Рішення
від 10.04.2024 по справі 154/3482/23
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/3482/23

2/154/112/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2024 року Володимир-Волинський міський суд Волинської області у складі:

головуючого - судді Лутая А.М.,

за участю: секретаря судового засідання Жолоб К.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовомПриватного акціонерного товариства «Волиньобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії,

ВСТАНОВИВ

Позивач ПрАТ «Волиньобленерго» у серпні 2023 звернувся до суду з вказаною позовною заявою зазначивши, що особовий рахунок № НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 , відкрито на ОСОБА_2 , який є фактичним споживачем ПрАТ «Волиньобленерго».

Вказує, що 13.03.2023 представниками ПрАТ «Волиньобленерго», під час здійснення перевірки за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено самовільне підключення електропроводки до електричної мережі, що є власністю оператора системи розподілу з порушення схеми обліку (порушено п. 8.4.2 п.п. 6 ПРРЕЕ), що дало можливість безоблікового користування електричною енергією. Дане самовільне підключення не можливо було виявити під час контрольного огляду засобу обліку без використання спеціальних технічних засобів. За фактом виявленого порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії за участю власника об`єкта оформлено Акт про порушення ПРРЕЕ № 000248 від 13.03.2023 та складено Схему електроспоживання споживача (невід`ємна частина), від підписання яких відповідач відмовився.

На засіданні комісії з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ ПрАТ «Волиньобленерго» 20.04.2023 року Акт про порушення ПРРЕЕ №000248 був розглянутий та проведений розрахунок обсягу та вартості не облікованої електричної енергії згідно п.8.4.13 за період з 13.03.2022 по 13.03.2023. Загальна сума вартості не облікованої електричної енергії склала 103823,68 грн. У зв`язку з тим, що відповідач не скористався своїм правом бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ, копія протоколу засідання комісії, розрахунок та рахунок для сплати вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ скеровувалися йому листом №22/11-2522 від 20.04.2023. На момент подання позову відповідач в добровільному порядку вартість необлікованої електричної енергії не погасив, із заявою про укладення договору реструктуризації не звертався. Відтак, ПрАТ «Волиньобленерго» класифікувало дії відповідача як відмову від сплати та вимушено звернутися з позовом до суду для примусового стягнення.

На підставі наведеного ПрАТ «Волиньобленерго» просить стягнути з ОСОБА_2 на свою користь вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії в сумі 103823,38 грн, а також виртаи по оплаті судового збору в сумі 2684,00 грн.

Ухвалою суду від 04.09.2023 на підставі вказаної позовної заяви відкрито провадження у справі та призначено її розгляд по суті за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала повністю та просила їх задовольнити з підстав зазначених у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив відмовити у їх задоволенні. Свої заперечення обґрунтував тим, що під час огляду інспекторами його гаражу, ніякий токоприймач в електромережу не був увімкнутий. Вони самостійно увімкнули масляного обігрівача в розетку і зафіксували це. Зазначив, що він іноді вмикає побутовий масляний обігрівач, як проводить роботи в гаражі. Біля обігрівача є подовжувач з розеткою, яка підключена до вузла обліку. На той час він був вимкнений. На прохання інспекторів він розшив підшивку стелі і показав ввідний кабель, який проходить ззовні через стіну гаража до вузла обліку. Він був цілий, без розриву, ізоляція не ушкоджена і ніякого стороннього приєднання до нього не було. Згідний, що інспектори виявили розетку з автоматичним вимикачем 10А, в якій була напруга при вимкненні автоматичного вимикача на вузлі обліку. Проте, він пояснив інспекторам, що це розетка з напругою із сусіднього гаража і показав, що кабель проходить через стінку до сусіднього гаражу. В 2021 році в сусідньому гаражі сусід проводив ремонт і, на його прохання, він надавав сусіду напругу через цю розетку. По закінченню ремонту сусід підключив свій гараж до загальної електромережі, а розетку забув відключити, тому там і виявилась напруга. Вказує, що за цю розетку він також забув та ніколи нею не користувався, оскільки вона була заставлена. Виявлена розетка з напругою не є поза обліковою, так як вона знаходиться на обліку в гаражі сусіда. Вважає, що висновки інспекторів в Акті про порушення є надуманими та нічим не підтверджені.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ч.1 ст.2 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч.1 ст.5 ЦПК України).

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ст.ст. 12, 81 ЦПК України).

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Заслухавши пояснення сторін, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази за своїмвнутрішнім переконанням,що ґрунтуєтьсяна всебічному,повному,об`єктивному табезпосередньому їхдослідженні, суд дійшов таких висновків.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є споживачем послуг з розподілу електричної енергії в гаражі, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказані обставини підтверджуються особовим рахунком № НОМЕР_1 , відкритим на ім`я ОСОБА_2 за вказаною адресою, а також не заперечуються самим відповідачем.

Відповідно доАкта пропорушення №000248від 13.03.2023року тасхеми електроспоживанняспоживача,в ходіпроведення працівникамиПрАТ «Волиньобленерго»перевірки 13.03.2023в гаражі,за адресою АДРЕСА_1 , було виявлено порушення правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: самовільне підключення струмоприймачів до мережі оператора системи розподілу з порушенням схеми обліку. Порушено п.п.6 п.8.4.2. ПРРЕЕ. Самовільне підключення не можливо виявити при контрольному огляді без використання спеціальних технічних засобів.

Вказаний акт було складено у присутності представників оператора системи розподілу та відповідача ОСОБА_2 , котрий від підпису акту та схеми до нього відмовився, про що в акті та схемі зроблено відповідну відмітку. Акт підписано двома представниками ПрАТ «Волиньобленерго».

Обставини викладені в Акті про порушення підтверджуються:

- відеозаписами з перевірки, що проводилася представниками ПрАТ «Волиньобленерго» 13.03.2023 в гаражі відповідача, наданими позивачем, які були досліджені в судовому засіданні. На вказаних відеозаписах зафіксовано, як при виключених автоматичних вимикачах та не працюючому лічильнику в гаражі під напругою залишаються електричний подовжувач та електричний обігрівач, а також факт відмови відповідача від підписання Акту про порушення без додаткових пояснень;

- показаннями свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 інспекторів ПрАТ «Волиньобленерго», допитаних в судовому засіданні, які пояснили, що вранці 13.03.2023 ними в одному з гаражів по вул. Запятницькій було виявлено аномальне навантаження в електричній мережі. При цьому гараж був зачинений. Пізніше, того ж дня, вони повторно прийшли до вказаного гаражу, в якому на той час перебував абонент ОСОБА_5 . Коли вони зайшли до гаражу, відчули тепле повітря та побачили, що працює масляний обігрівач, який був підключений через електричний подовжувач. При цьому автоматичні вимикачі на лічильнику, який знаходився в гаражі, були вимкнені, а сам лічильник не обраховував електричну енергію. Після цього ними було встановлено наявність в гаражі безоблікової розетки, від якої працював обігрівач. Ця розетка знаходилася за стелажами, але ОСОБА_5 не надав їм доступ до неї та самостійно її відрізав. Через це вони не змогли встановити точку підключення безоблікової розетки. За фактом порушення ними було складено акт, який ОСОБА_5 відмовився підписувати без будь-яких пояснень. Крім того зазначили, що неправильне підключення лічильника до електричної мережі жодним чином не впливає на його роботу.

Згідно протоколу № 665 від 20.04.2023 засідання комісії з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ ПрАТ «Волиньобленерго», відповідачу, який не був присутній на засіданні комісії, на підставі Акта про порушення №000248 від 13.03.2023 нараховано до сплати 103 823,68 грн. вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ними ПРРЕЕ, за період з 13.03.2022 по 13.03.2023.

Оскільки відповідач був відсутній на засіданні комісії, копія протокола засідання комісії та рахунок за електричну енергію, необліковану внаслідок порушення ПРРЕЕ № 521037197, були надіслані йому листом №22/11-2522 від 20.04.2023 за адресою: АДРЕСА_1 . При цьому, у рахунку за електричну енергію, не обліковану внаслідок порушення ПРРЕЕ, було вказано на необхідність сплати вартість не облікованої електричної енергії на розрахунковий рахунок позивача у 30-ти денний термін з дня отримання рахунку.

Відповідач добровільно не відшкодував вартість необлікованої електричної енергії в сумі 103823,68 грн, що стало підставою для звернення позивача з даним позовом до суду.

11 червня 2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13 квітня 2017 року № 2019-VIII (далі - Закон), тим самим розпочався процес реформування електроенергетичної галузі в Україні.

Одним з основних етапів реформи стало відокремлення (розділення) діяльності з розподілу електричної енергії від функцій виробництва, передачі та постачання, тобто створення відповідних окремих юридичних осіб.

Відповідно до статті 63 Закону універсальні послуги надаються постачальником таких послуг виключно побутовим та малим непобутовим споживачам.

Відповідно до абзацу 1 пункту 13 Перехідний положень Закону під час здійснення заходів відокремлення оператора системи розподілу вертикально інтегрований суб`єкт господарювання повинен до 1 січня 2019 року вжити заходів для відокремлення - оператора системи розподілу від виробництва, передачі, постачання електричної енергії шляхом створення відповідних суб`єктів господарювання.

Упродовж шести років з 1 січня 2019 року такий електропостачальник, який отримав ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії, виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, яка визначається як область, міста Київ та Севастополь, Автономна Республіка Крим, на якій до відокремлення провадив свою діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом вертикально інтегрований суб`єкт господарювання.

Внаслідок такого реформування на території Волинської області діяльність з розподілу/передачі електричної енергії як оператор системи розподілу (ОСР) та комерційний облік електричної енергії здійснює ПрAT «Волиньобленерго».

Взаємовідносини, які виникають між учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначаються Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13 квітня 2017 року № 2019-VIII (далі Закон), Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 (далі - Правила), та іншими нормативними актами.

Згідно пп.56,62статті 1Закону операторсистеми розподілу-юридична особа,відповідальна забезпечну,надійну таефективну експлуатацію,технічне обслуговуваннята розвитоксистеми розподілуі забезпеченнядовгострокової спроможностісистеми розподілущодо задоволенняобґрунтованого попитуна розподілелектричної енергіїз урахуваннямвимог щодоохорони навколишньогоприродного середовищата забезпеченняенергоефективності. Побутовий споживач - індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність)

Відповідно до підпункту 3 пункту 5.1.1 Правил оператор системи має право проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії.

Споживач електричної енергії в силу пункту 5.5.5 Правил зобов`язаний, зокрема, користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; не допускати безоблікового використання електричної енергії або використання електричної енергії для професійної та/або господарської діяльності на об`єктах, які розраховуються за електричну енергії за тарифом побутових споживачів, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового використання електричної енергії.

Як встановлено судом 13 березня 2023 року під час здійснення перевірки в гаражі,за адресою АДРЕСА_1 , було виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: самовільне підключення струмоприймачів до мережі оператора системи розподілу з порушенням схеми обліку, що не можливо було виявити під час контрольного огляду без використання спеціальних технічних засобів, що дало можливість безоблікового користування електричною енергією.

Крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку є правопорушеннями на ринку електричної енергії (пункт 4 частини 2 статті 77 Закону).

Частиною 1 статі 77 Закону передбачено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Відповідно до п. 8.2.4. Правил у разі виявлення представниками оператора системи (…) самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

Відповідно до п.8.2.5 Правил у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки, оформлюється акт про порушення.

Згідно пункту 8.2.6 Правил на підставі акта про порушення обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків визначаються уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення.

Пунктом 8.2.7. Правил передбачено, що кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи.

Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день).

У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Оператор системивизначає обсягта вартістьелектричної енергії,не облікованоївнаслідок порушенняцих Правилта/абовиявлення фактівбезоблікового споживанняелектричної енергії,самовільного підключеннядо об`єктівелектроенергетики іспоживання електричноїенергії беззасобів вимірювальноїтехніки,відповідно довимог цієїглави. (пункту 8.4.1 Глави VIII Правил).

Виявлення оператором системи самовільного підключенняелектроустановок,струмоприймачів абоелектропроводки доелектричної мережіоператора системиз порушеннямсхеми обліку відповідно до положень підпункту 6 пункту 8.4.2 та пункту 8.4.1 Правил є порушенням цих Правил, яке є підставою для складання акту про порушення та визначення оператором системи обсягу та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок такого порушення.

Відповідно до п. 8.4.13 Правил, у разі виявлення у побутового споживача порушень, зазначених у підпунктах 6 - 8 пункту 8.4.2 цієї глави, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії через проводи (кабелі), якими здійснене самовільне підключення (Wдоб.с.п.,кВт·год),визначається заформулою 8цієї глави (Wдоб.с.п. = Pс.п.· tвик.с.п.). При цьому час використання самовільного підключення протягом доби (tвик.с.п.) приймається рівним 8 год.

Як вбачається з матеріалів справи, розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил відповідачем здійснено на підставі пункту 8.4.13 цих Правил. Під час розрахунку були використані показники, які передбачені даним розділом Правил.

Отже, факт порушення відповідачем Правил роздрібного ринку електричної енергії є доведеним, розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснений позивачем відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії та не спростований відповідачем належними та допустимими доказами.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги ПрАТ «Волиньобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії є обґрунтованими та доведеними, а тому з відповідача слід стягнути на користь позивача 103 823,68 грн вартості необлікованої електричної енергії.

Відповідно до п. 1 ч. 2ст. 141 ЦПК України, зважаючи на задоволення позову в повному обсязі, суд вважає необхідним стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача понесені ним витрати по сплаті судового збору в розмірі 2684,00 грн.

Керуючись ст.7-13,81,141,263,265,273 ЦПК України, ст. 1166 ЦК України, Правилами роздрібногоринку електричноїенергії, затвердженимипостановою НКРЕКПвід 14.03.2018року №312, Законом України«Про ринокелектричної енергії», суд

УХВАЛИВ:

Позов Приватного акціонерного товариства «Волиньобленерго» до ОСОБА_2 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ПрАТ «Волиньобленерго» (на р/р № НОМЕР_2 Філія Волинське Оу ВАТ «ДОБУ» м. Луцьк, МФО 303398, ЗПКО 00131512) вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібногоринку електричноїенергії в сумі 103823,68 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ПрАТ «Волиньобленерго» (на р/р № НОМЕР_2 Філія Волинське Оу ВАТ «ДОБУ» м. Луцьк, МФО 303398, ЗПКО 00131512) витрати по оплаті судового збору в сумі 2684,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриття чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення суду складено 15.04.2024.

Головуючий: А.М. Лутай

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118407228
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії

Судовий реєстр по справі —154/3482/23

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лутай А. М.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лутай А. М.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лутай А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні