Ухвала
від 17.04.2024 по справі 638/6879/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/6879/24

Провадження № 2/638/3879/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року м. Харків

Суддя Дзержинського районного суду м. Харкова Хайкін В.М., розглянувши позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісовий Домобуд» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

15.04.2024 року до Дзержинського районного суду м. Харкова надійшла позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісовий Домобуд» в особі представника адвоката Косінцева К.В. до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, згідно прохальної частини якої просить суд: стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь позивача заборгованість за наданих послуг з обслуговування житлового будинку та прибудинкової території будинку АДРЕСА_1 за період з 01.12.2021 року по 09.04.2024 року на загальну суму 6787,65 грн. та витрати від інфляції 687,77 грн., а також три проценти річних 242,93 грн., а усього 7718,05 грн.; стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь позивача понесені судові витрати, а саме щодо сплати судового збору у сумі 3028 грн. та витрати на професійну правничу допомогу в сумі 7000 грн, а усього 10028 грн.

Конституцією Українизакріплено право кожного на судовий захист (стаття 55) та передбачено, що юрисдикція судів поширюється набудь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення, (стаття 124), а статтею 18 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а такожсправпро адміністративні правопорушення.

Суди мають враховувати, що забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням нормКонвенції прозахист прав людини і основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини, які відповідно до статті 17 «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» застосовуються судами при розгляді справ як джерело права

Відповідно до пункту 1 статті 6Конвенції 1950 рокукожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом (стаття 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Проте, вирішуючи питання про відкриття провадження по справі, суди повинні перевірити відповідність вимог, з якими заявник звертається до суду для захисту, а також дотримання ним вимог, передбачених статтею175ЦПК України.

Так, відповідно до пункту 2 частини третьоїстатті 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити:повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Частиною 1 статті 14 ЦПК Українипередбачено, що у судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Згідно з частиною 6статті 14 ЦПК Україниадвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

В абзаці 2 частини 6 статті 14 ЦПК України також зазначено, що процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Абзацом другим частини першоїстатті 185 ЦПК Українивизначено, що суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостоїстатті 14 цього Кодексузобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

При цьому, якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно достатті 14 цього Кодексу(абзац другий частини другоїстатті 185 ЦПК України).

Однак, в матеріалах справи не міститься інформація щодо наявності зареєстрованого електронного кабінету.

Таким чином, оскільки позов подано адвокатом Косінцевим К.В. від імені юридичної особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісовий Домобуд», які відповідно до частини 6 статті 14 цього Кодексузобов`язані зареєструвати електронний кабінет, а тому необхідно вказати відомості про наявність або відсутність електронного кабінету. У разі відсутності такого кабінету адвокат Косінцев К.В. та Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісовий Домобуд» зобов`язані зареєструвати його відповідно достатті 14 ЦПК України.

Відповідно до частини 1статті 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

У разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Керуючисьст. 175, 177,185, 353 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Лісовий Домобуд» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки заяви в строк, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення позивачу ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення зазначених вище недоліків заява вважатиметься не поданою та буде повернуто.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118420291
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —638/6879/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні