Рішення
від 15.04.2024 по справі 343/3247/23
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/3247/23

Провадження №: 2/343/120/24

Р І Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 року м. Долина

Долинський районний суд Iвано-Франкiвської областi в складi:

головуючого судді - Керніцького І. І.,

секретаря - Оленюк Т. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Долинського районного суду Івано-Франківської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу №343/3247/23 за позовом органу опіки та піклування - Служби у справах дітей Вигодської селищної ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,

за участю: позивача - представника органу опіки та піклування - Шопоняк Н.М. ,

представника позивача - адвоката Кажука В.Б.,

відповідачки - ОСОБА_1 ,

В С Т А Н О В И В:

представник орган опіки та піклування - Служби у справах дітей Вигодської селищної ради звернулася до Долинського районного суду Івано-Франківської області з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в якому просить суд позбавити батьківських прав відповідачів по відношенню до їх малолітніх дітей.

Позов мотивує тим, що відповідачі по даній справі в офіційно зареєстрованому шлюбі між собою вони не перебували, є співжителями і проживають в будинку за місцем реєстрації відповідачки ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 .

Разом з відповідачами в будинку проживають їхні шестеро неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Двоє дітей із цієї сім`ї вже померли - це ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 у віці 5 місяців і 17 днів, і ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_10 у віці 8 років і 7 місяців.

Щодо інших дітей, які проживають у сім`ї відповідачів, то умови їх проживання є просто неприпустимі, оскільки шестеро неповнолітніх дітей протягом тривалого часу - фактично з літа 2023 року проживають і виживають самі без допомоги і догляду дорослих - їх біологічних батьків. Із врахуванням того, що найстаршій дитині 14 років, а найменшій - 1 рік, протягом останніх п`яти місяців вижили лиш тому, що старші знаходили якусь їжу для менших, щоб ті просто не померли з голоду. Їхні батьки, натомість, вдома не появляються по кілька тижнів: батько - ОСОБА_2 каже, що влаштовує своє особисте життя і живе в м.Долина, а мати - ОСОБА_1 - ніби живе в Долині в подруги ОСОБА_13 , а насправді систематично п`є, веде аморальний спосіб життя, ночує у непризначених для цього місцях - на вокзалі, в парку, складах, або де попаде.

За вказаних обставин шестеро неповнолітніх, більшість з яких - малолітні, обом відповідачам не потрібні. Ведучи абсолютно аморальний спосіб життя, вони не тільки не дбають про духовний, інтелектуальний, освітній, матеріальний розвиток дітей, але й узагалі самоусунулись від їх виховання і навіть дітьми не цікавляться хоча б у тому плані: чи діти мають що їсти.

Умови, в яких проживають діти, з точки зору їх матеріального забезпечення є фактично катастрофічними, бо діти просто не мають що їсти. Такі умови проживання і повне нехтування батьками своїми обов`язками щодо виховання і матеріального забезпечення дітей негативно вплинули і на навчання та поведінку старших дітей, що відображено у їхніх шкільних характеристиках.

Відповідачі ведуть аморальний спосіб життя вже не перший рік.

Вважають, що свідоме і тривале нехтування відповідачами своїми батьківськими обов`язками щодо всіх шістьох неповнолітніх дітей є наслідком свідомої і бездіяльно- винної поведінки Відповідачів і підставою для позбавлення їх обох батьківських прав. Крім того, Позивач переконаний, що поведінка і їх відношення до дітей в майбутньому не зміняться, бо аморальний спосіб життя вони ведуть вже не перший рік, відсутні за місцем проживання дітей не перший місяць, а факт смерті вже 2-х дітей є застереженням того, щоб аналогічні трагічні випадки не стались і з іншими дітьми. Орган Опіки вважає також, що позбавлення батьківських прав відповідачів в першу чергу відповідати інтересам дітей, яким держава забезпечить хоча б мінімальний життєвий мінімум.

З метою вияснення обставин належного чи неналежного виконання своїх обов`язків по відношенню до своїх неповнолітніх дітей ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Службою у справах дітей Вигодської ТГ здійснено такі заходи, оскільки відповідачі ведуть аморальний спосіб життя вже не перший рік, проте - безрезультатно.

Позивач - представника органу опіки та піклування - Шопоняк Н.М. та представник позивача - адвокат Кажук В.Б. в судовому засіданні позовні вимоги підтримали. Просили позов задоволити, зіславшись на обставини викладені у позовній заяві.

У судовому засіданні відповідачка ОСОБА_1 позов не визнала. Просила відмовити у задоволенні позову.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не прибув та не повідомив суд про причину своєї неявки, хоч про час та місце розгляду спарви був повідомлений у встановленому законом порядку.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Встановлено в судовому засіданні, що відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в зареєстрованому шлюбі не перебували.

Як вбачається зі світлокопії повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 та світлокопії повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданих 12.04.2019 Долинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області, ІНФОРМАЦІЯ_11 народилася ОСОБА_4 , а ІНФОРМАЦІЯ_12 народився ОСОБА_5 , батьками яких вказано: батько - ОСОБА_2 , мати - ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_4 народився ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 народилася ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_6 народилася ОСОБА_18 , батьками котрих зазначено: батько: ОСОБА_19 , мати: ОСОБА_1 , що підтверджується світлокопією повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , світлокопії повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданих 12.04.2019 Долинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області, світлокопією свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 та світлокопії свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 виданих 24.12.2020 та 12.07.2022.

Відповідно до Висновку про доцільність позбавлення батьківських прав, орган опіки та піклування вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_17 , відносно малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Більше того, відповідно до Висновку про доцільність позбавлення батьківських прав, орган опіки та піклування вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , відносно малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці…».

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону України «Про охорону дитинства» батьки, які проживають окремо від дитини, зобов`язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватись з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини.

Ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини є підставою, передбаченою п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України для позбавлення батьківських прав.

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення поновлення батьківських прав", особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років і тільки з підстав, передбачених ст.164 СК України. Ухилення від виконання батьківських обов`язків має місце тоді, коли батьки не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дітей лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків.

Відповідно до ст. 9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалась з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовими рішеннями, визначають відповідно до застосованого закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини.

Судом встановлено, що відповідачі вихованням дітей не займаються, не виявляють інтересу до їх життя, не відвідують батьківські збори, не реагують на зауваження класного керівника, неодноразові перевірки та візити Служби у справах дітей Вигодської селищної ради до сім`ї ОСОБА_1 та ОСОБА_2 належного результату не дали.

Таким чином, суд вважає, що з боку відповідачів мала місце винна поведінка, яка проявилась

у свідомому ухиленні ними від виконання своїх батьківських обов`язків відносно їхніх малолітніх дітей, а тому з урахуванням наданого Висновку про доцільність позбавлення батьківських прав, суд приходить до переконання, що відповідачку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , слід позбавити батьківських прав відносно малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , слід позбавити батьківських прав відносно малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ЗУ «Про охорону дитинства», ст.ст. 164, 166 Сімейного кодексу України, ст. 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

позов органу опіки та піклування - Служби у справах дітей Вигодської селищної ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_17 , відносно малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_18 , відносно малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуто Долинським районним судом Івано-Франківської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Позивач: Орган опіки і піклування: Служба у справах дітей Вигодської селищної ради, адреса: вул.Д.Галицького,75, смт.Вигода, Калуського району Івано-Франківської області, Код ЄДРПОУ 04355875.

Відповідачка: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 .

Відповідач: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_8 .

Суддя І.І.Керніцький

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118419327
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав,

Судовий реєстр по справі —343/3247/23

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні