Ухвала
від 18.04.2024 по справі 293/588/24
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 293/588/24

Провадження № 2/293/300/2024

УХВАЛА

18 квітня 2024 рокуселище Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області у складі судді Лось Л.В., розглядаючи позовну заяву ОСОБА_1

до Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ)

про внесення змін до актового запису та зобов`язання вчинити певні дії

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), за змістом якого просить:

- зобов`язати Черняхівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 №31, складеного 10.05.2012 року виконавчим комітетом Іршанської селищної ради Володарсько-Волинського району Житомирської області та до актового запису про народження ОСОБА_4 №105, складено 19 травня 2017 року Черняхівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, в графі «відомості про батька» зазначити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Оглянувши позовні матеріали на предмет відповідності їх нормам Цивільного процесуального кодексу України, які регулюють порядок дотримання заявником вимог щодо подачі та форми позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху з наступних підстав.

Частиною 4 ст. 177 ЦПК Українивизначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За приписами ч.2 ст.133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до частини першоїстатті 4 Закону України "Про судовий збір",судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно частини другоїстатті 4 Закону України "Про судовий збір"за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб .

Відповідно достатті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік"у 2024 році прожитковий мінімум працездатних осіб з працездатних осіб: з 1 січня становить 3028 гривні.

Частиною3ст. 6 цього Законупередбачено, щоу разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Зі змісту прохальної частини позовної заяви видно, що позивач звертаючись до суду та заявила дві вимоги немайнового характеру: 1) зобов`язати внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 №31 та 2) зобов`язати внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 №105.

Таким чином з урахуванням заявлених вимог позивач при звернені до судумала сплатити судовий збір у розмірі 2422,40грн.

Проте, при звернені до суду позивач надала докази про сплату судового збору лише в розмірі 1211,40 грн.

За вказаних обставин позивач у складі додатків до позовної заяви не подав доказів сплати судового збору у законодавчо встановленому розмірі.

У відповідності до ч. 3 ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно ч. 5ст.177 ЦПК Українипозивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Так, позивач вказує що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась донька ОСОБА_3 та ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась донька ОСОБА_4 на підтвердження даних обставин доказів суду не надає.

Одночасно вказує що ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , проте на підтвердження даних обставин доказів суду не надає.

Згідно тексту позовної заяви позивач посилається на рішення від 14.08.2023 Володарсько-Волинського районного суду про встановлення факту батьківства ОСОБА_5 відносно дочок ОСОБА_3 , та ОСОБА_4 , але копії рішення у складі доданих доказів до позовної заяви позивач не додала.

Такимч ином подана позовна заява не відповідає нормам п.4,5 ст. 175 та ст. 177 ЦПК України.

Положеннями ч. 1ст. 185 ЦПК України, зазначено, що суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статей 175 і 177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Зважаючи на викладені вище обставини суд дійшов висновку про залишення позовної заяви ОСОБА_1 без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

Керуючись ст.ст. 84,175,177,185, 259-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ)про внесення змін до актового запису та зобов`язання вчинити певні дії - залишити без руху.

Надати позивачу 7-денний строк з дня отримання даної ухвалидля усунення недоліків заяви, вказаних у мотивувальній частині ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку неусунення недоліків позовної заяви, позовна заява буде вважатись неподаною і повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвала складена та підписана: 18.04.2024

Суддя Людмила ЛОСЬ

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118440893
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —293/588/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні