Рішення
від 20.03.2024 по справі 450/4158/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/4158/23 Провадження № 2/450/234/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" березня 2024 р. Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Мельничук І. І.

секретаря судового засідання Дикій О. Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Пустомити цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Оброшинської сільської ради Львівського району Львівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в :

в провадженні Пустомитівського районного суду Львівської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Оброшинської сільської ради Львівського району Львівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, в якому позивачка просить суд встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із матір`ю ОСОБА_5 до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 ; визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на житловий буди6нок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який складається з веранди, коридору, кухні-ванни, кімнати, кімнати, кімнати та кімнати, загальною площею 70, 1 кв. м., з яких 52, 1 кв.м. житлової площі та 18, 0 кв. м. допоміжної площі; визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на земельну ділянку площею 0, 1494 га, надану на підставі розпорядження голови Пустомитівської РДА від 09.10.2009 року № 694, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 4623684900:04:000:0178.

В обґрунтування позову покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивачки - ОСОБА_6 . Після його смерті відкрилася спадщина, яка складається з права на: житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . На випадок своєї смерті ОСОБА_6 розпорядився своїм майном, склавши заповіт, зареєстрований в реєстрі за № 27. Відповідно до цього заповіту ОСОБА_6 все своє майно заповів своїй дочці ОСОБА_1 . Однак, позивач як спадкоємиця за заповітом після смерті батька спадщину не прийняла, оскільки з батьком постійно не проживала до дня смерті та до нотаріуса не зверталася. Спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_6 є його дружина ОСОБА_5 та діти ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Дружина спадкодавця ОСОБА_5 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_6 оскільки була зареєстрована та постійно проживала разом з ним. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивачки - ОСОБА_5 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з права на житловий будинок, який вона успадкувала після смерті чоловіка та з права на земельну ділянку, площею 0,1494 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 4623684900:04:000:0178. На випадок своєї смерті ОСОБА_5 розпорядилася своїм майном, склавши заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Пустомитівського районного нотаріального округу Копійчак Є. В., зареєстрований в реєстрі за № 852. Відповідно до цього заповіту ОСОБА_5 належний їй житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 з приналежною до нього земельною ділянкою заповіла своїй доньці ОСОБА_1 . Вказує, що позивачка прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_5 , оскільки постійно проживала разом з нею. Однак, прийнявши спадщину після смерті матер, позивачка не може отримати свідоцтво про право на житловий будинок та на земельну ділянку, оскільки мати успадкувавши житловий будинок після смерті чоловіка за життя належним чином не оформила спадкові права, окрім цього оригінал державного акту був втрачений. На підставі наведеного, просить позовні вимоги задоволити.

29.08.2024 року провадження у справі відкрито.

26.02.2024 року підготовче провадження закрито та справу призначено до судового розгляду.

Позивачка в судове засідання не з`явилась, однак її представниця подала на адресу суду заяву про розгляд справи у її відсутності, просить позовні вимоги задоволити. Окрім того, просить долучити до матеріалів справи докази.

Відповідач ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилась, однак подала на адресу суду заяву про визнання позову.

Відповідачки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судове не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили, будучи належним чином повідомленими про місце та час судового розгляду.

Відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положеньЦПК Українирозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Проаналізувавши матеріали цивільної справи, з`ясувавши думку позивача та відповідачів, висловлені у письмових заявах та докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_6 , про що свідчить свідоцтво про смерть видане 06.11.2008 року Оброшинською сільською радою Пустомитівського району Львівської області, серія НОМЕР_2 .

На випадок своєї смерті ОСОБА_6 розпорядився своїм майном, склавши заповіт, посвідчений секретарем виконкому Оброшинської сільської ради Пустомитівського району Львівської області, зареєстрований в реєстрі за № 27. Відповідно до цього заповіту ОСОБА_6 зробив таке заповітне розпорядження: все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати йому на день смерті заповів своїй дочці ОСОБА_1

За час життя ОСОБА_6 набув право на житловий будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право власності на житловий будинок видане 11.12.2001 року ЛОДК БТІ та ЕО, серія НОМЕР_3 . Відповідно до технічного паспорта від 10.08.2023 року житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 складається з веранди, коридору, кухні-ванни, кімнати, кімнати, кімнати та кімнати, загальною площею 70, 1 кв. м., з яких 52, 1 кв. м. житлової площі та 18, 0 кв. м. допоміжної площі.

Згідно ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.ст.1258, 1261 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

За змістом статей 1268, 1270 ЦК України порядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того, чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, чи подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини, та чи не заявляв відмову від неї. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1273 ЦК України, спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу.Заява провідмову відприйняття спадщиниподається нотаріусуабо всільських населенихпунктах -уповноваженій наце посадовійособі відповідногооргану місцевогосамоврядування замісцем відкриттяспадщини.

При цьому, як вбачається із матеріалів справи, позивачка як спадкоємець за заповітом після смерті батька спадщину не прийняла, оскільки з батьком постійно не проживала до дня смерті та до нотаріуса не зверталася, що підтверджується Довідкою про реєстрацію місця проживання особи № 360 від 24.04.2018 року та Витягом із Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 73666473 від 22.08.2023 року.

Відповідно до довідки № 119 від 15.08.2023 року, виданої Оброшинською сільською радою Львівського району Львівської області вбачається, що спадкодавець ОСОБА_6 на день смерті був зареєстрований в АДРЕСА_1 . Разом з ним на день смерті були зареєстровані: дружина ОСОБА_5 , 1932 року народження. Факт родинних відносин стверджується також відповіддю Західного Міжрегіонального управління міністерства юстиції № 1354/33.20-108 від 25.10.2023 року.

Таким чином, судом встановлено, що дружина померлого ОСОБА_5 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_6 та набула у власність житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який складається з веранди, коридору, кухні-ванни, кімнати, кімнати, кімнати та кімнати, загальною площею 70, 1 кв. м., з яких 52, 1 кв.м. житлової площі та 18, 0 кв. м. допоміжної площі, оскільки є спадкоємцем першої черги спадкування за законом, проживала із померлим до дня його смерті та не заявила про відмову від спадщини у порядку, встановленому законом.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_5 , про що свідчить свідоцтво про смерть видане 22.06.2020 року виконавчим комітетом Оброшинської сільської ради Пустомитівського району Львівської області, серія НОМЕР_4 .

Із довідки № 120 від 15.08.2023 року, виданої Оброшинською сільською радою Львівського району Львівської області вбачається, що ОСОБА_5 до дня смерті була зареєстрована одна та проживала в АДРЕСА_1 . На момент її смерті із нею постійно проживала (без реєстрації) її дочка ОСОБА_1 , 1966 року народження.

Згідно положень ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, що слід застосовувати і при розгляді заяви про забезпечення позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Саме постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини є підставою для визнання спадкоємця таким, що прийняв спадщину, а не лише реєстрація місця його проживання за адресою місця проживання спадкодавця. Аналогічну позиція висловив ВСУ в ухвалі від 11.03.2009 року № 6-7165св09, ухвалі від 03.11.2010 року № 6-2064св10 та ухвалі від 24.01.2011 року № 6-2064св10.

Таким чином, слід встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із матір`ю ОСОБА_5 до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

На випадок своєї смерті ОСОБА_5 розпорядилася своїм майном, склавши заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Пустомитівського районного нотаріального округу Копійчак Є. В., зареєстрований в реєстрі за № 852. Відповідно до цього заповіту ОСОБА_5 зробила таке заповітне розпорядження: належний їй житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований в АДРЕСА_1 з приналежною до нього земельною ділянкою заповіла своїй доньці ОСОБА_1 .

Судом встановлено, що за життя ОСОБА_5 набула право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який вона успадкувала після смерті чоловіка та з права на земельну ділянку, площею 0,1494 га, надана на підставі розпорядження голови Пустомитівської РДА від 09.10.2009 року № 694, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 4623684900:04:000:0178, про що свідчить державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯИ № 578572.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст. 1245 ЦК України, частина спадщини, що не охоплена заповітом, спадкується спадкоємцями за законом на загальних підставах. До числа цих спадкоємців входять також спадкоємці за законом, яким інша частина спадщини була передана за заповітом.

Зазначені обставини підтверджують той факт, що позивач є спадкоємцем за законом першої черги та за заповітом після смерті ОСОБА_5 , будучи її дочкою, яка проживала без реєстрації із спадкодавцем до дня її смерті, не подала заяву про відмову від спадщини, а тому вважається такою, що спадщину прийняла та набула право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який складається з веранди, коридору, кухні-ванни, кімнати, кімнати, кімнати та кімнати, загальною площею 70, 1 кв. м., з яких 52, 1 кв.м. житлової площі та 18, 0 кв. м. допоміжної площі у порядку спадкування за заповітом, та на земельну ділянку площею 0, 1494 га, надану на підставі розпорядження голови Пустомитівської РДА від 09.10.2009 року № 694, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 4623684900:04:000:0178, у порядку спадкування за законом.

Згідно ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту прав та законних інтересів особи є визнання права.

Відповідно до ст.4,5 ЦПК України,кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Виходячи з засад диспозитивності цивільного судочинства, відповідно до частини 1 статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Окрім того, згідно положень ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, що слід застосовувати і при розгляді заяви про забезпечення позову.

У відповідності до вимог ст.76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Враховуючи наведене, та те, що позивач фактично прийняв спадщину після смерті своєї матері, проте оскільки оригінал правовстановлюючого документа на майно втрачений, що є перешкодою для реалізації спадкових прав позивача у позасудовому порядку, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги ОСОБА_1 є підставними та підлягають до задоволення.

Керуючись ст. 16, 1225, 1258, 1261, 1270, 1273 ЦК України, ст. ст. 2,4,5,11,13,141, ч. 2 ст.247,258,259,263-265,272,273, ЦПК України, -

у х в а л и в :

позов ОСОБА_1 до Оброшинської сільської ради Львівського району Львівської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, задоволити.

Встановити факт спільного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із матір`ю ОСОБА_5 до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , який складається з веранди, коридору, кухні-ванни, кімнати, кімнати, кімнати та кімнати, загальною площею 70, 1 кв. м., з яких 52, 1 кв.м. житлової площі та 18, 0 кв. м. допоміжної площі.

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на земельну ділянку площею 0, 1494 га, надану на підставі розпорядження голови Пустомитівської РДА від 09.10.2009 року № 694, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 4623684900:04:000:0178.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 20.03.2024 року.

СуддяІ. І. Мельничук

СудПустомитівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118437251
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —450/4158/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні