Ухвала
від 17.04.2024 по справі 682/3330/23
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/3330/23

Провадження № 2/682/144/2024

У Х В А Л А

17 квітня 2024 року м.Славута

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Матвєєвої Н.В.,

з участю секретаря судового засідання Дубовки Г.Ю.

представника позивача - адвоката Керницької О.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Керницька Оксана Вікторівна до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Славута-Буд", виконавчого комітету Славутської міської ради про звільнення самостійно зайнятої земельної ділянки,

в с т а н о в и в:

У провадженні Славутського міськрайонного суду Хмельницької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат КерницькаОксана Вікторівна до відповідачів Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Славута-Буд", виконавчого комітету Славутської міської ради про звільнення самостійно зайнятої земельної ділянки.

02.04.2024 року представник позивача адвокат Керницька О.В. надіслала до суду письмове клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору. Клопотання обгрунтоване тим, що для правильного вирішення справи по суті, позивач вважає за доцільне залучити у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача-1, осіб, що набули у власність нерухомі приміщення у багатоквартирному житловому будинку середньої поверховості з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення по АДРЕСА_1 , а також, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Звитяги 2Б», оскільки рішення по цій справі може безпосередньо вплинути на їх права та обов`язки щодо однієї зі сторін.

В судовому засіданні представник позивача адвокат Керницька О.В. клопотання підтримала та просила задовольнити.

Інші учасники по справі у судове засідання не з`явилися, про розгляд справи повідомлені належним чином.

Представник відповідача Славутської міської ради подала до суду клопотання про розгляд справи у її відсутність, при розгляді справи покладається на розсуд суду.

Вирішуючи вказане клопотання, суд приходить до наступного.

Ч. 1, 2, 3, 4 та п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 та ч. 3 ст. 53 ЦПК України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Положеннями ч. 5 статті 53 ЦПК України визначено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Аналіз вказаних приписів процесуального закону дає підстави стверджувати, що клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, має бути обґрунтовано з наданням суду відповідних доказів того, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки особи, яка звертається з відповідною заявою.

Правове становище третіх осіб у процесі посідають особи, які мають юридичний інтерес до справи, але інтерес, який не є рівноцінним інтересам сторін (позивача чи відповідача).

Дослідивши доводи клопотання представника позивача ОСОБА_2 про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача-1, осіб, що проживають за адресою АДРЕСА_1 та ОСББ «Звитяги 2Б», вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

Так, в клопотанні про залучення третіх осіб не зазначено, на які саме права чи обов`язки осіб, що проживають за адресою АДРЕСА_1 та яким чином може вплинути рішення суду у даній справі.

Разом з тим, суд знаходить підставним клопотання представника позивача про залучення як третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Звитяги 2Б» (код ЄДРПОУ: 45190282, вул. Звитяги, будинок 2Б, місто Славута, Шепетівський р-н, Хмельницька обл., 30000), оскільки на теперішній час ОСББ "Звитяги 2Б" фактично користується земельною ділянкою, яка є предметом спору, тому рішення суду може вплинути на його права та обов`язки.

Керуючись ст. 53, 353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання представника позивача - адвоката Керницької О.В. задовольнити частково.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Звитяги 2Б» (код ЄДРПОУ: 45190282, вул. Звитяги, будинок 2Б, місто Славута, Шепетівський р-н, Хмельницька обл., 30000).

В іншій частині клопотання відмовити.

Копію ухвали направити Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Звитяги 2Б» (код ЄДРПОУ: 45190282, вул. Звитяги, будинок 2Б, місто Славута, Шепетівський р-н, Хмельницька обл., 30000) до відома та виконання вимог ст. 43,192 ЦПК України, зокрема надання пояснень стосовно позову в строк до 01.05.2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя : Матвєєва Н.В.

СудСлавутський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118421949
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —682/3330/23

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні