Рішення
від 17.04.2024 по справі 682/636/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/636/24

Провадження № 2/682/319/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року м. Славута

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області у складі :

головуючої судді Матвєєвої Н.В.,

з участю секретарки судових засідань Дубовки Г.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Славута цивільну справу № 682/636/24 за позовом ОСОБА_1 ,в інтересахякого дієадвокат АндрієвськийОлександр Антонович до Берездівської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , в інтересах якої дієадвокат Андрієвський Олександр Антонович звернувся до суду із позовом до Берездівської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складаєть із житлового будинку та земельних ділянок (паїв), розташованих в с.Дяків Шепетівського району, Хмельницької області. Позивач є спадкоємцем за заповітом, який посвідчений старостою с.Красносілка Берездівської сільської ради 29.03.2017 року та зареєстрований за №17/1 та на день смерті заповідача не змінено та не скасовано. Цим заповітом ОСОБА_2 заповів усе своє майно, що буде належати йому на день смерті, та все те, на що за законом він матиме право, ОСОБА_1 . Після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа. Спадщину прийняв ОСОБА_1 , однак свідоцтво про право на спадщину на зазначений будинок він не може отримати, так як правовстановлюючий документ на будинок відсутній. Беручи до уваги те, що ОСОБА_2 за життя був власником вказаного будинку, однак з невідомих позивачу причин не оформив право власності на майно, позивач та його представник просять суд визнати за ним, ОСОБА_1 право власності на спадкове майно - житловий будинок з господарськими будівлями, який розташований по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою суду від 04.03.2024 року у даній справі відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання, ухвалою суду від 04.04.2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 17.04.2024 року об 10.20 год.

У судове засідання представник позивача надав заяву про розгляд справи за їх із позивачем відсутності, та підтримав позовні вимоги.

Від Берездівської сільської ради надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника сільської ради за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши докази у справі в їх сукупності, оцінивши їх відповідно до ст.89 ЦПК України, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 - батько позивача, помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , видана виконавчим комітетом Берездівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області. Батьками позивача ОСОБА_1 є ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 та копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 . Згідно довідки Берездівської сільської ради від 29.02.2024 року № 81, на день смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , останній був зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , разом з ним були зареєстровані: дружина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та син - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Згідно довідки Берездівської сільської ради від 29.02.2024 року № 82 та записів погосподарської книги № 1 за 2021-2025 роки на території Берездівської сільській раді Шепетівського району Хмельницької області в користуванні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в с.Дяків рахувалася земельна ділянка загальною площею 1,65 га. (0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівль і споруд та 1,40 га для ведення особистого селянського господарства).

Відповідно до заповіту, який посвідчений старостою с. Красносілка Берездівської сільської ради 29.03.2017 року та зареєстрований за №17/1, ОСОБА_2 заповів усе своє майно, що буде належати йому на день смерті, та все те, на що за законом він матиме право, ОСОБА_1 .

Як слідує із відповіді нотаріуса від 28.02.2024 № 71/02-14, після смерті ОСОБА_2 спадкоємцем за заповітом є син ОСОБА_1 . Видати свідоцтво про право на спадщину за заповітом на житловий будинок в АДРЕСА_1 немає можливості, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на будинок на ім`я спадкодавця. Після смерті ОСОБА_2 приватним нотаріусом Шепетівського районного нотаріального округу Якимчук І.П. заведена спадкова справа № 76/2022 за заявою позивача, яка витребувана та досліджена судом. Відповідно до технічного паспорту на житловий будинок, за адресою : АДРЕСА_1 знаходиться житловий будинок площею 87,1 кв.м. 1989 року побудови, з господарськими прибудовами : прибудова - 33,9 кв.м., погріб - 11,5 кв.м., хлів - 65,6 кв.м., хлів-прибудова-5,0 кв.м., гараж - 29,2 кв. 1989 року побудови. Дружина ОСОБА_2 - ОСОБА_3 відмовилася від спадщини за законом на обов`язкову частку у спадщині, як слідує з матеріалів спадкової справи.

Надаючи правову оцінку вказаним обставинам, суд враховує наступне.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до пункту 3.2 розділу 3 Інструкції «Про порядок проведення технічної інвентарізації об`єктів нерухомого майна», затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 № 127 (далі - Інструкція № 127), відповідно до якого не належить до самочинного будівництва індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, прибудови до них, побудовані до 05 серпня 1992 року. Документ, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації. До 05 серпня 1992 року закон не передбачав процедуру введення нерухомого майна в експлуатацію під час оформлення права власності.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05 серпня 1992 року № 449 «Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів» встановлено порядок та умови прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, при цьому введення приватних житлових будинків в експлуатацію під час оформлення права власності, збудованих до 05 серпня 1992 року, не передбачалось. Належним документом, що засвідчує факт існування об`єкта нерухомого майна й містить його технічні характеристики, є технічний паспорт на такий об`єкт, виготовлений за результатом його технічної інвентаризації. Інших документів не вимагається.

Згідно зі ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Також у відповідності до п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Як видно із матеріалів справи, на даний час позивач позбавлений можливості вирішити питання оформлення спадщини у позасудовому порядку, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на спадкове майно, але право власності спадкодавця на житловий будинок із господарськими прибудовами ніким не оспорюється.

Як зазначено в пункті 3.1 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно, зокрема на житловий будинок, іншу споруду.

Відповідно до ст. 67 Закону України «Про нотаріат», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою всіх спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду у позовному провадженні.

Оскільки визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, котрий має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, враховуючи те, що нотаріусом відмовлено у вчиненні нотаріальної дії щодо видачі позивачу свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок після смерті батька ОСОБА_2 , суд беручи до уваги, що позивач згідно з вимогами ЦК України прийняв спадщину, право власності ОСОБА_2 на житловий будинок ніким не оспорюється, вважає, що його позовні вимоги щодо визнання за ним в порядку спадкування за заповітом права власності на житловий будинок ґрунтуються на вимогах закону та підлягають задоволенню. В нотаріальному порядку оформити спадкові права вона немає змоги через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Керуючись ст. 1218, 1223, 1268, 328, 392 ЦК України, ст. 4-13, 17, 18, 263, 265, 273, 352-355 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН: НОМЕР_3 ) право власності на житловий будинок (загальною площею 96,6 кв.м., житловою площею 52,7 кв.м.) з господарськими будівлями, який розташований по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційнорї скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням https://sl.km.court.gov.ua/sud2214/ або в підсистемі "Електронний суд".

Головуючий суддя Матвєєва Н. В.

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118421947
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —682/636/24

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні