Ухвала
від 28.03.2024 по справі 733/386/24
ІЧНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Провадження № 2-о/733/22/24

Єдиний унікальний №733/386/24

У Х В А Л А

Іменем України

28 березня 2024 року м.Ічня

Ічнянський районний суд Чернігівської області

у складі: головуючого судді Вовченка А.В.,

присяжних Боженко Ю.Б., Франковська А.Л.,

та секретаря Пікуль Л.К.,

адвоката Сакун І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ічня цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Ічнянської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

встановив:

В лютому 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з указаною вище заявою, в якій просила визнати її доньку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною, встановивши над нею опіку та призначити її опікуном, посилаючись на те, що остання є інвалідом другої групи з дитинства та страждає на тяжке психічне захворювання. Внаслідок хвороби не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому потребує постійного догляду та опіки з її боку. Визнання її доньки недієздатною необхідно для призначення її законним опікуном останньої.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, в заяві просить проводити розгляд справи без її участі.

Представник органу опіки і піклування Ічнянської міської ради в заяві просить розглядати справу без їх участі.

Представник заінтересованої особи адвокат Сакун І.А. підтримала клопотання про призначення судово психіатричної експертизи.

Оглянувши матеріали, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а також те, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері психіатрії, без яких встановити відповідні обставини неможливо, та не надання заявником відповідного висновку експерта із цих питань, наявні підстави для призначення судово-психіатричної експертизи судом в порядку ст.103 ЦПК України.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити відповідно до ст.252, 253 ЦПК України.

Керуючись ст.103,104,252,253,298,299 ЦПК України, суд

Постановив:

Призначити по справі амбулаторну судово- психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Чернігівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України за адресою: м.Чернігів вул. І.Мазепи,3,14005. Тел.факс (0462)775-717.

На вирішення експертизи поставити питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 психічним захворюванням та чи може вона усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів; у разі виникнення сумніву щодо змісту та обсягу доручення експерт невідкладно повинен подати суду клопотання щодо його уточнення або повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи за поставленими питаннями.

Надати експерту матеріали справи.

Зобов`язати ОСОБА_1 у визначений експертами час з`явитися разом із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до експертної установи.

Ухвалу про призначення експертизи направити до Чернігівської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» та учасникам справи.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя А. В. Вовченко

Присяжні Ю.Б. Боженко

А.Л. Франковська

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118412684
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —733/386/24

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні