Ухвала
від 17.04.2024 по справі 214/3506/24
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/3506/24

2-о/214/156/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року, суддя Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Ковтун Н.Г., розглянувши матеріали справи №214/3506/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Саксаганської районної у місті ради, заінтересована особа: Управління праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради про встановлення факту, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

15 квітня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області через систему «Електронний суд» із зазначеною заявою, в якій просить суд встановити факт, що ОСОБА_1 здійснює постійний сторонній догляд терміном безстроково за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який згідно довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією від 04.06.2021 №150105 серія 12ААВ є інвалідом першої групи з 04.06.2021 року безстроково та потребує постійного стороннього догляду.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вищевказану цивільну справу 15.04.2024 року передано судді Ковтун Н.Г.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 вказав, що він є рідним сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Останній є громадянином похилого віку, особою з інвалідністю І групи пожиттєво-безстроково, яка встановлена згідно чинного законодавства. Згідно довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією від 04.06.2021 №150105 серія 12ААВ ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлена І група інвалідності з 04.06.2021 року безстроково. Також згідно довідки МСЕК від 04.06.2021 його батько потребує постійного стороннього догляду. Здійснення ОСОБА_1 постійного догляду за ОСОБА_2 необхідне йому для можливості офіційного підтвердження такого догляду у державних органах, в органах місцевого самоврядування, органах міністерства охорони здоров`я для забезпечення прав та інтересів особи похилого віку та впливає на інтереси особи, яка потребує постійного догляду. За цих підстав, просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 здійснює постійний сторонній догляд за ОСОБА_2 , який є особою похилого віку, особою з інвалідністю І групи, та за станом здоров`я. згідно довідки МСЕК від 04.06.2021, за станом здоров`я, через стійке порушення функцій організму, не здатний до самообслуговування, та потребує постійного стороннього догляду терміном безстроково.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у даній справі, суддя виходить із наступного.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

За змістом частин першої-другої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Таким чином, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав осіб; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

Як слідує зі змісту поданої заяви, заявник просить встановити факт здійснення ним постійного догляду за особою, яка потребує такого догляду з його боку, і він є єдиною особою, яка може здійснювати такий догляд.

Згідно наявної в матеріалах справи копії довідки МСЕК серії 12ААВ № 150105 від 04.06.2021 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою з інвалідністю І групи безстроково та потребує постійного стороннього догляду.

Порядок вирішення питання можливості оформлення постійного догляду за особами похилого віку, в тому числі і за особами, що потребують постійного стороннього догляду визначено Законом України «Про соціальні послуги» від 17 січня 2019 року № 2671-VIII, Порядком підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 року № 430, Порядком подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 6 жовтня 2021 року № 1040.

Вказані нормативно-правові акти визначають порядок отримання статусу фізичної особи, яка надає соціальні послуги з догляду, внесення відомостей про таких осіб до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, порядок отримання витягу з такого Реєстру.

Водночас, слід звернути увагу на те, що факт постійного надання соціальних послуг (догляду) інвалідам, хворим та особам похилого віку, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, може бути встановлений структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад за місцем проживання/перебування осіб, яким надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі із дотриманням Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 859.

За таких обставин, чинним законодавством визначений позасудовий порядок встановлення факту, який просить встановити заявник в судовому порядку, що виключає можливість такого розгляду.

Отже, заявник має право звернутися до відповідних уповноважених органів з дотриманням вимог законодавства та у разі незгоди із прийнятим рішенням, оскаржити його в судовому порядку.

У постанові Великої Палати Верховного Суду у справі № 287/167/18-ц від 30.01.2020 року зазначено, що вирішуючи питання про прийняття заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, суддя, зокрема, зобов`язаний з`ясувати питання про підсудність та юрисдикційність, тобто суддя повинен перевірити, чи може взагалі ця заява розглядатися в судовому порядку і чи не віднесено її розгляд до повноважень іншого органу, а якщо за законом заява не підлягає судовому розгляду, суддя мотивованою ухвалою відмовляє у відкритті провадження, а коли справу вже відкрито, - закриває провадження у ній.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Враховуючи вищевикладене, у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту необхідності здійснення постійного догляду слід відмовити, оскільки вказане питання не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а розглядається в позасудовому порядку уповноваженим органом, рішення якого може бути оскаржено до суду.

Керуючись ст. ст. 186, 260, 293, 315, 353 ЦПК України, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Саксаганської районної у місті ради, заінтересована особа: Управління праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради про встановлення факту, що має юридичне значення.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення, шляхом подачі апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя Н.Г. Ковтун

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118440449
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —214/3506/24

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ковтун Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні