Рішення
від 17.04.2024 по справі 299/1273/24
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 299/1273/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.04.2024 року м. Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в складі: головуючого судді Леньо В.В., секретар судового засідання Казимірська Н.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Виноградів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлені особи: ОСОБА_2 , Вилоцька селищна рада Берегівського району про встановлення факту, що має юридичне значення,

В СТ АН ОВ ИВ :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, зацікавлені особи ОСОБА_2 , Вилоцька селищна рада Берегівського району.

Вимоги заяви мотивовані тим, що заявник ОСОБА_1 здійснює постійний догляд та утримання своєї матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_2 є інвалідом ІІ групи, що стверджується Довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією Серії 12ААГ №302338 від 24.10.2023 року та Формою ПІР інваліда, що видається МСЕК від 24.10.2023 року, має захворювання: Лівобічний коксартроз.

Як вбачається з Формою ПІР інваліда, що видається МСЕК від 24.10.2023 року, має наступні обмеження: до самообслуговування, до пересування, до орієнтації, до трудової діяльності.

У зв`язку з війною, переживаннями, за останні місяці стан здоров`я ОСОБА_2 погіршився і вона має бути постійно під наглядом. У зв`язку з хворобою та похилим віком, ОСОБА_2 має залежність від інших осіб і повну нездатність до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду, у зв`язку із чим заявник вимушений постійно піклуватися про свою матір та здійснювати за нею догляд на протязі декількох років.

Враховуючи стан здоров`я ОСОБА_2 та те, що вона потребує постійного догляду, а в родині немає нікого, хто би міг здійснювати за ним догляд, оскільки її чоловік, а заявнику батько ОСОБА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а її діти син ОСОБА_3 та донька ОСОБА_4 з початком війни виїхали за кордон.

Через залежність від інших осіб і повну нездатність до самообслуговування своєї матері, заявник змушений відмовитись від свого працевлаштування та вести постійний догляд за нею.

Встановлення факту здійснення постійного догляду за своєю матір`ю ОСОБА_1 необхідне заявнику для можливості офіційного підтвердження такого догляду у державних органах.

Заявник ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомленим про день, час і місце розгляду справи в судове засідання не з`явився, однак подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності та про задоволення вимог заяви.

Зацікавлена особа ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомленою про день, час і місце розгляду справи в судове засідання не з`явилася, однак подала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності та про підтримання вимог заяви.

Представник зацікавленої особи Вилоцької селищної ради Берегівського району, в судове засідання не з`явився, однак подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що стверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 від 23.11.1987 року (а.с.5).

Заявник ОСОБА_1 проживає з матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою АДРЕСА_1 , що стверджується у відмітках у паспорті заявника та заінтересованої особи у графі Місце проживання(а.с.4 зв., 7 зв.).

ОСОБА_2 , є інвалідом ІІ групи безтермінво, що стверджується Довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, Серії 12ААГ №302338 від 24.10.2023 року та Формою ПІР інваліда, що видається МСЕК від 24.10.2023 року, має захворювання: Лівобічний кокс артроз (а.с.11, 12-12 зв.).

Як вбачається з Формою ПІР інваліда, що видається МСЕК від 24.10.2023 року, має наступні обмеження: до самообслуговування, до пересування, до орієнтації, до трудової діяльності.

Чоловік, а заявнику батько ОСОБА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.10).

Згідно до Акту №151 встановлення факту здійснення догляду, виданого виконкомом Вилоцької селищної ради від 03.11.2023 року, встановлено що заявник ОСОБА_1 здійснює догляд за своєю рідною матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

Зазначені обставини підтверджується Актом обстеження матеріально-побутових умов проживання від 01.11.2023 року (а.с. 14).

В чинному законодавстві відсутня адміністративна послуга з отримання документу, який би підтверджував факт того, що заявник самостійно доглядає та утримує свою матір похилого віку. Відповідно даний факт, може бути встановлений виключно рішенням суду, прийнятим в порядку непозовного цивільного судочинства, що підтверджується численною судовою практикою в таких справах.

Встановлення факту здійснення постійного догляду необхідне заявнику для можливості офіційного підтвердження такого догляду у державних органах.

Статтею 46 Конституції України передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Згідно з ч. 2 ст. 8 Конституції України звернення до суду для захисту конституційних прав та свобод громадян на підставі Конституції України гарантується.

Статтею 3 Конституції України, визначено, що - «Людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави. Статею 49 передбачено, що- «Кожен має право на охорону здоров`я, медичну допомогу та медичне страхування. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. Держава дбає про розвиток фізичної культури і спорту, забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя».

Статтею першою Закону України "Про реабілітацію інвалідів в Україні" визначено, що обмеження життєдіяльності - це помірно виражена, виражена або значно виражена втрата особою внаслідок захворювання, травми (її наслідків) або вроджених вад здатності до самообслуговування пересування, орієнтації, контролю своєї поведінки, спілкування, навчання, виконання трудової діяльності нарівні з іншими громадянами. Постійний сторонній догляд - вид догляду, яким забезпечуються інваліди із значно вираженою важкістю, функціональними порушеннями в організмі, зумовленими професійним захворюванням, травмою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності, надзвичайною залежністю від постійного стороннього догляду, допомоги або нагляду інших осіб, неспроможні до самообслуговування (не можуть самостійно приймати їжу, забезпечувати туалет, потребують допомоги при прогулянках тощо).

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про соціальні послуги» чинники, що можуть зумовити складні життєві обставини: а) похилий вік; б) часткова або повна втрата рухової активності, пам`яті; в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; ґ) інвалідність.

Відповідно до ч.6 ст.13 Закону України «Про соціальні послуги», фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім`ї, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права і обов`язки та є: громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися…».

Згідно зі ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Статтею 315 ЦПК України наведено перелік фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення яких розглядаються судом.

Згідно п.2 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

На підставі викладеного та керуючись статтями 4, 5, 10-13, 76-81, 259, 263-265, 268, 293, 315 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву задоволити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканець АДРЕСА_1 (ІПН НОМЕР_2 ), за відсутності інших осіб, є єдиною особою, яка здійснює самостійний постійний догляд та утримання своєї матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1 (ІПН НОМЕР_3 ), яка за станом свого здоров`я, (є інвалідом ІІ групи), потребує постійного стороннього догляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий В. В. Леньо

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118419233
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —299/1273/24

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні