Рішення
від 17.04.2024 по справі 184/419/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 184/419/24

Номер провадження 2/184/595/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 рокум. Покров

Орджонікідзевський міськийсуд Дніпропетровськоїобласті у складі:

головуючого судді - Томаша В.І.,

за участю секретаря судового засідання - Михайлової Т.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в м. Покров цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади м. Покров в особі Покровської міської ради Дніпропетровської області «про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини», -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовом до відповідача провизначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини. Свої позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померлаїї мати ОСОБА_2 ,після смертіякої відкриласяспадщина увигляді частини квартири за адресою АДРЕСА_1 . Оскільки її брат спадщину не прийняв, 20 лютого 2024 року вона звернулася до приватного нотаріуса Нікопольського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Бойко Л.П. з заявою про відкриття спадщини. Однак приватний нотаріус Бойко Л.П. постановою від 07 березня 2024 року відмовила їй у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, що відкрилася після смерті її матері, посилаючись на той факт, що вона пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини, що стало підставою для звернення до суду із даним позовом, оскільки позивач пропустила вказаний строк з поважних причин.

Позивач в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи і оцінивши їх в сукупності, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. ст. 15, 16ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Як встановлено судом, ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_1 , виданим Покровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Нікопольському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 17 липня 2023 року (а.с.9).

Згідно Договору обміну квартир від 14.02.2002 року, посвідченого приватним нотаріусом Орджонікідзевського міського нотаріального округу Бойко Л.П., ОСОБА_2 та ОСОБА_3 міняють належну їм та ОСОБА_4 трикімнатну квартиру загальною площею 57,24 кв. м по АДРЕСА_2 на належну ОСОБА_5 однокімнатну квартиру загальною площею 32,5 кв. м по АДРЕСА_3 (а.с.11).

Згідно Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №75896315 від 20.02.2024 року, наданого приватного нотаріуса Нікопольського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Бойко Л.П., до Спадкового реєстру внесено реєстраційний запис, параметрами якого є реєстрація спадкової справи №72026918. Номер у нотаріуса №43/2024. Спадкодавець: ОСОБА_2 (а.с.12).

Згідно свідоцтвапро народженняСерії НОМЕР_2 , ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 . Батьки: батько ОСОБА_6 , мати ОСОБА_2 (а.с.6).

Згідно свідоцтвапро шлюбСерії НОМЕР_3 ,23.10.2010року ОСОБА_4 зареєструвала шлюб з ОСОБА_7 . Прізвище після реєстрації шлюбу ОСОБА_8 (а.с.7).

20 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Нікопольського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Бойко Л.П. з заявою про відкриття спадщини. Однак приватний нотаріус Бойко Л.П. постановою від 07 березня 2024 року відмовила їй у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, що відкрилася після смерті її матері, посилаючись на той факт, що вона пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини (а.с.10).

Як вказує позивач, зазначений строк вона пропустила з поважних причин. Вона постійно проживає в м. Дніпро, має двох малолітніх дітей 2010 року, тому в умовах воєнного стану не мала можливості приїжджати до м. Покров, залишаючи їх без нагляду в умовах постійних повітряних тривог в м. Дніпро. Крім того, вона мала невірну інформацію щодо строків для прийняття спадщини. Вважала, що спадщину можна оформити протягом 10 місяців відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 року №719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» та п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану».

Відповідно до приписів ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно з положеннями ч. 1 та 2 ст. 1169 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Згідно ст.1270ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Згідно ч.3 ст.1272вказаного Кодексу за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як вбачається із положень ч.1 ст.1270ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1272ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними. Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо (правовий висновок Верховного Суду, викладений у постанові від 13 березня 2020 року у справі №314/2550/17).

Позивач пропустив встановлений строк для прийняття спадщини з поважних причин, тому вправі звернутись в суд з позовом для визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року, «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положеньст.80ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Задовольняючи позов, суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними.

Керуючись ст.ст.258, 259, 263, 264, 265, 268, 272 ЦПК України, ст.ст.1221, 1265, 1268, 1269, 1270, ч. 3 ст.1272 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Територіальної громади м. Покров в особі Покровської міської ради Дніпропетровської області «про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини» - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНН: НОМЕР_4 , додатковий строк для прийняття спадщини, що відкрилася після смерті її матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 протягом двох місяців з моменту набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Повний текст рішення складено 17.04.2024р.

Суддя Орджонікідзевського міського суду В. І. Томаш

СудОрджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118418525
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —184/419/24

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні