Рішення
від 17.04.2024 по справі 715/709/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/709/24

Провадження № 2/715/260/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Григорчак Ю.П.

секретар судового засідання Майщук С.В.

розглянувши на підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Глибока справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно за законом, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його тітка ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина за законом, згідно якого він є спадкоємцем п`ятої черги. До складу спадкового майна входить право на земельну частку (пай) у землі розміром 1,27 умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності КСП Прикордонник в с. Тереблече Глибоцького району Чернівецької області, що належала померлій ОСОБА_2 згідно Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ №0216796 виданого Глибоцькою райдержадміністрацією від 02.04.2001 року. Просить суд визнати за ним право власності право на земельну частку (пай) у землі розміром 1,27 умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності КСП Прикордонник в с. Тереблече Глибоцького району Чернівецької області, згідно Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ №0216796 виданого Глибоцькою райдержадміністрацією від 02.04.2001 року.

На підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, однак подав до суду заяву, згідно якої позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просить суд справу розглянути у його відсутність та задовольнити позовні вимоги повністю.

Представник відповідача Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, проте селищна рада надала суду листа, в якому позовні вимоги визнає повністю і просить суд розглянути справу без участі їх представника.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу (ч.4 ст.200 ЦПК України).

У разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову (ч.4 ст.206 ЦПК України).

Враховуючи, що визнання відповідачами позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливим винести рішення по справі в підготовчому судовому засіданні.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Траутдел, штат Орегон, Сполучені Штаті Америки, що підтверджується свідоцтвом про смерть № НОМЕР_1 .

До складу спадкового майна належить право на земельну частку (пай) у землі розміром 1,27 умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності КСП Прикордонник в с. Тереблече Глибоцького району Чернівецької області, що належала померлій згідно Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ №0216796 виданого Глибоцькою райдержадміністрацією від 02.04.2001 року.

На день смерті ОСОБА_2 з нею постійно був зареєстрований та проживав племінник ОСОБА_1 , що підтверджується довідкою №139, виданою 12.03.2024 року Глибоцькою селищною радою Чернівецького району Чернівецької області.

Отже, останній, як спадкоємець за законом, своєчасно прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 .

Статтею 1262 ЦК України передбачено, що у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Згідно ч.3 ст.1266 ЦК України племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Відповідно ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що позивач є спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 , який належним чином прийняв спадщину, проте на даний час він позбавлений можливості оформити права на нерухоме майно у зв`язку із відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу.

Відповідно до ч.2 ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється, або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

При таких обставинах, суд дійшов висновку, що позовні вимоги знайшли своє підтвердження та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4-13,19,76-81,89,206,259,263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителем с. Стерче Чернівецького району Чернівецької області, право власності на право на земельну частку (пай) у землі розміром 1,27 умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності КСП Прикордонник в с. Тереблече Глибоцького району Чернівецької області, що належала померлій ОСОБА_2 згідно Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧВ №0216796 виданого Глибоцькою райдержадміністрацією від 02.04.2001 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається через суд першої інстанції.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118420658
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —715/709/24

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Григорчак Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні