Рішення
від 11.04.2024 по справі 675/263/24
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/263/24

Провадження № 2/675/279/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"11" квітня 2024 р. м. Ізяслав

Ізяславський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Пашкевича Р. В.,

за участі: секретаря судового засідання - Гедзенюк В. В.,

позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду м. Ізяслав цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Плужненської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його двоюрідний племінник ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне йому майно. Однак, позивач реалізувати своє право на спадщину не може у зв`язку з тим, що своєчасно протягом шести місяців після смерті спадкодавця не подав заяви нотаріусу про прийняття спадщини.

У встановлений законодавством шестимісячний строк позивач не звернувся із заявою про прийняття спадщини, оскільки не знав про наявність спадкового майна.

В зв`язку із чим просить визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Ухвалою судді від 26.02.2024 року прийнято позовну заяву ОСОБА_1 до розгляду, відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання у справі, вирішено розглядати дану справу за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 21.03.2024 року закрито підготовче провадження та призначено дану справу до судового розгляду.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, просив суд позов задовольнити.

Сільський голова Плужненської сільської ради в судове засідання не прибув, через канцелярію суду подав заяву про слухання справи за відсутності їхнього представника, проти позовних вимог ОСОБА_1 не заперечує.

Суд, заслухавши пояснення позивача, з`ясувавши позицію відповідача, перевіривши письмові матеріали справи, допитавши свідків, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено,щозгідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Плужненською сільською радою 06.10.2004 року, встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Плужне Ізяславського району Хмельницької області.

Рішенням Ізяславського районного суду Хмельницької області від 26.04.2006 року встановлено факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , являється двоюрідним племінником ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає в с. Плужне Ізяславського району.

Із довідки № 848 від 22.07.2022 року, виданої виконавчим комітетом Плужненської сільської ради, вбачається, що станом на 05.10.2004 року зареєстрованих осіб немає в складі сім`ї померлого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно копії сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХМ № 0279293, ОСОБА_2 на підставі рішення Ізяславської районної державної адміністрації від 11.12.1996 року № 260 належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «Дружба», розміром 2,72 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

Відповідно до повідомлення Ізяславського державної нотаріальної контори № 300/01-16 від 05.03.2024 року, в даній нотаріальній конторі заведено спадкову справу за № 143/2006 р. після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадкоємцем за законом являється ОСОБА_1 , яким 27.02.2006 року було подано заяву про прийняття спадщини (зареєстровано за №172). Вказаний факт підтверджується наявними в справі витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі №3816393 від 27.02.2006 року, інформаційними довідками зі Спадкового реєстру №76079149. №76079173 від 05.03.2024 року.

Інші спадкоємці до державної нотаріальної контори не зверталися (інших заяв не надходило). Спадкодавець ОСОБА_2 заповіту не складав.

Видати свідоцтво про право на спадщину державний нотаріус немає змоги, оскільки ОСОБА_1 пропустив визначений законодавством шестимісячний термін для подання заяви про прийняття спадщини, а тому нотаріусом було запропоновано йому звернутися до суду із позовом про продовження строку (надання додаткового строку для прийняття спадщини).

Крім того, допитані в судовому засіданні в якості свідків, окремо один від одного, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 підтвердили суду, що ОСОБА_1 доглядав свого двоюрідного племінника ОСОБА_2 , який не мав нікого з родичів та проживав сам, до його смерті, похоронив ОСОБА_2 та взяв спадкове майно під свою охорону. Відповідна інформація міститься також в засвідченій письмовій заяві вказаних свідків від 20.02.2024 року.

Таким чином, ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , але у встановлений законом строк не звернувся із заявою про прийняття спадщини.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст. ст.1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини третьої ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини суд визнав поважними.

Предметом спору є встановлення додаткового строку для прийняття спадщини позивачеві, оскільки останній після смерті ОСОБА_2 , будучи його спадкоємцем за законом, пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини. Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, ОСОБА_1 вказує, що оскільки не знав про наявність спадкового майна, тому не звертався до нотаріуса з відповідною заявою протягом визначеного законом строку.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Таким чином, необізнаність спадкоємця ОСОБА_1 про наявність спадкового майна ОСОБА_2 є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Зважаючи на викладені обставини та беручи до уваги те, що позивач захистити своє порушене право в інший спосіб, окрім як звернутися з позовом до суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, не може, враховуючи поважність причин пропуску встановленого строку для прийняття спадщини, суд вважає за необхідне позов задовольнити та визначити позивачу додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини

На підставі ч. 3 ст. 1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 247, 259, 263-265 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , строк для прийняття спадщини після смерті двоюрідного племінника ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 - три місяці після вступу рішення суду в законну силу.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_2 ;

Відповідач Плужненська сільська рада Шепетівського району Хмельницької області, місце знаходження: с. Плужне, вул. Бортника, 7 Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406745.

Повний текст рішення складено 18 квітня 2024 року.

Суддя: Р. В. Пашкевич

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118438972
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —675/263/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні