Ухвала
від 17.04.2024 по справі 196/414/24
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 196/414/24

№ провадження 2-о/196/46/2024

УХВАЛА

17.04.2024 смт Царичанка

Царичанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Бабічевої Л.П..,

секретаря судового засідання Шевченко Т.І.,

присяжних: Манжелій О.О., Хоменко С.В.

учасників справи:

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Тараненка П.П. (у режимі відеоконференції),

представника заінтересованої особи - виконавчого

комітету Царичанської селищної ради, як органу опіки та піклування, Сердечної В.К.,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

особи, стосовно якої розглядається справа, - ОСОБА_3 ,

адвоката Трегубової А.В. - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Царичанка Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, заінтересовані особи: виконавчий комітет Царичанської селищної ради Дніпропетровської області, як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою по визнання його сестри ОСОБА_3 , недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення його опікуном, яка подана його представником - адвокатом Тараненко П.П.

В обґрунтування заявленої вимоги заявник зазначив, що його сестра ОСОБА_3 згідно довідки серії МСЕ-ДНА-01 №674132 від 01.06.2009 року у є інвалідом з дитинства, група інвалідності друга, безстроково.

У поданій заяві представник заявника - адвокат Тараненко П.П. заявив клопотання про призначення судово - психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_3 та здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Ухвалою судді Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 01 квітня 2024 року відкрито провадження по справі (а.с.32).

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Тараненко П.П. підтримали заявлене клопотання про призначення експертизи.

Представник заінтересованої особи виконавчого комітету Царичанської селищної ради Дніпропетровської області, як органу опіки та піклування, ОСОБА_5 не заперечувала проти призначення експертизи.

Заінтересована особа ОСОБА_2 не заперечувала проти призначення експертизи для визначення психічного стану її доньки ОСОБА_3 .

Особа, стосовно якої розглядається справа, - ОСОБА_3 у судовому засіданні за станом здоров`я пояснень по справі не надавала.

Адвокат особи,стосовно якоїрозглядається справа, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 просить призначити судово -психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 .

Суд заслухавши учасників процесу, вивчивши матеріали справи, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню з таких підстав.

Так, з довідки серії МСЕ-ДНА-01 № 674132 від 01.06.2009 року вбачається, що ОСОБА_3 є інвалідом з дитинства безстроково, група інвалідності друга.

Згідно амбулаторної картки хворої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , остання лікується та спостерігається у лікаря-психіатра, має другу групу інвалідності.

Відповідно до положень частини першоїстатті 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Згідно ч. 4 ст.103 ЦПК Українипитання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

У пункті 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» зазначено, що судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Згідно частини 1статті 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Враховуючи викладене суд вважає, що є достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , тому для встановлення її психічного стану необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

У ст.7 Закону України «Про судову експертизу» зазначено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Суд вважає за необхідне доручити проведення експертизи судово-психіатричним експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України".

Відповідно до положень п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно п. 9 ч.1 ст.253 ЦПК Українипровадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п.5 ч.1 ст.252 цього Кодексу- на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної вище експертизи може знадобитися значний проміжок часу, то суд на підставі п.5 ч. 1 ст.252та п. 9 ч.1 ст.253ЦПК Українидійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст. ст.103,110, 139, 252, 258-261, 294, 298, 351-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Тараненка Павла Павловича про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу.

На вирішення судово-психіатричної експертизи поставити наступні питання:

Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на психічну хворобу?

Чи усвідомлює ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом здоров`я брати участь у судовому засіданні та надавати пояснення?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків та алкоголю МОЗ України", яка розташована за адресою: 49006, м.Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 84.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи віднести на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційногосуду шляхом подачі апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя: Л.П. Бабічева

Присяжні: О.О. Манжелій

С.В. Хоменко

СудЦаричанський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118419132
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —196/414/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бабічева Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні