Ухвала
від 17.04.2024 по справі 758/4402/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/4402/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 квітня 2024 року суддя Подільського районного суду міста Києва Будзан Л.Д., розглянувши питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Державного університету інфраструктури та технологій про стягнення матеріальної та моральної шкоди, -

ВСТАНОВИЛА:

До Подільського районного суду міста Києва звернулась ОСОБА_1 з позовною заявою до Державного університету інфраструктури та технологій про стягнення матеріальної та моральної шкоди.

Вивчивши подані матеріали, вважаю за необхідне позовну заяву залишити без руху та надати позивачці строк для усунення її недоліків з наступних підстав.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Натомість, порушуючи питання про відшкодування матеріальної шкоди, позивачкою не повно викладено обставини справи з зазначенням посилань на відповідні докази щодо спричинення їй матеріальної шкоди та відповідного розрахунку, згідно якого позивачка оцінила матеріальну шкоду.

Крім того, позивачкою у позовній заяві не зазначено: з яких міркувань вона виходила, визначаючи розмір матеріальної та моральної шкоди, та якими доказами це підтверджується та не надано доказів на підтвердження факту заподіяння їй моральних страждань або втрат немайнового характеру, а також втрат майнового характеру.

Так, виникла необхідність обґрунтування позивачкою заявленого розміру відшкодування матеріальної шкоди в сумі 35496797 грн. 704 коп. та моральної шкоди в розмірі 10000000 гривень та зазначити докази, на підтвердження заявленого розміру відшкодування матеріальної та моральної шкоди, а також докази на підтвердження факту заподіяння позивачці моральних страждань або втрат немайнового характеру, а також втрат майнового характеру.

Крім того, згідно з ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч. 3 ст. 23 ЦК України, моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Аналіз цієї норми дає підстави зробити висновок про те, що позовна вимога про відшкодування моральної шкоди може полягати у відшкодуванні грошима, майном або в інший спосіб.

Отже, характер такої вимоги (майновий чи немайновий) є похідним від обраного позивачем (потерпілою особою) способу відшкодування моральної шкоди. Якщо позивач просить відшкодувати моральну шкоду грошима або майном, то така позовна вимога набуває майнового характеру. Якщо ж позивач вибрав інший спосіб відшкодування моральної шкоди, який не має грошового вираження (спростування неправдивих відомостей, прилюдне вибачення тощо), то така вимога є немайновою. Таким чином, позовна вимога про відшкодування моральної шкоди грошима або майном є майновою, а вимога про відшкодування моральної шкоди в інший (немайновий) спосіб є немайновою вимогою.

Зазначений висновок узгоджується з правовою позицією Верховного Суду викладеною у постанові від 28 листопада 2018 року у справі № 761/11472/15-ц.

Таким чином, за позовну вимогу про відшкодування моральної шкоди має справлятися судовий збір в розмірі, встановленому Законом.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно ч. 1 ст. 3 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

У відповідності до п. 1. ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір в розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», станом на 01.01.2024 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 3028 грн., тому розмір судового збору за позовну вимогу майнового характеру з урахуванням ціни позову про стягнення моральної шкоди в сумі 10000000 грн. та стягнення матеріальної шкоди в сумі 35496797 грн. 704 коп. становить по 15140 грн. за кожну позовну вимогу.

Таким чином, позивачці необхідно сплатити судовий збір за позовну вимогу майнового характеру про стягнення матеріальної шкоди в сумі 15140 грн. та моральної шкоди в сумі 15140 грн. та надати суду оригінали квитанцій про сплату судового збору.

Пільги щодо сплати судового збору визначені у ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Платіжні реквізити для перерахування судового збору:

Отримувач коштів - ГУК у м.Києві/Подільс.р-н/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37993783

Банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.)

Рахунок отримувача - UA468999980313151206000026008

Код класифікації доходів бюджету - 22030101

Призначення платежу: судовий збір, за позовом ( ПІБ чи назва установи, організації позивача), Подільський районний суд міста Києва , код ЄДРПОУ суду.

Крім того, позивачкою всупереч ч. 1 ст. 177 ЦПК України, не додано до позовної заяви копії долучених доказів для відповідача.

А тому, позивачці необхідно надати суду копії документів, долучених до позовної заяви, для відповідача.

А також надати суду копії документів належної якості, оскільки низка долучених доказів виготовлена неналежної якості і є нечитабельною.

Оскільки без належно оформленої позовної заяви у відповідності до вимог ст. ст. 175-177 ЦПК України вирішити питання про відкриття провадження у справі неможливо, вважаю за необхідне позовну заяву залишити без руху та надати позивачці строк для усунення недоліків позовної заяви, визначених у вказаній ухвалі.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене вище, вимоги діючого законодавства, суддя приходить до висновку, що позовна заява повинна бути залишена без руху із наданням строку на усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали судді.

Керуючись Законом України «Про судовий збір», ст.ст. 175-177, 185 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державного університету інфраструктури та технологій про стягнення матеріальної та моральної шкоди залишити без руху.

Надати позивачці ОСОБА_1 строк для виправлення вказаних у даній ухвалі недоліків позовної заяви 5 (п`ять) днів з дня вручення цієї ухвали.

Роз`яснити, що в разі невиконання вказаних в ухвалі вимог, позовна заява буде вважатись неподаною та буде повернута позивачці, що не перешкоджає повторному зверненню із аналогічною позовною заявою до суду

Копію ухвали надіслати позивачці.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Леся БУДЗАН

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118412960
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —758/4402/24

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні