Ухвала
від 12.04.2024 по справі 554/3642/24
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 12.04.2024Справа № 554/3642/24 Провадження № 2-о/554/192/2024

У Х В А Л А

12 квітня 2024 року суддя Октябрського районного суду м. Полтави Савченко Л.І., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Виконавчий комітет Шевченківської районної у м. Полтаві ради , про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в :

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, визначивши заінтересованою особою Виконавчий комітет Шевченківської районної у м. Полтаві ради, про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій прохала визнати юридичний факт перебування на утриманні у чоловіка, військовослужбовця, ОСОБА_2 у період з 24.02.2022 року по дату загибелі, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви вказала, що 11.09.2023 року звернулася із заявою про включення її, як дружини загиблого до списку одержувачів одноразової грошової допомоги відповідно до Постанови КМУ від 28.02.2022 року № 168. Полтавський ОМТЦК 26.09.2023 року повідомив її, що прийняттям рішення стосовно вказаних виплат займається Міністерство Оборони. Із повідомлення від 22.12.2023 року слідує, що її не включили до переліку осіб, що мають право на виплату одноразової грошової допомоги, враховуючи відсутність у неї рішення суду про встановлення факту перебування її, цивільної дружини померлого ОСОБА_2 , на його утриманні.

Згідно ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно доч.ч.3,4ст.294ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, - це гарантована державою виплата, що здійснюється особам, які згідно з цим Законом мають право на її отримання.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» одноразова грошова допомога призначається і виплачується у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов`язків військової служби або внаслідок захворювання, пов`язаного з виконанням ним обов`язків військової служби.

Статтею 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що у випадках, зазначених у пп. 1-3 п. 2 ст. 16 цього Закону, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім`ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста.

Члени сім`ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці - відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Механізм призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, визначений Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 року № 975 (далі - Порядок № 975).

У пункті 5 Порядку N 975 (у редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) регламентовано, зокрема, що одноразова грошова допомога призначається і виплачується рівними частинами членам сім`ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного та резервіста.

У пункті 10 Порядку N 975 (у редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) визначено перелік документів, які члени сім`ї, батьки та утриманці загиблого (померлого), яким призначається та виплачується одноразова грошова допомога, подають за місцем проходження служби (зборів) військовослужбовця, військовозобов`язаного та резервіста або уповноваженим структурним підрозділам державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів, зокрема,

свідоцтва про шлюб - для виплати грошової допомоги дружині (чоловікові);

рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (померлого) (надають особи, які не були членами сім`ї загиблого (померлого), але перебували на його утриманні).

Як вбачається зі змісту заяви, ОСОБА_1 вказує, що проживала із ОСОБА_2 разом, однією сім`єю як чоловік і жінка без реєстрації шлюбу з 2013 року. В той же час називає себе дружиною ОСОБА_2 та прохає визнати факт перебування на утриманні у чоловіка, однак свідоцтва про шлюб до заяви не додає.

Таким чином, заявниці необхідно уточнити вказані обставини та усунути розбіжності в заяві.

Також у заяві не зазначено про наявність у загиблого інших членів сім`ї, батьків чи інших утриманців, яких необхідно залучити до участі в розгляді даної справи в якості заінтересованих осіб.

Так, пунктом 5 Порядку N 975 регламентовано, зокрема, що одноразова грошова допомога призначається і виплачується рівними частинами членам сім`ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного та резервіста, а тому інші особи також можуть мати право на отримання соціальних виплат та пільг у порядку, передбаченому законодавством України та можуть бути заінтересованими особами.

Крім того, заявник не додала до заяви доказів, які б підтвердили відсутність перебування заявника та загиблого в зареєстрованому шлюбі з будь-якою іншою особою за час їх спільного проживання на момент загибелі, враховуючи, що ОСОБА_1 вказує, що була дружиною ОСОБА_2 .

Також, заінтересованою особою в даній справі повинно бути Міністерство оборони України, оскільки питання, пов`язані із призначенням та виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум віднесені до компетенції останнього.

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір»розмір ставки судового збору за подання до суду фізичною особою заяви усправах окремогопровадження складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (тобто з 01.01.2024 р. 605,60 грн.).

Заявником до позовної заяви не додано квитанцію про сплату судового збору в сумі 605,60 грн., тому їй необхідно надати до суду оригінал квитанції про його сплату.

Вимогами ч.1ст.185ЦПК України визначено, що, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених уст.175 і 177 цього кодексу, постановляє ухвалу, у якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача та надає йому строк для усунення недоліків.

Враховуючи, що заяву складено з порушенням вимогст. 177 ЦПК України, суд приходить до висновку про залишення заяви без руху з наданням заявнику строку для усунення наведених недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 177, 185 ЦПК України,Законом України «Про судовий збір», -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Виконавчийкомітет Шевченківськоїрайонної ум.Полтаві ради,про встановленняфакту,що маєюридичне значення - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити,що увипадку невиконаннявимог,визначених ст. 177 ЦПК Україниу наданий строк, позовна заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяЛ.І.Савченко

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118424446
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —554/3642/24

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні