Рішення
від 17.04.2024 по справі 449/1390/23
ПЕРЕМИШЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 449/1390/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" квітня 2024 р. м. Перемишляни

Перемилянський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді: Гуняк О.Я.,

з участю секретаря судових засідань: Тивонюк С.Р.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Перемишляни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини за законом, -

встановив:

ОСОБА_1 , звернувся до Перемишлянського районного суду Львівської області з позовною заявою, в якій просять: визначити йому - ОСОБА_1 , додатковий строк у три місяці для прийняття спадщини за законом від померлої матері ОСОБА_2 на приналежне їй нерухоме майно в с.Ушковичі Львівського району. Позов мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати - ОСОБА_3 , якій на праві власності належало, нерухоме майно в селі Ушковичі Львівського району, тобто на території відповідача Перемишлянської міської ради Львівського району. Зазначає, що після її смерті відкрилася спадщина. Вважає, що він має право на спадщину як спадкоємець першої черги за законом на майно, що належало померлій матері - ОСОБА_2 . Стверджує, що спадкоємців першої черги за законом немає, бо його батько помер давно, а спадкоємців, що мають право на обов`язкову частку та спадкоємців інших черг немає. Зауважує, що у встановлений шестимісячний строк спадщина від померлої матері ОСОБА_2 не була прийнята вчасно, оскільки: йому не було відомо, що за прийняттям спадщини необхідно звернутися в шестимісячний термін; йому не було відомо про те, що померла мати ОСОБА_2 не оформила спадщину та не зареєструвала за собою спадкове майно (земельний пай) її померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 тітки ОСОБА_4 , на яке, вона мала право згідно заповіту від останньої , тому про це він дізнався лише у вересні2023року; в нього були складні життєві обставини; він по роду роботи дуже часто перебуває у відрядженнях; трохи хворів ( в тому числі Ковід-19 з наслідками), також і вплинув воєнний стан; відповідач - Перемишлянська міська рада не повідомила його про це вчасно. Стверджує, що майно померлої матері - ОСОБА_5 після дня її смерті він використовує за цільовим призначенням, періодично проживає в спадковому будинку, доглядає спадкові будівлі, утримує спадкове майно, обробляє земельні ділянки, тобто фактично прийняв спадщину.

В судове засідання позивач не з`явився, однак від нього надійшла заява, згідно з якою, останній позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить розглядати дану цивільну справу без його участі.

Представник відповідача - Перемишлянської міської ради Львівського району Львівської області, в судове засідання не з`явився, проте надали відповідь, в якій зазначили, що проти задоволення позовних вимог позивача не заперечують, а розгляд справи просить проводити без їхньої участі.

Тому суд, вважав за можливе проводити розгляд справи, відповідно дост. 223 ЦПК Україниу відсутності сторін на підставі доказів, які знаходяться в матеріалах справи.

Відповідно до ч. 4ст. 200 ЦПК Україниухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 ЦПК України.

Згідно із ч. 4ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши обставини справи, оцінивши в сукупності зібрані по справі докази, вирішуючи спір в межах заявлених позовних вимог, судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 04.07.2002 р., ОСОБА_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 ..

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 11.01.2010 р., ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ..

Відповідно до заповіту від 25.02.1999 р., ОСОБА_4 , на випадок своєї смерті зробила розпорядження, відповідно до якого: все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось , а також все те, що буде їй належати на день її смерті, заповіла ОСОБА_2 .

Згідно Державного акту на право приватної власності серії НОМЕР_3 від 20.12.1999 р., ОСОБА_4 , передано у приватну власність земельну ділянку площею 2,6805 га, яка розташована на території с.Ушковичі, Ушковицької сільської ради, з цільовим призначенням для ведення сільськогосподарського товарного виробництва.

Згідно довідки виданої старостою Ушковицького старостинського округу Перемишлянської міської ради від 20.10.2023 р., №246/23-12, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 дійсно належить на праві приватної власності земельна частка (пай) Державний акт на право приватної власності на землю 11-ЛВ №089116в розмірі 2.6805га., що розташовані на території Ушковицького старостинського округу Перемишлянської міської ради. Гр. ОСОБА_4 , постійно проживала до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Ушковичі Перемишлянського району Львівської області. Заповіт від її імені посвідчувався у виконкомі Ушковицької сільської ради за № 8 від 25.02.1999р. Заборони (арешту ) або податкової застави на нерухоме майно ОСОБА_4 не накладено, заборгованостей по обов`язкових платежах до бюджету померла не має. Після смерті ОСОБА_4 спадщину фактично прийняла її племінниця ОСОБА_2 ,1943р.н., яка до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 засаджувала, обробляла та збирала урожай з земельних ділянок, сплачувала обов?язкові платежі до бюджету ( замельний податок), що засвідчує фактичне прийняття спадщини.

Відповідно до Витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №75603993 від 29.01.2024 року, інформація за параметрами запиту « ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 », у Спадковому реєстрі відсутня.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Стаття 1270 ЦК України встановлює шестимісячний стирок для прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини.

У відповідності до вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини.

Суд вважає, що вказаний строк позивачем пропущений з поважної причини.

У зв`язку з наведеним, суд приходить до висновку, що позивач з поважних причини пропустив строк для прийняття спадщини, тому вважає за необхідне визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-82, 247, 259, 263-265 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , додатковий строк тривалістю в три місяці, для прийняття спадщини за законом, після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , на приналежне їй нерухоме майно в с.Ушковичі Львівського району Львівської області.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі протягом 30 днів з дня його проголошення.

До дняпочатку функціонуванняЄдиної судовоїінформаційно-телекомунікаційноїсистеми апеляційніскарги подаютьсяучасниками справидо абочерез відповіднісуди,а матеріалисправ витребовуютьсята надсилаютьсясудами заправилами,що діялидо набраннячинності цієюредакцією Кодексу.Уразі порушенняпорядку поданняапеляційної чикасаційної скаргивідповідний судповертає такускаргу безрозгляду ( п.15Розділу ХII «Перехідні положення» ЦПК України).

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач:

ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_4 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідачі:

Перемишлянська міська рада, код ЄДРПОУ 26485176, місце знаходження: Україна, 81200, Львівська область Перемишлянський район, місто Перемишляни, вул. Привокзальна, 3.

Суддя О. Я. Гуняк

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118438612
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —449/1390/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні