Ухвала
від 12.04.2024 по справі 175/4736/24
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/4736/24

Провадження №1-кс/175/1335/24

Ухвала

Іменем України

12 квітня 2024 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши матеріали скарги Акціонерного товариства «Українська Залізниця» в особі філії «Центр Будівництва та ремонту колії» Акціонерного Товариства «Укрзалізниця» на бездіяльність слідчого, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

встановив:

Скаржник звернувся до слідчого судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області зі скаргою на бездіяльність уповноважених осіб ВП №3 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області, в частині невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення за їх заявою від 11.03.2024.

В обґрунтування скарги посилається на те, що 11.03.2024 року філія «Центр Будівництва та ремонту колії» Акціонерного Товариства «Укрзалізниця» до ГУНП вДонецькій області в порядку ст. 214 КПК України, подана заява про вчинення кримінального правопорушення №ЦБРК-08/412 від 11.03.2024 року.

19.03.2024 Краматорське районне управління поліції ГУ НП України в Донецькій області направив на адресу Філії лист вих. №3776/201/04 - 2024, яким поінформували, що скаргу зареєстровано в секторі документального забезпечення Краматорського РУП за №2046 від 13.03.2024 та внесено в інформаційно - телекомунікаційну систему «Інформаційного порталу Національної поліції України» з автоматичним присвоєнням порядкового номеру НОМЕР_1 від 13.03.2024 року, та у ході перевірки інформація була передана до ВП №3 Краматорського РУП ГУНП В Донецькій області та внесена і ІТС ІПНП за №1211 від 13.03.2024 року.

Станом на час звернення із скаргою до суду ВП №3 Краматорського РУП ГУНП не надало відповіді щодо отриманої заяви та не внесенні відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За вказанихобставин заявникпросить слідчогосуддю зобов`язатиуповноважену особуВП №3Краматорського РУПГУНП ВДонецькій області прийняти та невідкладно зареєструвати подану заяву №ЦБРК-08/412 від 11.03.2024 року, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Представник філії«Центр Будівництвата ремонтуколії» АкціонерногоТовариства «Укрзалізниця», у судовому засіданні не з`явився.

Зважаючи на те, що КПК України встановлений строк розгляду таких заяв, оскільки скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги (ч. 2 ст. 306 КПК України), суд вважає можливим розглянути вказану скаргу за наявними матеріалами.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини які регулюються нормами кримінально-процесуального законодавства.

Скаржник скаржиться на бездіяльність ВП №3 Краматорського РУП ГУНП В Донецькій області.

Як встановлено судом, ВП №3 Краматорського РУП ГУНП В Донецькій області знаходиться та здійснює правоохоронну у м. Лиман.

Відповідно до ч.1ст.306 КПК Українискарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченимистаттями 318-380 КПК України.

Як зазначено у листі Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05.04.2013 року № 223-558/0/4-13, законодавець у більшості випадків прямо зазначає, що судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування здійснюється слідчим суддею суду першої інстанції, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, з урахуванням положень ч.6ст. 9 КПКправильним є застосування зазначеного правила й до розгляду клопотань, територіальна підсудність, щодо яких прямо не визначена процесуальним законом (наприклад ч.1 ст.306).

Частиною 2 п. ст. 304 КПК України передбачено, що скарга повертається, якщо: скарга не підлягає розгляду в цьому суді.

Частиною 7 ст. 304 КПК України передбачено, що повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Таким чином, територіальна підсудність розгляду скарги на бездіяльність відповідальної особи ВП №3Краматорського РУПГУНП ВДонецькій області повинна бути розглянута слідчим суддею, за місцем знаходженням ВП №3 Краматорського РУП ГУНП В Донецькій області, що не є територіальною підсудністю Дніпровського районного суду Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

Належним судом для розгляду цієї скарги повинен бути Краснолиманський міський суд Донецької області, проте відповідно до частини сьомої статті 147Закону України "Про судоустрій і статус суддів",враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховний суд розпорядженнямвід 14.03.2022 № 7/0/9-22змінив територіальну підсудність судових справ наІндустріальний районний суд м. Дніпропетровська.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що матеріали скарги підлягають до повернення особі яка подала скаргу - акціонерного товариства «Українська Залізниця» в особі філії «Центр Будівництва та ремонту колії» Акціонерного Товариства «Укрзалізниця», для звернення за територіальною підсудністю до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська.

Керуючись ст.ст.303-309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Скаргу Акціонерного товариства «Українська Залізниця» в особі філії «Центр Будівництва та ремонту колії» Акціонерного Товариства «Укрзалізниця» на бездіяльність слідчого, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань повернути.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її отримання до Дніпровського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118418125
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —175/4736/24

Ухвала від 12.04.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Бойко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні