Рішення
від 16.04.2024 по справі 712/12678/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

712/12678/23

2/707/136/24

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

16 квітня 2024 року Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Тептюка Є.П.

за участю секретаря Заїчко Д.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Черкаси в порядку загального позовногопровадження цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області про визначення додаткового строку для звернення з заявою про прийняття спадщини, -

в с т а н о в и в:

Стислий виклад позиції позивача:

ОСОБА_1 звернувся до Черкаського районного суду Черкаської області з позовом до Черкаської міської ради про визначення додаткового строку для звернення з заявою про прийняття спадщини. Позовні вимоги мотивував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на земельну ділянку, що розташована в с. Червона Слобода, Черкаського району, Черкаської області.

Крім позивача, інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 , які б прийняли спадщину, немає.

На початку листопада 2023 року позивач звернувся до нотаріуса за оформленням своїх спадкових прав, проте дізнався, що ним пропущений строк для прийняття спадщини.

Позивач вважає, що строк для прийняття спадщини пропустив з поважних причин, оскільки попередньо нотаріус роз`яснив, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Таким чином позивач має змогу звернутись з заявою про прийняття спадщини до 09.02.2024 року. Оскільки вирішення будь-якого питання, повязаного зі смертю близької людини, у той час завдавало позивачу сильних душевних страждань, він вирішив подати заяву через деякий час.

У період з 14.09.2023 року по 04.10.2023 року позивач перебував на санаторно-курортному лікуванні у Медичному реабілітаційному центрі МВС України «Перлина Прикарпаття».

Через правову невизначеність позивач пропустив строк для прийняття спадщини, у звязку з чим просив суд визначити йому додатковий строк в 2 міс. з дня вступу рішення в законну силу для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Сторони в судове засідання не з`явились, хоча про дату, час і місце його проведення повідомлялись в порядку п. 1 ч. 8 ст. 128 ЦПК України.

Неявка сторін не перешкоджає розгляду справи відповідно до положень ч. 1 ст. 223 ЦПК України.

Заяви та клопотання, інші процесуальні дії у справі:

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 20.11.2023 року цивільну справу направлено за підсудністю до Черкаського районного суду Черкаської області.

Ухвалою Черкаського районного суду Черкаської області від 12.12.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду з відкриттям провадження.

17.01.2024 року позивачем подано клопотання про заміну первісного відповідача Черкаську міську раду на належного відповідача Червонослобідську сільську раду Черкаського району Черкаської області.

06.02.2024 року від позивача надійшла заява про приєднання письмових доказів, яка судом задоволена.

16.02.2024 року від позивача надійшла заява про проведення судового засідання, призначеного на 16.02.2024 року без його участі. Клопотання про заміну відповідача просить задоволити. Всі подальші судові засідання просить проводити без його участі.

Ухвалою Черкаського районного суду Черкаської області від 16.02.2024 року клопотання позивача ОСОБА_1 про заміну первісного відповідача на належного задоволено. Замінено первісного відповідача - Черкаську міську раду на належного відповідача Червонослобідську сільську раду Черкаського району Черкаської області.

16.04.2024 року від сільського голови Червонослобідської сільської ради Литвиненка О. надійшла заява про розгляд справи, призначений на 15.04.2024 року ,та всі наступні судові засідання здійснювати за відсутності відповідача, за наявними матеріалами справи.

Ухвалою Черкаського районного суду Черкаської області від 16.04.2024 року закрито підготовче провадження з призначенням справи до судового розгляду по суті.

Встановлені судом обставини:

Виходячи з принципу процесуальної рівності сторін і враховуючи обов`язок кожної сторони довести ті обставини, на які вона посилається, в судовому засіданні досліджено кожний доказ, наданий сторонами на підтвердження своїх вимог або заперечень, який відповідає вимогам належності та допустимості доказів (п.27 Постанови ПВС України від 12.06.2009 року №2 "Про практику застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції").

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується даними свідоцтва про її смерть від 10.04.2023 року №443049.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина у виді земельної ділянки, що розташована у с. Червона Слобода, Черкаського району, Черкаської області, площею 0,06 га, з кадастровим номером 7124989000:02:006:0299, що належала спадкодавиці на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 17.12.2015 року.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є сином ОСОБА_2 , що підтверджується даними свідоцтва про народження ОСОБА_1 від 05.11.1966 року Серії НОМЕР_1 ; посвідкою про народження ОСОБА_3 ; свідоцтвом по шлюб ОСОБА_4 та ОСОБА_3 від 18.07.1964 р.н., Серії НОМЕР_2 ; витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію розірвання шлюбу від 14.11.2023 року щодо розірвання шлюбу між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , і повернення дошлюбного прізвища « ОСОБА_7 »; даними свідоцтва про укладення шлюбу між ОСОБА_8 та ОСОБА_3 від 24.09.1987 року, Серії НОМЕР_3 .

Згідно даних санаторно-курортної книжки №4764, ОСОБА_1 з 14.09. по 04.10.2023 року проходив лікування в медичному реабілітаційному центрі МВС України «Перлина Прикарпаття».

17.01.2023 року державним нотаріусом Першої черкаської державної нотаріальної контори Шалденко Л.В. винесено постанову про відмову ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 . Підстава ОСОБА_1 не був зареєстрований разом з померлою на день її смерті та не подав вчасно заяву про прийняття спадщини, то вважається таким, що спадщину не прийняв. З постанови нотаріуса вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_2 . На день смерті померла була зареєстрована та проживала у АДРЕСА_1 . За даними Спадкового реєстру спадкова справа після померлої ОСОБА_2 не заводилася, ніхто із спадкоємців із заявами про прийняття чи відмову до нотаріальної контори не звертався.

Норми права, що підлягають застосуванню:

Приписами п.1ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод встановлено, що кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків … має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України - кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

ч. 1, ч. 2 ст. 1269 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України - для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

ч. 2 ст. 1272 ЦПК України визначено, що за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч. 3 ст. 1272 ЦК України).

Згідно ч. 24 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Просудову практикуу справахпро спадкування»№ 7від 30травня 2008року особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК.

п. 3 Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» визначено - установити, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Змінами, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану, затверджених Постановою КМУ від 24 червня 2022 р. № 719 вирішено: у першому реченніпункту 3слова на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється замінити словами перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Постановою КМУвід 9травня 2023р.№ 469,яка набралачинності 23.05.2023року,затверджено Змінищо вносятьсядо постановКабінету МіністрівУкраїни щодонотаріату,державної реєстраціїта функціонуваннядержавних електроннихінформаційних ресурсівв умовахвоєнного стану,згідно яких виключено пункт 3 постанови КМУ від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану».

Позиція та висновки суду за результатами розгляду справи:

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі "Бочаров проти України" (остаточне рішення від 17 червня 2011 року) суд при оцінці доказів керується критерієм доведення "поза розумним сумнівом". Проте таке доведення може випливати зі співіснування достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою висновків або подібних неспростованих презумпцій щодо фактів.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності та повноті, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають до задоволення з огляду на наступне. На час відкриття спадщини, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , діяли положення п. 3 Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», згідно яких строк для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці, у звязку з чим суд не виключає ту обставину, що нотаріус повідомив позивача про дану норму закону і останній керувався нею при вирішенні питання щодо оформлення своїх спадкових справ, розуміючи, що має час звернутися з заявою про прийняття спадщини у строк на час дії воєнного стану, але не більше ніж чотири місяці. Враховуючи дану обставину та психологічний стан, після втрати рідної людини, позивач не поспішав одразу оформлювати спадщину, проте звернувшись до нотаріуса через 9 місяців після відкриття спадщини з заявою про прийняття спадщини, отримав відмову у вчиненні нотаріальної дії через пропуск строку на звернення з даною заявою, оскільки попередня норма втратила чинність.

Враховуючи те, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини на незначний термін - у 3 міс., зважаючи на те, що останній правомірно вважав, що діє у відповідності до вимог чинного законодавства, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»:розуміючи для себе, що строк для прийняття спадщини продовжений, а інших спадкоємців немає, суд вважає можливим визнати причини з яких позивач пропустив строк на звернення з заявою про прийняття спадщини до нотаріуса поважними, і визначити позивачу додатковий строк для звернення з заявою про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 у два місяці.

Судові витрати:

Суд вирішує порядок розподілу судових витрат відповідно до ст. 141 ЦПК України. Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору на підставі п. 9 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір» так як є інвалідом 2 групи, що підтверджується даними посвідчення від 04.04.2019 року №000437, а сільська рада не чинила позивачу перешкод у реалізації свого права на звернення з заявою про прийняття спадщини, судовий збір необхідно віднести на рахунок держави.

Керуючись ст.ст.1270,1272ЦК України, ст.ст.141,263-265 ЦПК України суд, -

в и р і ш и в :

Позов задоволити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини до нотаріуса або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном у два місяці, починаючи з дня набрання чинності даним рішенням суду.

Судовий збір віднести на рахунок держави.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Апеляційні скаргинарішенняможуть бутиподаніпротягом30днівздня йогоскладеннячерезсуд першоїінстанціїдоЧеркаського апеляційногосудуабобезпосередньо доЧеркаськогоапеляційногосуду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований у АДРЕСА_2 .

Відповідач: Червонослобідська сільська рада, с. Червона Слобода, Черкаського району, Черкаської області, вул. Соборна, 2/1, код ЄДРПОУ: 26323717.

Повний текст рішення складено 17.04.2024 року.

Суддя: Є. П. Тептюк

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118443544
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —712/12678/23

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мірошниченко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні