Рішення
від 17.04.2024 по справі 159/790/24
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/790/24

Провадження № 2-о/159/78/24

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області у складі :

головуючого судді Шишиліна О.Г.,

за участі секретаря судового засідання Щесюк Н.Й.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересованої особи: Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, Ковельська районна військова адміністрація Волинської області, Поворська сільська рада Ковельського району Волинської області про встановлення факту, що має юридичне значення.

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, належності йому правовстановлюючого документу, а саме: факт належності правовстановлюючого документа, що підтверджує право на землю, виданий ОСОБА_2 Сертифіката на право на земельну частку (пай), який виданий ОСОБА_2 , члену КСП «Стохід» Ситовичівської сільської Ради Ковельського району Волинської області на підставі рішення Ковельської РДА №264 від 31.07.1996 року, розміром 2.29 в умовах кадастрових гектарах без визначення меж в натурі, зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) № 159, належить - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно ч. 2ст. 315ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Необхідність встановлення факту правовстановлюючого документу у цій справі пов`язана із реалізацією права заявника на спадкування.

Таким чином вказаний факт може бути встановлений судом в порядку окремого провадження.

Учасники розгляду справи в судове засідання не з`явились.

Заявник подав заяву про розгляд справи у його відсутність.

Заінтересованої особи: Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, Ковельська районна військова адміністрація Волинської області у судове засідання не з`явилися, повідомлені через електронний кабінет ЄСІТС, відзиву не подали, причин своєї неявки не повідомили.

Заінтересованої особа Поворська сільська рада Ковельського району Волинської областізвернулася із заявою в якій зазначила, що не заперечує проти задоволення вимог, просить розглянути справу у їх відсутності.

У зв`язку із не виявленням обставин, які перешкоджають проведенню судового засідання, суд дійшов висновку про можливість розгляду даної справи за відсутності заявника та заінтересованих осіб.

Дослідивши письмові докази на предмет належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатності і взаємозв`язку доказів у їхній сукупності, суд дійшов висновку про таке.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 23.12.2003, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Як вбачається з сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №019797, від 29.05.1996р. - сертифікат був виданий на ім`я ОСОБА_2 .

Листом Ковельська районна військова адміністрація Волинської області №32/56/2-24 від 04.01.2024р. заявника повідомлено, що внести виправлення у сертифікаті не можливо.

З інформаційної довідки із Спадкового реєстру вбачається, що відкрита спадкова справа після смерті ОСОБА_3 , номер у спадковому реєстрі 44023833.

Відповідно до п. 6 ч. 1ст. 315ЦПК України, суд може встановити факт належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по-батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігається з ім`ям, по-батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеному у свідоцтві про народження або у паспорті.

У відповідності до п. 12 Постанови Пленуму ВСУ від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справи про встановлення відповідно до п. 6ст.273ЦПК України факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Таким чином, з огляду на наведене, та наявність оригіналу сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №019797, від 29.05.1996р. у заявника (сппадкоємця) свідчить про доведеність належності сертифікату на пай саме померлій особі ОСОБА_3 .

Керуючись статтями 293, 294, 315-319 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №019797 виданий від 29.05.1996р. на ім`я ОСОБА_2 належить померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Повний текст рішення складено 17 квітня 2024 року.

Головуючий:О. Г. ШИШИЛІН

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118422681
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —159/790/24

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні