Ухвала
від 16.04.2024 по справі 607/1983/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 607/1983/21Головуючий у 1-й інстанції Сливка Л.М. Провадження № 22-ц/817/386/24 Доповідач - Костів О.З.Категорія -

У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

16 квітня 2024 року м. Тернопіль

Тернопільський апеляційний суд в складі:

головуючого - Костів О.З.

суддів - Хома М. В., Храпак Н. М.,

при вирішенні питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Корольова-5» на заочне рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 16 серпня 2021 року в справі за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Корольова-5» про визнання права власності на квартиру,

В С Т А Н О В И В:

21 лютого 2024 року голова комісії з припинення ОК «ЖБК «Корольова-5» В. Клебан через засоби поштового зв`язку (трек-номер 4601500066626) подав до суду апеляційну скаргу на заочне рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 16 серпня 2021 року.

Ухвалою Тернопільського апеляційного суду від 27 лютого 2024 року вказану апеляційну скаргу залишено без руху та надано апелянту строк для:

1) доплати судового збору в розмірі 545,43 грн. за вищевказаними реквізитами рахунку;

2) реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремій підсистемі (модулі).

28 лютого 2024 року вказану ухвалу у відповідності до вимог чинного законодавства надіслано апелянту рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою: АДРЕСА_1 , однак поштове відправлення не вручено апелянту та повернуто відправнику, у зв`язку із закінченням терміну зберігання (трек-номер 0600093552013).

18 березня 2024 року вказану ухвалу у відповідності до вимог чинного законодавства повторно надіслано апелянту рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою: АДРЕСА_1 , однак поштове відправлення не вручено апелянту та повернуто відправнику, у зв`язку із закінченням терміну зберігання (трек-номер 0600900207554).

29 березня 2024 року вказану ухвалу у відповідності до вимог чинного законодавства втретє надіслано апелянту рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою: АДРЕСА_1 .

12 квітня 2024 року на виконання вимог ухвали Тернопільського апеляційного суду від 27 лютого 2024 року про залишення апеляційної скарги без руху, представник ОК «ЖБК «Корольова-5» адвокат Югов С.А. подав до суду заяву про усунення недоліків, в якій зазначив, що голова комісії з припинення ОК «ЖБК «Корольова-5» - Клебан В.М. перебуває за межами України, що об`єктивно унеможливлює виконати ним вимоги суду в частині обов`язкової реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС. Також, представником апелянта долучено квитанцію про сплату судового збору на суму 545,43 грн.

Апеляційний суд вважає, що заява про усунення недоліків апеляційної скарги не підлягає до задоволення, з огляду на наступне.

З 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон від 29 червня 2023 року № 3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі - ЄСІТС) або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Так, ч.5 ст.14 ЦПК України встановлено, що суд направляє судові рішення, судові повістки, судові повістки-повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку (ч.6 ст.14 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 перехідних положень Закон України від від 29 червня 2023 року № 3200-IX, цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 90 днів з дня його опублікування, крім: підпункту 1 пункту 2 та підпункту 1 пункту 3 розділу I цього Закону в частині обов`язкової реєстрації юридичними особами (приватної форми власності) електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, які вводяться в дію через сім місяців з дня опублікування цього Закону.

Тобто, юридичні особи підлягають обов`язковій реєстрації в електронних кабінетах в ЄСІТС, починаючи з 21 лютого 2024 року.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.356 ЦПК України, в апеляційній скарзі мають бути зазначено повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

З апеляційної скарги вбачається, що юридична особа ОК «ЖБК «Корольова-5» незареєстрована в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС), однак обов`язок такої реєстрації існує з 21 лютого 2024 року.

Також, представник апелянта у заяві про усунення недоліків, повідомив апеляційний суд про те, що ОК «ЖБК «Корольова-5» не має можливості зареєструватися в електронному кабінеті в ЄСІТС.

Колегія суддів відхиляє вищевказані доводи представника апелянта, оскільки ст.14 ЦПК України передбачає без виключень, обов`язкову реєстрацію юридичних осіб в електронних кабінетах в ЄСІТС.

Станом на 16 квітня 2024 року апелянт у встановлений судом строк вимог ухвали суду в частині реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС не виконав.

Відповідно ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст.356 цього Кодексу, застосовуються положення ст. 185 цього Кодексу.

Відповідно ч. 3 ст. 185 ЦПК України якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені ст.175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Разом з тим, повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню із нею до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення скарги.

Враховуючи, що до цього часу вимоги ухвали Тернопільського апеляційного суду від 27 лютого 2024 року не виконані, апеляційна скарга підлягає поверненню.

Керуючись ч. 3 ст.185, 357 ЦПК України суд апеляційної інстанції,

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Корольова-5» на заочне рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 16 серпня 2021 року вважати неподаною та повернути апелянту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий О.З. Костів

Судді: М.В. Хома

Н.М. Храпак

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118407175
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність

Судовий реєстр по справі —607/1983/21

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Рішення від 16.08.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Рішення від 16.08.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 08.02.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні