Рішення
від 17.04.2024 по справі 699/391/24
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/391/24

Номер провадження № 2-о/699/37/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.04.2024 року м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області у складі: головуючого - Гусарової В.В., за участю секретаря судового засідання - Таран О.В., розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Корсуня-Шевченківського цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , місце фактичного проживання АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_2 виданий Шевченківським РУ ГУМВС України в м. Києві 01.11.1996р) заінтересована особа: Корсунь - Шевченківська міська рада Черкаського району, Черкаської області (Код ЄДРПОУ:04061599 місце знаходження: вул. Шевченка, буд.42, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаська область) про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю, в якій вказала, що з червня 2016 року вона постійно проживала разом з гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за однією адресою як чоловік та дружина, вели спільне господарство, однак шлюб зареєструвати не встигли. ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданим Звенигородським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області.

Вона самостійно здійснила його поховання, оскільки він не мав дітей і не мав родичів. Разом з померлим при спільному проживанні систематично вели спільне господарство, кожен приймав участь у спільних фінансових витратах, спрямованих на забезпечення їхньої життєдіяльності. За спільні кошти 30.10.2017 вони придбали телевізор вартістю 5310 грн, придбавали інші товари та здійснювали поточні ремонти квартири.

Разом постійно проживали за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується довідкою голови ОСББ «ШЕВЧЕНКА 7» від 06.02.2024.

Крім цього, факт постійного проживання з ОСОБА_2 однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу з червня 2016 року по день його смерті можуть підтвердити свідки. Також дана обставина підтверджується спільними фотографіями. На даний час у неї виникла потреба у встановленні факту проживання з померлим ОСОБА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу в період часу з червня 2016 року до 28 липня 2023 року, оскільки зазначена обставина в майбутньому буде мати для неї юридичні наслідки - дасть можливість оформлення права на спадщину, що залишилась після померлого.

В заяві заявник просить встановити факт проживання однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В судовому засіданні заявник підтримала заяву у повному обсязі та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Корсунь - Шевченківської міської ради надав заяву, в якій просив проводити судове засідання без участі представника заінтересованої особи, рішення прийняти відповідно до чинного законодавства.

Під часу судового засідання були вивчені наступні докази по справі:

-копія паспорта та коду заявника (а.с.5)

-копія свідоцтва про право власності на житло (а.с.6)

-копія свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с.7)

-копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 (а.с.8)

-копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 (а.с.9)

-довідка від 06.02.2024 (а.с.10)

-копія витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі (а.с.11)

-фотографії (а.с.12)

-гарантійний талон (а.с.13).

- копія ф-1 на отримання паспорту ОСОБА_2 ( а.с.30-31)

- копія спадкової справи № 58/2023 після смерті ОСОБА_2 ( а.с.33-80)

- витяг з Державного реєстру актів цивільного стану щодо реєстрації смерті ОСОБА_2 ( а.с.82-83)

У судовому засіданні в якості свідка була допитана ОСОБА_3 , яка пояснила, що заявниця є рідною сестрою першої дружини померлого - ОСОБА_4 . Після смерті ОСОБА_4 заявниця стала мешкати разом з ОСОБА_2 однією сім`єю до його смерті.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно ч.2, 4 ст.3 Сімейного кодексу України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Конституційним Судом України у рішенні від 03.06.1999 за № 5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміну «член сім`ї») визначено, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Згідно вимог ч.4 СК України сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Поняття сім`ї, сформульоване в цій статті, не містить такої обов`язкової ознаки сім`ї, як знаходження саме в зареєстрованому шлюбі. Сім`я розглядається як соціальний інститут і водночас як союз конкретних осіб. Сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки, що й є ознаками сім`ї.

Так, при встановленні факту наявності у осіб спільного побуту доцільно враховувати ознаки, визначені у понятті домогосподарства.

Домогосподарство є сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об`єднують та витрачають кошти.

Взаємність прав та обов`язків передбачає наявність як у жінки, так і у чоловіка особистих немайнових і майнових прав та обов`язків, які можуть випливати, зокрема, із нормативно - правових актів, договорів, укладених між ними, звичаїв. Для встановлення цього факту важливе значення має з`ясування місця і часу такого проживання.

Підтвердженням цього може бути їх реєстрація за таким місцем проживання, пояснення свідків, представників житлово-експлуатаційної організації. Щодо часу проживання слід зазначити, що за своєю природою проживання однією сім`єю спрямоване на довготривалі відносини.

У четверту чергу на спадкування зазаконом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш якп`ять років до часу відкриття спадщини, що закріплено у ст.1264 ЦК України.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З огляду на досліджені в судовому засіданні докази, суд вважає, що заявником доведений факт її проживання із ОСОБА_2 однією сім`єю з червня 2016 року по день смерті останнього.

Враховуючи вищевикладене, а також, що встановлення факту спільного проживання однією сім`єю, про який просить заявник, породжує юридичні наслідки, а саме його підтвердження необхідне заявнику для вчинення необхідних процесуальних дій відповідно до чинного законодавства як законного члена сім`ї, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення і встановлення зазначеного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право, суд вважає за необхідне дану заяву задовольнити.

Керуючись ст.ст.293,294,315,319,259,263-265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 заінтересована особа: Корсунь - Шевченківська міська рада Черкаського району Черкаської області про встановлення факту проживання однією сім`єю - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 (код НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , місце фактичного проживання АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_6 виданий Шевченківським РУ ГУМВС України в м. Києві 01.11.1996р) проживала разом із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , однією сім`єю понад п`ять років, з червня 2016 року до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

СуддяГусарова В.В.

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118424921
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —699/391/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Гусарова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні