив, що при вирішенні питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру. Також враховане рішення ЄСПЛ у справі «Маркс проти Бельгії» від 13.06.1979 року, ст.1 Першого Протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які по своїй суті є гарантом права власності, оскільки визнають право будь-якої особи на безперешкодне користування своїм майном.

Враховуючи викладене, зважаючи, що спадщина після смерті ОСОБА_2 на час розгляду справи ніким не прийнята, відумерлою у встановленому законом порядку не визнана, як вбачається з відповіді приватного нотаріуса Бериславського районного нотаріального округу Херсонської області Виноградової Н.М. від 12.03.2024 року № 01-16/126, встановлення додаткового строку для прийняття спадщини є єдиним шляхом отримання спадкового майна, інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини не зверталися, позивач не зміг з поважної причини в межах строку, відведеного для звернення, звернутися з відповідною заявою до нотаріальної контори, тому суд вважає за можливе позовні вимоги задовольнити.

Керуючись ст.ст.89, 259, 263-265 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області (місцезнаходження:вул.Садова,7,смт.Нижні Сірогози,Генічеський районХерсонська область,код ЄДРПОУ26432760)про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ,строком три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Нововоронцовський районний суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СуддяО.В. Гончаренко

СудНововоронцовський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118406267
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —954/1114/23

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Гончаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні