Рішення
від 16.04.2024 по справі 704/258/24
ТАЛЬНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 704/258/24

16 квітня 2024 р. м. Тальне

Тальнівський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді: судді Дьяченка Д.О.

за участі секретаря судового засідання: - Джуської Л.О.

розглянувши у відкритомусудовому засіданні взалі судум.Тальне цивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Звенигородська районна державна адміністрація Черкаської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, -

В С Т А Н О В И В :

Заявниця звернулася до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлююючого документу. На підставу своїх вимог посилається на те, що має у власності земельну ділянку (пай), площею 3,08 га, на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЧР № 012298. При оформленні Державного акта було допущено помилку у написанні її прізвища, а саме записано " ОСОБА_2 », тоді коли згідно паспорта вона записана як " ОСОБА_3 ". На даний час, через зазначені розбіжності в документі вона не може належним чином реалізувати своє право на володіння та розпорядження належним їй майном, в зв`язку з чим їй необхідно встановити факт належності правовстановлюючого документа, а тому заявниця змушена звернутись до суду з даною заявою.

До початку судового засідання заявниця та її представник заяву підтримали повністю та просили суд її задовольнити, а справу слухати у їх відсутність.

Представник заінтересованої особи проти задоволення позовних вимог не заперечив та просив суд слухати справу за відсутності представника.

Вивчивши матеріали даної справи, дослідивши докази надані по справі, суд вважає, що заява підлягає до задоволення повністю виходячи з таких доказів:

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до паспорта ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лісове, Тальнівського району Черкаської області.

Згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЧР № 012298 ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 3,08 га., яка розташована в межах Лісівської сільської ради Тальнівського району Черкаської області.

За правилами п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у порядку окремого провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Отже, встановлення юридичного факту за рішенням суду безпосередньо породжує певні юридичні наслідки, тобто від встановлення факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих прав громадян.

Таким чином в судовому засіданні встановлено, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЧР № 012298, виданий 22.04.2003 року, який зареєстрований в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 383 на ім`я ОСОБА_1 належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258, 259, 263-265, 268, 315, 316 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Звенигородська районна державна адміністрація Черкаської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити повністю.

Встановити факт, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЧР № 012298, виданий 22.04.2003 року, який зареєстрований в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 383 на ім`я ОСОБА_1 належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Д.О. Дьяченко

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118425127
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —704/258/24

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні