Рішення
від 09.04.2024 по справі 491/1474/23
АНАНЬЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №491/1474/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Ананьївський районнийсуд Одеськоїобласті у складі: головуючої судді Надєр Л.М.,

за участю секретаря судового засідання Рачкової І.В.,

за участю сторін по справі:

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду в місті Ананьєві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа Ананьївська міська рада,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа Ананьївська міська рада.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживала в с. Гандрабури Подільського району Одеської області. Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки. Заповіту ОСОБА_2 не залишила. Заявник звернувся до Ананьївської державної нотаріальної контори Одеської області, де подав заяву про прийняття спадщини. Окрім заявника заяву до нотаріуса подали також спадкоємці першої черги за законом, а саме, мати заявника ОСОБА_3 та його тітка ОСОБА_4 , які відмовилися від прийняття спадщини на користь заявника. Заявник вказує, що нотаріусом було відмолено йому у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки вивченням наданих нотаріусу документів було встановлено, що не простежується факт родинних відносин заявника зі спадкодавцем, оскільки у свідоцтві про смерть прізвище спадкодавця зазначено « ОСОБА_5 », а в паспорті спадкоємця прізвище вказано « ОСОБА_6 ». Заявник зазначає, що дійсно вказані розбіжності його прізвища та прізвища його баби в одну літеру мають місце. Заявник вважає, що вказані розбіжності були допущені внаслідок різного перекладу з російської мови на українську прізвища « ОСОБА_6 » при видачі його бабі та його матері ОСОБА_3 паспортів громадян України. У зв`язку з наведеним заявник звернувся до суду та просить задовольнити заявлені вимоги.

Ухвалою від 22 лютого 2024 року відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження.

Заявник в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав в повному обсязі та просив задовольнити.

Представник заінтересованої особи Ананьївської міської ради, в судове засідання не з`явився, однак Ананьївський міський голова ОСОБА_7 надав письмове клопотання через систему «Електронний суд», в якому зазначив, що Ананьївська міська рада розгляд заяви по даній справі залишає на розсуд суду та просить прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства, просить здійснити розгляду справи без участі заінтересованої особи Ананьївської міської ради (а.с.39-40).

При цьому, у відповідності до положень частини 3 статті 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно частини 3 статті 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Частиною 1 статті 223 ЦПК України визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч.3 ст.223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: 1) неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки; 2) повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника), крім відповідача, незалежно від причин неявки; 3) неявки представника в судове засідання, якщо в судове засідання з`явилася особа, яку він представляє, або інший її представник; 4) неявки в судове засідання учасника справи, якщо з`явився його представник, крім випадків, коли суд визнав явку учасника справи обов`язковою.

При цьому, взявши до уваги клопотання представника заінтересованої особи про розгляд справи у відсутність представника Ананьївської міської ради, положення ч.3 ст.211, ч.ч.1-3 ст.223 ЦПК України, суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності представника заінтересованої особи та за участю заявника.

Свідок ОСОБА_8 в судовому засіданні пояснив, що знає заявника та його покійну бабу ОСОБА_2 , оскільки мешкає по сусідству. Чупріна дійсно є бабою заявника по лінії його матері.

Свідок ОСОБА_9 в судовому засіданні пояснила, що вона мешкає по сусідству з заявником. Добре знала його бабу ОСОБА_2 .. Вона може підтвердити той факт, що покійна ОСОБА_2 є бабою заявника.

Суд, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, заслухавши заявника, допитавши свідків, приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, при розгляді справи встановлено:

Заявником у справі є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований та фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорту громадянина України № НОМЕР_1 , виданого 02 квітня 2021 року органом 5123 (а.с.5), довідкою Відділу надання адміністративних послуг Ананьївської міської ради №2342 від 19 грудня 2023 року.

Заявник звернувся до суду із заявою та просить встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживала в с. Гандрабури Подільського району Одеської області та померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є бабою йому - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до частини 1 статті 4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно до частини 1 статті 5 ЦПК України - здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до частини 3 статті 12 ЦПК України - кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно частини 1 статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Так, пунктом 5 частини 2 статті 293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

При цьому, з заяви ОСОБА_1 вбачається, що він просить встановити факт родинних відносин з його бабою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 виданого 18 жовтня 2022 року Ананьївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (а.с.7).

Заявник звернувся до Ананьївської державної нотаріальної контори Одеської області з заявою про прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_10 , однак листом від 22 листопада 2023 року №1928/02-14 заявнику рекомендовано звернутися до суду, оскільки у свідоцтві про смерть прізвище спадкодавця зазначено « ОСОБА_5 », а в паспорті спадкоємця прізвище вказано « ОСОБА_6 », що унеможливлює встановлення факту родинних відносин між спадкодавцем та спадкоємицею (а.с.8).

З копії витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №71080127 від 03 січня 2023 року вбачається, що на майно ОСОБА_2 в Ананьївській державний нотаріальній конторі Одеської області 03 січня 2023 року заведено спадкову справу за номером у нотаріуса 1/2023, номер у спадковому реєстрі 70114614 (а.с.9).

З копії свідоцтва про народження заявника серії НОМЕР_3 , виданого 11 червня 1994 року виконавчим комітетом Гандрабурівської сільської ради Ананьївського району Одеської області, вбачається, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , його батьками вказані ОСОБА_11 та ОСОБА_12 (а.с.10).

З копії свідоцтва про народження матері заявника серії НОМЕР_4 , виданого 08 серпня 1974 року Гандрабурівською сільською радою Ананьївського району Одеської області, вбачається, що прізвище дитини зазначено « ОСОБА_6 »,прізвище, ім`я та по батькові матері « ОСОБА_2 » (так у документі російською мовою) (а.с.11).

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_5 , виданого повторно 23 травня 2014 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану громадян реєстраційної служби Ананьївського районного управління юстиції в Одеській області, мати заявника уклала шлюб з ОСОБА_13 , після чого їй присвоєно прізвище чоловіка « ОСОБА_14 » (а.с.12).

Також в матеріалах справи міститься копія заяви про видачу паспорта від імені ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.13), та копія заяви про видачу паспорта від імені « ОСОБА_2 », 15 июня 1934 года рождения (так у документі російською мовою) (а.с.14).

Крім того в матеріалах справи міститься копія паспорта громадянина України серії НОМЕР_6 , виданого 21 березня 1997 року Ананьївським РВ УМВС України в Одеській області на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.15).

Відповідно до копії довідки Ананьївської міської ради №1147 від 17 листопада 2022 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , була зареєстрована в АДРЕСА_2 по день своєї смерті, тобто, по ІНФОРМАЦІЯ_1 . Особи, які були зареєстровані разом із померлою ОСОБА_2 по день її смерті не значаться (а.с.16).

За життя ОСОБА_2 мала у приватній власності земельну ділянку, що підтверджується копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №287665, виданого 07 вересня 2005 року Ананьївською районною державною адміністрацією та додатками до нього (а.с.17-19).

Ще в матеріалах справи міститься копія трудової книжки колгоспника б/н, та копія трудової книжки колгоспника серії НОМЕР_7 від 15 січня 1990 року, згідно яких прізвище, ім`я та по батькові осіб, яким вони видані, відповідно вказано « ОСОБА_2 » та « ОСОБА_12 » (так у документах російською мовою) (а.с.20-21).

Згідно копії пенсійного посвідчення серії НОМЕР_8 , виданого 23 грудня 2005 року, прізвище, ім`я та по батькові особи, якій воно видане, вказано « ОСОБА_2 » (а.с.21).

З копії погосподарської книги на 2001-2005 роки вбачається, що головою домогосподарства зазначена ОСОБА_2 , ОСОБА_15 (а.с.24).

З копії погосподарської книги на 1996-2000 роки вбачається, що головою домогосподарства зазначена ОСОБА_2 (так у документі російською мовою). До складу сім`ї входять, зокрема, ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (так у документі російською мовою) (а.с.26).

Згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», наведений у ст.273 ЦПК перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним. За наявності зазначених умов суд може встановлювати й інші факти, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.5 ч. 2 ст.293 та п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України та роз`яснень, викладених у п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У відповідності до п.7 вказаної постанови Пленуму, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Відповідно до частини 1 статті 76 ЦПК України, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Зі змісту частини 2 статті 77 ЦПК України вбачається, що предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Приписами частини 1 статті 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Докази, що спростовують висновки суду, станом на час розгляду справи відсутні.

Положеннями статті 89 ЦПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає, що зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують про наявність достатніх правових підстав вважати, що факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , доведеним, оскільки встановити даний факт в іншому порядку неможливо, та розбіжності написання прізвищ спадкодавця та заявника допущені під час не правильного перекладу прізвища спадкодавця з російської мови на українську.

Як вбачається, встановлення факту родинних відносин для заявника має юридичне значення.

У відповідності із частиною 7 статті 294 ЦПК України, що при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст.ст.13, 19, 76, 81, 89, 223, 247, 263, 264, 265, 268, 293, 294, 315, 319, 352, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа Ананьївська міська рада задовольнити.

Вважати встановленим факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживала в с. Гандрабури Подільського району Одеської області та померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт громадянина України № НОМЕР_1 , виданий 02 квітня 2021 року органом 5123, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_9 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У відповідності до п.п. 15.5 п. 1 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, тобто в даному випадку через Ананьївський районний суд Одеської області.

Повний текст рішення виготовлено 17 квітня 2024 року.

Суддя Надєр Л.М.

Рішення набуло законної сили «____»


20__ року.

СудАнаньївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118450329
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —491/1474/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Надєр Л. М.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Надєр Л. М.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Надєр Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні