Ухвала
від 17.04.2024 по справі 172/554/24
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/554/24

Провадження № 2-о/172/24/24

У Х В А Л А

іменем України

17.04.2024 року суддя Васильківського районного суду Дніпропетровської області Битяк І.Г., вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Васильківська селищна рада Синельниківського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка і жінки без шлюбу та встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні, -

В С Т А Н О В И В

16.04.2024 року до суду надійшла вищевказана заява, в обґрунтування якої ОСОБА_1 вказує, що вона з січня 2017 року проживала разом з ОСОБА_3 як одна сім?я, вели спільне господарство, однак офіційно свої відносини не оформили. Проживали вони разом і в сел. Васильківка Дніпропетровської області в будинку, що належить бабусі заявниці, і в м. Запоріжжя, де зареєстрована заявниця. ОСОБА_3 був призваний на військову службу за мобілізацією і 26.12.2022 року він загинув під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Курдюмівка Бахмутського району Донецької області. Про те, що ОСОБА_3 загинув, його матері ОСОБА_2 військова частина направила сповіщення. Просить суд встановити факт проживання її та ОСОБА_3 однією сім`єю без реєстрації шлюбу з січня 2017 року по 26.12.2022 року (день загибелі ОСОБА_3 ), встановити факт перебування заявниці на утриманні ОСОБА_3 . Зазначає, що встановлення цих фактів має для неї юридичне значення.

Ознайомившись із заявою та перевіривши матеріали заяви, зазначаю таке.

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК Україниокреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідний порядок застосовується, зокрема, якщо встановлення такого факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право.

Юридичні факти можуть бути встановлені лише для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника.

Справи про спадкування суди розглядають за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права та обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

Згідно з п. 1постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Таким чином, із заяви ОСОБА_1 від 15.11.2023 року вбачається спір про право, який необхідно розглядати у порядку позовного провадження, оскільки він стосується правовідносин пов`язаних зі спадкуванням.

З урахуванням викладеного, слід відмовити у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України, оскільки заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Також, зауважую, що в провадженні Васильківського районного суду Дніпропетровської області вже перебувала справа № 172/599/23 за аналогічною заявою ОСОБА_1 про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка і жінки без шлюбу та встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні. За результатами розгляду справи № 172/599/23 суд своєю ухвалою від 12.07.2023 року залишив заяву ОСОБА_1 без розгляду, оскільки виник спір про право, так як ОСОБА_2 , яка є матір`ю померлого ОСОБА_3 фактично заявила про свої права на спадкування після смерті сина, вступивши у справу як заінтересована особа. При цьому, заявниці було роз`яснено її право звернутися до суду з відповідним позовом на загальних підставах. Ухвала набрала законної сили 17.10.2023 року.

Після цього, 15.11.2023 року ОСОБА_1 знову зверталася до Васильківського районного суду Дніпропетровської області із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка і жінки без шлюбу та встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні і суд своєю ухвалою від 17.11.2023 року відмовив їй у відкритті провадження у справі з вищевикладених підстав. Ухвала набрала законної сили 05.12.2023 року.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 186, 315 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В

Відмовити у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Васильківська селищна рада Синельниківського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка і жінки без шлюбу та встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

Роз`яснити заявниці право звернутися до суду на загальних підставах з відповідним позовом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І.Г. Битяк

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118418056
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —172/554/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні