Ухвала
від 11.04.2024 по справі 307/4728/23
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/4728/23

Провадження №2/307/837/23

УХВАЛА

про залучення третьої особи

11 квітня 2024 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області

у складі головуючої - судді Сас Л.Р.,

секретар судового засідання Кривошея Д. А.,

за участю позивача-відповідача ОСОБА_1 ,

його представника адвоката Марича І.Ю.,

відповідачки-позивачки ОСОБА_2 ,

та її представника адвоката Гримут Т.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 третя особа Орган опіки та піклування Дубівської селищної ради, про визнання місця проживання дитини, та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 третя особа Орган опіки та піклування Дубівської селищної ради, про визнання місця проживання дитини,

встановив:

В провадженні Тячівського районного суду знаходиться цивільна справа за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Дубівської селищної ради, про визнання місця проживання дитини, у якій позивач просить визначити місце проживання малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із ним, позивачем по АДРЕСА_1 та дозволити реєстрацію місця проживання дитини за вказаною адресою без згоди відповідачки, та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа Орган опіки та піклування Дубівської селищної ради, про визнання місця проживання дитини, у якій позивачка просить визначити місце проживання сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з нею за місцем її реєстрації по АДРЕСА_2 .

Підготовче судове засідання у даній справі призначено на 11 квітня 2024 року на 09 год. 30 хв.

Під час підготовчого судового засідання поставлено на обговорення питання щодо залучення до участі у розгляді справи третьої особи - ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки судове рішення може вплинути на права або обов`язки вказаної особи.

Представник позивача-відповідача ОСОБА_1 адвокат Марич І.Ю. заявив клопотання про залучення третьої особи - Міністерства оборони України.

Під час підготовчого засідання представник позивача-відповідача ОСОБА_1 - адвокат Марич І.Ю. заперечував про залучення третьої особи - ІНФОРМАЦІЯ_2 , та підтримав клопотання про залучення трнтьою особою Міністерства оборони України.

Позивач-відповідач ОСОБА_1 підтримав позицію свого представника.

Відповідачка-позивачка ОСОБА_2 та її представник адвокат Гримут Т.В. не заперечувала проти залучення третьої особи посилаючись на те, що у даній категорії справ це доцільно.

Представник третьої особи органу опіки та піклування Дубівської селищної ради Тячівського району Закарпатської області не з`явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Вислухавши думку учасників справи суд дійшов наступного висновку.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», на всій території України введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який у подальшому було продовжено та не скасовано й на даний час.

Так, відповідно дост.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»(в редакції, яка є чинною на даний час) не підлягають призову на військову службу під час мобілізації: жінки та чоловіки, яка самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Враховуючи обставини справи, зазначені у первісному позові в частині визначення місця проживання дитини з батьком, суд вважає, що задоволення позову у цій частині може породжувати виникнення прав та обов`язків, визначенихЗаконом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу".

Згідно з абзацом 1 ч. 5 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин (військовозобов`язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов`язаних, резервістів Служби зовнішньої розвідки України - відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов`язаних Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Тобто, рішення у справі в період дії воєнного стану може вплинути на інтереси держави в особі ІНФОРМАЦІЯ_2 , а тому його необхідно залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог.

У той час клопотання представника позивача-відповідача ОСОБА_1 - адвоката Марича І.Ю. про залучення третьої особи - Міністерства оборони України не підлягає до задоволення, оскільки представником не наведено обґрунтованих підстав, як саме судове рішення може вплинути на права та обов`язки вказаної особи.

Пунктом 2) ч.2 ст.198 ЦПК України передбачено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження зокрема у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи.

У зв`язку з необхідністю залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору,суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Керуючись ст.ст.258-261 ЦПК України, суд

постановив:

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - ІНФОРМАЦІЯ_3 та надіслати копію позовних заяв з додатками.

Відмовити у задоволенні клопотання представника позивача-відповідача ОСОБА_1 адвоката Марича І.Ю. про залучення до участі у справі як третю особу Міністерство оборони України.

Підготовче судове засідання відкласти на 10 травня 2024 року на 11 год. 00 хв.

Відповідно до ст. 181 ЦПК України, у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи підписуються третьою особою або її представником. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 178 цього Кодексу.

Встановити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали для подачі пояснень щодо позову або відзиву.

Викликати у підготовче судове засідання учасників справи, їх представників та надіслати їм копію ухвали.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/sud0711/.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення і оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає.

Повний текст ухвали буде складено 16 квітня 2024 року

Суддя Л.Р.Сас

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118419467
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання місця проживання дитини

Судовий реєстр по справі —307/4728/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сас Л. Р.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сойма М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні