Рішення
від 14.03.2024 по справі 676/8142/23
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/8142/23

Номер провадження 2/676/664/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2024 року м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний судХмельницької області

в складі: головуючої судді Швець О.Д.

з участю секретаря Михайловської І.А.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Кам`янець-Подільський цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Староушицької селищної ради, ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулася з позовом до Староушицької селищної ради, ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно. В обгрунтування позовних вимог вказує, що її бабі ОСОБА_4 на праві власності належало домоволодіння по АДРЕСА_1 . 16.12.2014 р. ОСОБА_4 склала заповіт за яким все своє майно заповіла позивачці. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла. Після смерті баби позивачка частково оформила належне їй спадкове майно. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 немає. Приватний нотаріус ОСОБА_5 відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину на будинок АДРЕСА_1 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа. Просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за заповітом на домоволодіння АДРЕСА_1 та складається з житлового будинку літ. А-1 загальною площею 53,3 кв. м., житловою площею 33,8 кв. м. який за життя належав ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Липи, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області.

Рух справи.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 12.01.2024 р. відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 14.02.2024 р. закрито підготовче засідання та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача у судовову засіданні позов підтримала, просить задовольнити.

Представник Староушицької селищної ради в судове засідання не з`явилася, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, при вирішенні спору покладаються на думку суду.

ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, подав заяву про слухання справи у його відсутності, позов визнає, проти задоволення позову не заперечує.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності відповідачів на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи суд встанови наступне.

Обставини справи, встановлені судом.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , про що видано свідоцтво про смерть Серія НОМЕР_1 від 29.04.2020 р.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина на належне їй майно.

ОСОБА_4 на праві власності належав житловий будинок по АДРЕСА_1 , що підтверджується архівним витягом з рішення виконавчого комітету Кам`янець-Подільської районної Ради народних депутатів Хмельницької області від 20.12.1990 р. № 276 «Про реєстрацію житлових будинків Чабанівської, Грушківської сільських ради».

Спадкоємцем майна ОСОБА_4 є її онука ОСОБА_2 (до зміни прізвища ОСОБА_6 ), ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою, АДРЕСА_2 .

Родинні відносини між спадкоємцем та позивачкою підтверджується свідоцтвом про народження, ОСОБА_3 , батька позивачки, Серія НОМЕР_2 , батьками взакано: батько - ОСОБА_7 , мати ОСОБА_4 ; свідоцтвом про народження, ОСОБА_8 , від 12.07.1986 року, батьками взакано: батько - ОСОБА_3 , мати - ОСОБА_9 .

ОСОБА_2 змінила прізвище з ОСОБА_10 на ОСОБА_6 , згідно свідоцтва про шлюб Серія НОМЕР_3 від 27.04.2004 року, актовий запис №3, з ОСОБА_6 на ОСОБА_11 згідно свідоцтва про одруження Серія НОМЕР_4 від 24.09.2016 року, актовий запис № 37.

Згідно технічного паспорту домоволодіння по АДРЕСА_1 складається з: житлового будинку А-1 загальною площею 53,3 кв. м., житловою 33,8 кв. м. Самочинне будівництво не виявлено, інформація про реєстрацію рухомого майна відсутня.

06 серпня 2021 року приватним нотаріусом Кучерява М.Б. видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом, яким посвідчено право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 0,1738 га, що знаходиться за адресою: Хмельницька область, Кам`янець-Подільський район, Чабаніська сільська рада, кадастровий номер: 6822489500:05:003:0075, що належала ОСОБА_4 .

На спірний житловий будинок свідоцтво про право на спадщину не видавалось.

Приватний нотаріус відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок так, як відстуній правовстановлюючий документ та роз`яснила про необхідність звернутися до суду для визнання права власності на спадкове майно (лист № 59/02-31 від 24.11.2023 р.

Норми права, які підлягають застосуванню.

Відповідно до положеньстатті 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) відфізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншихосіб (спадкоємців).

До складу спадщини, відповідно достатті 1218 ЦК України, входятьусі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриттяспадщини і не припинилисявнаслідокйогосмерті.

Так, за змістом положень ст.ст.1216,1217,1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ст.ст.1220,1221 ЦК України).

Відповідно дост.1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно зіст.1223 ЦК Українивизначено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається (ст.ст.1233,1234 ЦК України).

Положеннями ст. 1235 ЦК України визначено, що заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

Заповідач має право охопити заповітом права та обов`язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть йому належати у майбутньому. Чинність заповіту щодо складу спадщини встановлюється на момент відкриття спадщини. Частина спадщини, що не охоплена заповітом, спадкується спадкоємцями за законом на загальних підставах. До числа цих спадкоємців входять також спадкоємці за законом, яким інша частина спадщини була передана за заповітом (ст.ст.1236,1245 ЦК України).

Загальні вимоги до форми заповіту встановленіст.1247 ЦК Українизгідно якої, заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення. Заповіт має бути особисто підписаний заповідачем. Заповіт має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, визначеними устаттях 1251-1252 цього Кодексу.

Статтею 1257 ЦК Українивизначено, що заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним. За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто (ст.ст.1268,1269 ЦК України).

За змістом ст. 1296ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Статтею 392 ЦК України визначено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Висновки суду.

Матеріалами справи підтверджується, що рішенням виконавчого комітету Кам`янець-Подільської районної Ради народних депутатів Хмельницької області від 20.12.1990 р. № 276 «Про реєстрацію житлових будинків Чабанівської, Грушецької сільських ради» за ОСОБА_4 визнано право власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 , як спадкоємець майна ОСОБА_4 за заповітом позбавлена можливості отримати свідоцтво про право на спадщину на зазначений житловий будинок так як відстуній правовстановлюючий документ. у зв`язку з чим нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав, зокрема, в нотаріальному порядку.

У пункті 3.2 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 року № 127, міститься перелік об`єктів (будівельних робіт), які не належать до самочинного будівництва.

Зокрема, зазначено, що до самочинного будівництва не належать індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, прибудови до них побудовані до 05 серпня 1992 року.

Відповідно до пункту 42 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127, документом, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку, господарської (присадибної) будівлі та споруди, прибудови до них, побудованих до 05 серпня 1992 року, є технічний паспорт на об`єкт нерухомого майна.

Згідно зі статтею 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01 липня 2004 року, речові права на нерухоме майно, що виникли до 01 січня 2013 року визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачає обов`язкової реєстрації таких прав.

Право власності на збудоване до набрання чинності зазначеним Законом України «Про державну реєстраціюречових прав на нерухомемайно та їх обтяжень» нерухоме майно набувається в порядку, який існував на час його будівництва, а не виникає у зв`язку із здійсненням державної реєстрації права власності на нього в порядку, передбаченому цим законом, яка є лише офіційним визнанням державою такого права, а не підставою його виникнення.

Аналіз зазначених норм законодавства дає підстави дійти висновку про те, що до збудованих до 05 серпня 1992 року житлових будинків, закон не передбачав процедуру введення нерухомого майна в експлуатацію при оформленні права власності, а документом, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку, господарської (присадибної) будівлі та споруди, прибудови до них, побудованих до 05 серпня 1992 року, є технічний паспорт на об`єкт нерухомого майна.

Аналогічний правовий висновок міститься у постанові Верховного Суду України від 13 червня 2012 року у справі № 6-54цс12 та поставі Верховного Суду від 10 жовтня 2018 року у справі № 557/1209/16-ц.

На виконанняпостанови Ради Міністрів УРСР від 11 березня 1985 року № 105у 1985 -1988 роках сільськими, селищними, районними Радами народних депутатів ухвалювалось рішення щодо оформлення права власності та реєстрації будинків у бюро технічної інвентаризації за даними погосподарських книг сільських, селищних Рад із додатками списків громадян, яким ці будинки належали.

Після прийняття рішення про визнання за ОСОБА_4 право власності на спірний будинок, ОСОБА_4 до Кам`янець-Подільського МБТІ за отриманням свідоцтва про право власності та реєстрацію права власності не звернулась.

Згідно технічного паспорту домоволодіння по АДРЕСА_1 складається з: житлового будинку А-1 загальною площею 53,3 кв. м., житловою 33,8 кв. м.

Таким чином, навявні підстави стверджувати, що ОСОБА_4 набула за життя права власності на житловий будинок з відповідними надвірними будівлями по АДРЕСА_1 .

Враховуючи, що позивач є спадкоємцем майна ОСОБА_4 за заповітом, позбавлена можливості оформити спадщину в нотаріуса, оскільки відсутній правовстановлюючий документ, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Керуючись ст. 4, 12, 81, 89, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 1216-1218, 1220-1223, 1235, 1247, 1268, 1296 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 до Староушицької селищної ради, ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності в порядку спадкування за заповітом на домоволодіння АДРЕСА_1 та складається з житлового будинку літ. А-1 загальною площею 53,3 кв. м., житловою площею 33,8 кв. м. який за життя належав ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Липи, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області.

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Староушицька селищна рада, ЄДРПОУ 03308388, юридична адреса: вул. Українська, 5, смт. Стара Ушиця, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 21 березня 2024 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118437528
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —676/8142/23

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні