Ухвала
від 18.04.2024 по справі 715/886/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/886/24

Провадження № 2-о/715/122/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2024 року селище Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Цуренка В.А.

секретар судового засідання Оршевська С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою Карапчівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, заінтересовані особи: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник Карапчівська сільська рада Чернівецького району Чернівецької області звернулася до суду із заявою про призначення опікуна.

В обґрунтування заяви посилається на те, що Окрім ОСОБА_3 є членом сім`ї ОСОБА_2 , проживає разом із нею в буд. АДРЕСА_1 .

У ОСОБА_2 власних дітей та онуків не має. Окрім ОСОБА_3 є єдиним членом сім`ї, який разом з нею проживає, їх пов`язує спільний побут, взаємні права та обов`язки.

Оскільки ОСОБА_2 є інвалідом 1 групи та має значну залежність від сторонніх осіб у виконанні життєво важливих соціально-побутових функцій, Окрім ОСОБА_3 здійснює догляд за нею, забезпечує її необхідними медикаментами.

В останній рік внаслідок розвитку хвороби в ОСОБА_2 виник хронічний, стійкий психічний розлад. Вона не може орієнтуватися в життєвих ситуаціях, потребує постійного нагляду та турботи. Через хронічний стійкий психічний розлад, не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, вчиняти правочини, самостійно набувати для себе цивільних прав та їх здійснювати, також створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно виконувати їх та нести відповідальність.

Рішенням Глибоцького районного суду від 29 січня 2024 року у справі № 715/3176/23 ОСОБА_2 визнано недієздатною та покладено обов`язки щодо опіки над нею на орган опіки та піклування Карапчівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області.

Строк дії даного судового рішення, встановлюється, протягом двох років з дня набрання даним рішенням законної сили.

Рішенням виконавчого комітету Карапчівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області №12 від 08 лютого 2024 року був затверджений висновок органу опіки і піклування про можливість гр. ОСОБА_1 , виконувати обов`язки опікуна та вирішено звернутися до суду з Поданням про призначення його опікуном над тіткою ОСОБА_2 , яка є інвалідом 1 групи, підгрупи Б, нездатна до самообслуговування та потребує постійного стороннього догляду.

На підставі викладеного, просить суд призначити ОСОБА_1 РНОКПП НОМЕР_1 , проживаючий по АДРЕСА_1 опікуном недієздатної тітки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , строком до 01 березня 2026 року.

В судове засідання представник заявника Карапчівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області не з`явився, однак надав суду заяву, в якій зазначив, що вимоги поданої заяви підтримують повністю, просять суд заяву задовольнити та розглянути справу у відсутності їхнього представника.

Заінтересована особа: ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про місце та час розгляду справи, однак надіслав суду заяву у якій зазначив, що вимоги заяви визнає повністю та не заперечує щодо вимог заявника і просить суд справу розглянути у його відсутності.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, хоча належним чином повідомлялася про місце та час розгляду справи (визнана недієздатною особою за рішенням суду).

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що вимоги заяви підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

У зв`язку з розглядом справи за відсутності всіх учасників справи, відповідно до положень ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до п.1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч.2 ст.300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62 ЦК України визначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до частини 1 статті 67 ЦК України, опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

При призначенні опікуна обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряється органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Аналогічні положення зазначені у Правилах опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88 (пункт 3.1.).

Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного (частина 4 стаття 67 ЦК України).

Рішенням Глибоцького районного суду Чернівецької області №715/3176/23 провадження №2-о/715/5/24 від 29 січня 2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 , визнано недієздатною та покладено обов`язки щодо опіки над нею на орган опіки та піклування Карапчівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області. Строк дії даного судового рішення, встановлюється, протягом двох років з дня набрання даним рішенням законної сили.

Відповідно до ч.6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Вище вказане рішення суду набрало законної сили 29 лютого 2024 року.

Частиною 1 ст.75 ЦК України передбачено, що суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Згідно довідки виданої Карапчівською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області від 03.05.2023 року №447, Окрім ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 і він дійсно перебуває на обліку і надає соціальну послугу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 інваліду першої групи, підгрупи «Б» з 01.03.2023 року по 29.02.2024 року.

Відповідно до подання про можливість виконання обов`язків опікуна виданого Карапчівською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області від 12.02.2024 року №68 та висновку про можливість громадянина Окрім ОСОБА_4 виконувати обов`язки опікуна Орган опіки та піклування Карапчівської сільської ради клопоче перед судом про надання можливості громадянину Окрім ОСОБА_5 виконувати обов`язки опікуна над хворою тіткою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , інваліда 1 групи, підгрупи «Б», яка потребує постійного стороннього нагляду та догляду.

Вище вказаний висновок органу опіки та піклування затверджений рішенням виконавчого комітету Карапчівської сільської ради від 08 лютого 2024 року за №12.

Довідкою про реєстрацію місця проживання особи виданої 16.06.2020 року №549 Йорданештською сільською радою Глибоцького району Чернівецької області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрований в АДРЕСА_1 .

Враховуючи вищевикладене, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які посилався заявник, як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, суд вважає, що є всі підстави для звільнення попереднього опікуна Карапчівську сільську раду Чернівецького району Чернівецької області від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_2 та з метою захисту майнових прав та соціальних інтересів недієздатної призначити останній опікуна ОСОБА_1 .

Тому суд дійшов висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню.

На пiдставi викладеного, ст. 39 ЦК України, керуючись ст.ст. 4-13, 19, 76-81, 89, 259, 263-265, 293, 295-300 ЦПК України, суд ,-

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Карапчівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, заінтересовані особи: Окрім ОСОБА_3 та ОСОБА_2 про призначення опікуна - задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканкою АДРЕСА_1 на час визнання судом її недієздатною, тобто строком до 01 березня 2026 року.

Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п`ятнадцяти днів.

Згідно ст. 261 ЦПК України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Суддя:

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118446909
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна

Судовий реєстр по справі —715/886/24

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні