Рішення
від 16.04.2024 по справі 936/369/24
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 936/369/24

Провадження № 2-о/936/63/2024

16.04.2024 р. смт. Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області в складісудді ПелихО.О.,з участюсекретаря судовогозасідання Іванової Н.Я.,розглянувши у відкритому судовому засіданні впорядку окремого провадження в залі судових засідань цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Воловецька селищна рада Мукачівського району Закарпатської області, ОСОБА_2 , про встановленняфакту,що маєюридичне значення-здійснення постійногодогляду заособою,яка потребуєпостійного догляду, -

ВСТАНОВИВ:

01.04.2024 р. до Воловецького районного суду Закарпатської області звернулася заявниця ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення - здійснення постійного догляду за особою, яка потребує постійного догляду. В обґрунтування зазначеної заяви посилається на те, що вона проживає разом зі своєю дочкою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та своїм внуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою АДРЕСА_1 . В силу свого старечого (похилого) віку, а також через хвороби (протокол ЛКК №31/146 від 19.02.2024 р.) заявниця не може самостійно себе обслуговувати та потребує постійного стороннього догляду. Дана обставина також підтверджується висновком про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі. Дочка заявниці ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом другої групи, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ №302548 від 22.06.2023 р., тому не може здійснювати постійний догляд за заявницею. Постійний сторонній догляд за заявницею здійснює тільки її внук ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зокрема: забезпечує заявницю продуктами харчування, готує їжу, купляє медикаменти, забезпечує належними умовами проживання, організовує медичні огляди та надання медичної допомоги, що потребує перебування внука заявниці ОСОБА_2 поряд з нею. Інших осіб, які б могли здійснювати догляд за заявницею немає. Встановлення юридичного факту, заявниці необхідно для можливості надавати їй допомогу і представляти її в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та органах державної влади, а також з метою реалізації і захисту своїх прав і законних інтересів, визначених законодавством України про соціальний захист населення, а також інших прав, які гарантовані законодавством особі, яка потребує постійного стороннього догляду та за якою здійснюється постійний догляд.

В судове засідання заявниця ОСОБА_1 не з`явилася, подала до суду заяву, в якій свої вимоги підтримала, справу просить розглянути без її участі.

Представник заінтересованої особи Воловецької селищної ради Мукачівськогорайону Закарпатськоїобласті в судове засідання не зявився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причини неявки суд не повідомив.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не зявився, проте надав до суду заяву, в якій висловив позицію про визнання вимог заяви, підтвердивши дійсність наведених у ній обставин та просив розглянути справу без його участі.

У зв`язку з неявкою всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося у відповідності до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.5 ч.2ст.293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Статтею 315 ЦПК Українинаведено перелік фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення яких розглядаються судом. Частиною 2 вказаної статті передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз`яснень, наданих упостанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичнезначення»,судам,прирозглядісправпровстановленняфактів,щомаютьюридичнезначення,слідматинаувазі,щозгідноззакономтакі фактипороджуютьюридичнінаслідки,тобтовідних залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;чиннимзаконодавствомне передбаченоіншогопорядкуїх встановлення;заявникне маєіншої можливостіодержати абовідновити загубленийчи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується такими доказами: свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 04.10.1962, витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00044188100, свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 31.03.1997.

В матеріалах справи наявна виписка з протоколу лікарської консультаційної комісії №31/146 від 19.02.2024 р., в якій йдеться, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду.

Відповідно до висновку №31/146 від 19.02.2024 р. про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі було рекомендовано надання заявниці ОСОБА_1 отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

У відповідності до заяви ОСОБА_1 , вбачається, що остання зазначає, що дійсно потребує постійного стороннього догляду, та стверджує той факт, що її внук ОСОБА_2 є єдиним, хто здійснює за нею постійний сторонній догляд, зокрема: забезпечує заявницю продуктами харчування, готує їжу, купляє медикаменти, забезпечує належними умовами проживання, організовує медичні огляди та надання медичної допомоги, що потребує перебування внука заявниці ОСОБА_2 поряд з нею.

З метою призначення доглядальником, внук заявниці ОСОБА_2 , звернувся до Центру надання адміністративних послуг Воловецької селищної ради. Рішенням про призначення/перерахунок компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі 26 березня 2024 року йому було відмовлено в компенсації за такий догляд. При цьому підставою відмови є те, що середньомісячний сукупний дохід перевищує або дорівнює рівню прожиткового мінімуму для сім`ї. Разом з тим, цим же документом, виданим Воловецькою селищною радою Мукачівського району Закарпатської області підтверджується та обставина, що ОСОБА_2 здійснює постійний сторонній догляд за своєю бабусею - ОСОБА_5 , при відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд. Водночас органом місцевого самоврядування не взято на облік заявницю, як особу за якою здійснюється постійний сторонній догляд та ОСОБА_2 , як особу, яка здійснює постійний сторонній догляд за заявницею.

Крім того, з матеріалів справи зясовано, що інших осіб, які б могли здійснювати догляд за заявницею немає, оскільки донька заявниці - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом другої групи, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ №302548 від 22.06.2023р., тому не може здійснювати постійний догляд за заявницею.

Факт здійснення постійного догляду за заявницею ОСОБА_1 має юридичне значення, оскільки є необхідним заявниці для можливості надавати їй допомогу і представляти її в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та з метою реалізації і захисту своїх прав і законних інтересів, визначених законодавством України про соціальний захист населення, а також інших прав, які гарантовані законодавством особі, яка потребує постійного стороннього догляду та за якою здійснюється постійний догляд.

Статтею 46 Конституції Українипередбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно дост.1 Закону України «Про соціальні послуги»чинники, що можуть зумовити складні життєві обставини: а) похилий вік; б) часткова або повна втрата рухової активності, пам`яті; в) невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування; г) психічні та поведінкові розлади, у тому числі внаслідок вживання психоактивних речовин; ґ) інвалідність.

У відповідності до п.п.1-4 ч.6ст.13 Закону України «Про соціальні послуги», фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цьогоЗакону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім`ї, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права і обов`язки та є: особами з інвалідністю I групи; дітьми з інвалідністю; громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

Згідно зст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З врахуванням вищенаведеного, встановивши обставини справи та правовідносини, які з них випливають, а також норми, що підлягають застосуванню до цих правовідносин,суд приходитьдо висновку,щозаявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із цією заявою підставно,такає належнообґрунтованою та обставини викладені в заяві підтверджені достовірними доказами,а томувимогивикладені взаявіпідлягаютьдозадоволеннявповному обсязі.

Керуючись ст. ст. 293, 294, 315, 319 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Воловецька селищна рада Мукачівського району Закарпатської області, ОСОБА_2 , про встановленняфакту,що маєюридичне значення-здійснення постійногодогляду заособою,яка потребуєпостійного догляду, - задовольнити.

Встановити факт, що за ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , здійснює постійний догляд - її внук ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з часу його проголошення через Воловецький районний суд Закарпатської області або безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Пелих О.О.

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118438251
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановленняфакту,що маєюридичне значення-здійснення постійногодогляду заособою,яка потребуєпостійного догляду

Судовий реєстр по справі —936/369/24

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні