Рішення
від 18.04.2024 по справі 353/282/24
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/282/24

Провадження № 2/353/165/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2024 рокум.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого - судді Лущак Н.І.,

з участю секретаря судового засідання Гаврилів Х.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Тлумачі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про визнання права власності на частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області про визнання за нею права власності на належну їй 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , та на 1/2 частину цього ж домоволодіння в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 . Свої вимоги обґрунтовувала тим, що за вказаною адресою проживала вона (в першому шлюбі ОСОБА_3 ) та її мати ОСОБА_2 і їм на праві власності належав житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в рівних частках (по 1/2 частці кожному) по зазначеній адресі.

ІНФОРМАЦІЯ_1 мати ОСОБА_2 померла. Після її смерті відкрилася спадщина на все належне їй на день смерті майно, спадщину якої вона прийняла та частково оформила нотаріальному порядку.

Однак в нотаріальному порядку їй відмовлено в оформленні спадщини, оскільки відсутній правовстановлюючий документ, який би посвідчував право власності на спадкове майно, що позбавляє її можливості оформити право власності на спадкове майно.

У зв`язку з вищевказаним, позивач просить суд визнати за нею право власності на на належну їй 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , та на 1/2 частину цього ж домоволодіння в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 .

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, однак у позовній заяві просила справу розглянути у її відсутності.

Представник відповідача Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області в судове засідання не з`явився, однак на електронну адресу суну надіслав заяву (а.с. 28), в якій просив справу розглянути без участі представника Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області та не заперечив щодо позитивного вирішення позову.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Згідно ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд вважає, що позов, з врахуванням уточнених позовних вимог, підлягає до задоволення, виходячи з таких підстав:

Судом встановлено, що згідно виписки із погосподарської книги № 16 Петрівської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області, виданої Сокирчинським старостинським округом Івано-Франківського району Івано-Франківської області № 131 від 13.03.2024 року (а.с. 13), станом на 01.07.1990 року за ОСОБА_2 (мати позивача), ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка була головою двору, ОСОБА_4 (позивач), ІНФОРМАЦІЯ_3 , значилось господарство, розташоване по АДРЕСА_1 , яке числилося як колгоспний двір. Згідно копії технічного паспорту на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами від 23.02.2022 року житловий будинок, господарські будівлі та споруди, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , побудовані у період з 1963 року по 2000 рік (а.с. 4-8).

Відповідно до п. 3.1. листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 року, при вирішенні питань щодо визнання права власності на житлові будинки у порядку спадкування, записи у погосподарських книгах оцінюються у сукупності із іншими доказами.

У п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду від 22 грудня 1995 року № 20 із змінами «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» зазначено, що право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні. Розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних. Отже, ОСОБА_2 (мати позивача), ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка була головою двору, ОСОБА_4 (позивач), в рівних частках (по 1/2 частині кожній) належало майно господарського двору, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 і її батьками були ОСОБА_6 та ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 17). ОСОБА_7 перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_8 , який 10.10.1989 року розірвано, після розірвання шлюбу позивачу присвоєно прізвище « ОСОБА_9 », що підтверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу (а.с. 18). 09.06.1994 року позивач ОСОБА_10 уклала шлюб з ОСОБА_11 і після реєстрації шлюбу їй присвоєно прізвище « ОСОБА_12 », що підтверджується копією свідоцтва про шлюб (а.с. 18).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (мати позивача) померла, що підтверджується копією повторного свідоцтва про смерть (а.с. 14).

Згідно ст. 548 ЦК України (в редакції 1963 р.), який діяв на момент смерті спадкодавця ОСОБА_2 , для отримання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Відповідно до ст. 549 ЦК України (в редакції 1963 р.), діями, які свідчать про прийняття спадщини вважались: факт вступу спадкоємця в управління або володіння спадковим майном чи подача спадкоємцем заяви про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

ОСОБА_1 (позивач) прийняла спадщину в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , оскільки вступила в управління спадковим майном, що підтверджується довідкою Сокирчинського старостинського округу Тлумацької міської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області № 132 від 13.03.2024 року (а.с. 12).

Дані обставини підтверджуються копією спадкової справи № 533/2008, заведеної Тлумацькою державною нотаріальною конторою Івано-Франківської області після смерті ОСОБА_2 (мати позивача) (а.с. 29-35), з якої вбачається, що позивач ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка прийняла та частково оформила спадщину (а.с. 16), інших спадкоємців в порядку спадкування за законом чи за заповітом, які б бажали прийняти спадщину немає.

Отже, на момент звернення до суду позивач правомірно претендує в цілому на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташованими по АДРЕСА_1 , в тому числі на наналежну їй 1/2 частку даного домоволодіння та на 1/2 частку цього ж домоволодіння в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 .

Позивачу ОСОБА_1 в нотаріальному порядку відмовлено в оформленні спадщини за законом на частку житлового будинку з господарськими буділями та спорудами, розташованими по АДРЕСА_1 , після смерті матері ОСОБА_2 , оскільки відсутній правовстановлюючий документ, який би посвідчував право власності на спадкове домоволодіння, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії, виданою державним нотаріусом Тлумацької державної нотаріальної контори Івано-Франківської області № 127/02-31 від 13.02.2023 року (а.с. 15).

Зазначені обставини перешкоджають позивачу належним чином оформити право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з ч. 1 ст. 13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідностідо ч.1ст.82ЦПК України, обставини,які визнаютьсяучасниками справи,не підлягаютьдоказуванню,якщо судне маєобґрунтованого сумнівущодо достовірностіцих обставинабо добровільностіїх визнання.Обставини,які визнаютьсяучасниками справи,зазначаються взаявах посуті справи,поясненнях учасниківсправи,їхніх представників. Оскільки таке становище має місце по даній справі, суд вважає встановленими обставини, викладені позивачем в позовній заяві на обгрунтування своїх вимог.

У відповідностідо ч.4ст.206ЦПК України,у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

За встановлених судом обставин, позов слід задовольнити.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

У зв`язку з відсутністю на час складання рішення клопотання позивачів, питання про повернення судового збору не вирішується.

На підставі ст.ст. 548, 549, 553 ЦК України (в редакції 1963 р.), керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 89, 141, 142, 263-265, 268, 273, 354-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителькою АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , право власності в цілому на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташованими за адресою: АДРЕСА_1 , в тому числі: на належну їй 1/2 частку даного домоволодіння та на 1/2 частку цього ж домоволодіння в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до суду апеляційної інстанції через Тлумацький районний суд Івано-Франківської області. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ГоловуючийН. І. ЛУЩАК

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118446166
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —353/282/24

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУЩАК Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні