Ухвала
від 17.04.2024 по справі 522/5564/24
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

17.04.2024

Справа № 522/5564/24

Провадження № 2/522/4313/24

Суддя Приморського районного суду міста Одеси Ярема Х.С. розглянув матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Фонд сприяння добудові» до ТОВ «Кано Трейд», Великодолинської селищної ради Одеського району Одеської області, державного реєстратора прав на нерухоме майно Великодолинської селищної ради Одеського району Одеської області Мельник Тетяни Іванівни про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора.

ВСТАНОВИВ:

10.04.2024 ТОВ «Фонд сприяння добудові» звернулось до суду з позовом до ТОВ «Кано Трейд», Великодолинської селищної ради, державного реєстратора Мельник Т.І.

Позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора Великодолинської селищної ради Мельник Т.І. № 56843452 від 26.02.2021 щодо записів про реєстрацію права власності ТОВ «КАНО ТРЕЙД» № 33205271 та № 33205310 нежитлові будівлі та споруди загальна площа 4038,7, Опис: об`єкт в цілому складається з будівель та споруд літ. «А», «В», «Г», «Д», «Е», «Ж», «З», «И», «К», «Л», «М», «Н», «О», «П», «Р», «С», «G», «J», «F» загальною площею 4 038,7 кв. м., основною площею 2 411,4 кв.м, «Ф», «Ц», «D» за адресою: Одеська обл., м. Одеса, вул. Прибережна, б. 17.

Вирішуючи питання про прийняття позовної заяви судом встановлено підстави для відмови у відкритті провадження.

В першу чергу суд звертає увагу, що ТОВ «Фонд сприяння добудові» вже звертався до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до Великодолинської селищної ради, де просив скасувати те саме рішення державного реєстратора № 56843452 від 26.02.2021.

Ухвалою від 18.03.2024 (справа № 420/8339/24) відмовлено у відкритті провадження у зв`язку з тим, що розгляд такого спору належить до судів господарської юрисдикції.

З цим позовом з вимогою до ТОВ «Кано Трейд», Великодолинської селищної ради та державного реєстратора про скасування рішення державного реєстратора № 56843452 від 26.02.2021, позивач звертається до загального місцевого суду.

Критеріями розмежування судової юрисдикції є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

Згідно із частиною 1 статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а за частиною першою статті 16 цього Кодексу кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права або інтересу.

За змістом частини 1 статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Отже, в порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства, а предметом позову є цивільні права, які, на думку позивача, є порушеними, оспореними чи невизнаними.

Разом з тим, відповідно до частин 1, 2 статті 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Предметна та суб`єкта юрисдикція господарських судів, тобто сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції, визначена статтею 20 ГПК України, за змістом частини першої якої господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності, та інші справи у визначених законом випадках.

За змістом частин 1 та 2 статті 55 ГК України суб`єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов`язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов`язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством. Суб`єктами господарювання є: господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до ЦК України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку; громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Зі змісту позову вбачається, що спір виник між двома юридичними особами ТОВ «Фонд сприяння добудові» до ТОВ «Кано Трейд» та державним реєстратором щодо нерухомого майна.

Отже, спір виник між двома юридичними особами та державним реєстратором, який є посадовою особою, яка діє від імені держави, представляє її інтереси і наділяється владними повноваженнями щодо внесення відповідних записів до реєстрів.

Тобто, за суб`єктним складом сторін спору цей спір належить до юрисдикції господарських судів.

Згідно з п.1 ч.1 ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. ст. 19, 186 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом ТОВ «Фонд сприяння добудові» до ТОВ «Кано Трейд», Великодолинської селищної ради Одеського району Одеської області, державного реєстратора Мельник Тетяни Іванівни про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора.

Роз`яснити, що розгляд даної справи віднесено до юрисдикції господарських судів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Ярема Х.С.

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118415168
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора

Судовий реєстр по справі —522/5564/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ярема Х. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні