Ухвала
від 18.04.2024 по справі 726/705/24
САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 726/705/24

Провадження №2/726/183/24

Категорія 67

УХВАЛА

18.04.2024 м. м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівці у складі: головуючого судді Проскурняка І. Г. за участю секретаря судових засідань Богонос Г.Й., розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання адвоката позивача по цивільній справі №726/705/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Другий відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,

ВСТАНОВИВ :

В провадженні Садгірського районного суду м.Чернівці знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Другий відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

До початку підготовчого розгляду справи адвокат позивача спрямував до суду клопотання про призначення судово молекулярно - генетичної експертизи.

Зазначає, в позовній заяві позивач вказує, що не являється біологічним батьком ОСОБА_3 .

Враховуючи, що предметом доказування у справі є наявність / відсутність кровного споріднення між позивачем та дитиною, для з`ясування обставин у справі необхідні спеціальні знання в області генетики.

Просить суд призначити у цивільній справі №726/705/24 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Другий відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення запису про особу як батька з актового запису про народження дитини, судову молекулярно генетичну експертизу, проведення якої доручити судовим експертам Чернівецького науково дослідного експертно криміналістичого центру МВС України ( код ЄДРПОУ 25575279, адреса: 58013, м.Чернівці, вул.Героїв Майдану, 77Д).

На вирішення питання судової молекулярно генетичної експертизи постановити наступне питання:

Чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача.

Зупинити провадження по справі на час проведення судової експертизи.

В підготовче судове засідання сторони не з`явилися, однак позивача спрямував до суду клопотання про підготовчий розгляд справи без його участі та просив призначити експертизу.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, однак спрямувала до суду заяву про розгляд питання про призначення експертизи без її участі та повідомила, що не заперечує проти призначення експертизи.

Представник третьої особи Другого відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в підготовче судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про день, час та місце розгляду справи.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку: призначення судом експертизи.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку, що клопотання про призначення експертизи обгрунтоване та підлягає задоволенню, а провадження по справі слід зупинити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.103 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Клопотання адвоката позивача про призначення судову молекулярно - генетичну експертизу задовольнити.

Призначити у цивільній справі №726/705/24 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Другий відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення запису про особу як батька з актового запису про народження дитини судову молекулярно генетичну експертизу.

На вирішення питання судової молекулярно генетичної експертизи постановити наступне питання:

Чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

Проведення експертизи доручити судовим експертам Чернівецького науково дослідного експертно криміналістичого центру МВС України ( код ЄДРПОУ 25575279, адреса: 58013, м.Чернівці, вул.Героїв Майдану, 77Д).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача.

Провадження по цивільній справі №726/705/24 на час проведення судової експертизи зупинити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Чернівецького апеляційного суду.

Суддя І. Г. Проскурняк

СудСадгірський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118443690
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —726/705/24

Ухвала від 05.09.2024

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Проскурняк І. Г.

Ухвала від 25.07.2024

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Проскурняк І. Г.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Проскурняк І. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Проскурняк І. Г.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Проскурняк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні