Рішення
від 18.04.2024 по справі 688/1396/24
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/1396/24

№ 2-о/688/57/24

Рішення

Іменем України

18 квітня 2024 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Козачук С.В.,

з участю секретаря судового засідання - Гошовської О.О.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Шепетівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Шепетівська міська рада Хмельницької області, про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,

встановив:

Зміст вимог заяви та позиції учасників справи

20.03.2024 року ОСОБА_1 , в порядку окремого провадження, звернулась до суду із заявою, за участі заінтересованої особи Шепетівської міської ради Хмельницької області, про встановлення факту постійного проживання заявника разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

В обґрунтування заяви посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати - ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина на квартиру АДРЕСА_1 . Ще за життя 17.09.2020 року ОСОБА_3 склала заповіт, згідно якого все своє майно, де б воно не знаходилося і з чого б не складалося, і взагалі все те, на що вона за законом матиме право і що буде належати їй на момент смерті, заповіла свої дочці ОСОБА_1 . Зазначає, що з 2017 року мама ОСОБА_3 в силу стану свого здоров`я та наявності захворювання опорно-рухового апарату не могла самостійно пересуватися, тому вона постійно навідувала її, а через погіршення стану здоров`я з 17.04.2018 року почала постійно проживати разом із нею. Оскільки постійно проживала із спадкодавицею, інших спадкоємців крім неї не має, ніхто заяв до нотаріуса про прийняття спадщини не подавав, то вважала, що автоматично вступила в спадщину після її смерті. З метою оформлення права на спадщину звернулася із заявою до Першої шепетівської державної нотаріальної контори із відповідною заявою. Проте завідувачем Першої шепетівської державної нотаріальної контори їй у видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено, так як вона пропустила 6-ти місячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини через реєстрацію місця проживання по АДРЕСА_2 . З цього приводу їй було запропоновано звернутися до суду.

А тому, для подальшого оформлення спадкових прав просить суд встановити факт постійного проживання разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , з 17 квітня 2018 року по день її смерті.

Заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримали з підстав, викладених у ній, просили її задовольнити та встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом зі спадкодавцем ОСОБА_3 з 17.04.2018 року по 14.06.2023 року по АДРЕСА_3 .

Представник заінтересованої Шепетівської міської ради в судове засідання не з`явився. Проте, представник за довіреністю Григорчук Г.П. подала до суду заяву, у якій просила розгляд справи провести без участі представника ради, при винесенні рішення поклалась на розсуд суду.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі

Ухвалою Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 21.03.2024 року прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, судове засідання призначено на 10 год. 00 хв. 18.04.2024 року, витребувано у Першої шепетівської державної нотаріальної контори належним чином завірену копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Шепетівка Хмельницької області.

02.04.2024 року до канцелярії суду від завідувача Першої шепетівської державної нотаріальної контори Камфорович О.А. надійшло повідомлення №173/01-16 від 26.03.2024 року про те, що відомості щодо заведення спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 у Спадковому реєстрі відсутні.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_5 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Потсдам Німецької Демократичної Республіки. Її батьками є ОСОБА_6 та ОСОБА_3 , що підтверджується даними свідоцтва про її народження серії НОМЕР_1 від 03.06.1966 року, свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 від 08.10.1983 року та свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 30.04.2010 року.

З данихзаповіту, посвідченого приватним нотаріусом Шепетівського міського нотаріального округу Рябим П.М. 17.09.2020 року, зареєстрованого в реєстрі за №946, вбачається, що за життя ОСОБА_3 склала заповіт, яким на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: все своє майно, де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалося та взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона по закону матиме право на день моєї смерті заповіла для ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого 23.06.2023року Шепетівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), мати заявника ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Шепетівка Хмельницької області.

Після її смерті залишилося спадкове майно, а саме квартира АДРЕСА_1 , яка належала останній на праві власності. Вказане підтверджується даними: свідоцтва про право власності на житло, виданого 12.07.1993 року комітетом по приватизації Шепетівської міської Ради народних депутатів, зареєстрованого за №594; договору купівлі-продажу від 18.05.1994 року, посвідченого нотаріусом Петровською Л.О., зареєстрованого за №111; свідоцтва про право на спадщину за законом від 16.06.2009 року, зареєстрованого в реєстрі за №1286; витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №23136994 від 26.06.2009 року.

З повідомлення завідувача Першої шепетівської державної нотаріальної контори Камфорович О.А. №173/01-16 від 26.03.2024 року слідує, що, відомості щодо заведення спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 у Спадковому реєстрі відсутні.

Спадкоємицею за заповітом до майна померлої ОСОБА_3 є заявник ОСОБА_1 , яка звернулась до Першої шепетівської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті матері. Однак, у видачі свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено, оскільки нею пропущено 6-ти місячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини та для вирішення вказаного питання рекомендовано звернутися до суду, що слідує з довідки №б/н/01-16 від 04.03.2024 року, виданої завідувачем Першої шепетівської державної нотаріальної контори Камфорович О.А .

Мати заявника ОСОБА_3 була зареєстрована та проживала по АДРЕСА_3 , що підтверджується даними її паспорта.

Відповідно до медичних висновків мультизрізової комп`ютерної томографії від 16.08.2017 року та від 17.02.2023 року, епікрізів ОСОБА_3 хворіла, мала захворювання опорно-рухового апарату.

Згідно акту про підтвердження постійного проживання №105 від 14.03.2024 року ОСОБА_1 постійно проживала без реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_3 , в період з 17.04.2018 року по 14.06.2023 року. За цією адресою також проживала її мама ОСОБА_3 .

Разом з тим, факт постійного проживання заявника ОСОБА_1 зі спадкодавицею ОСОБА_3 однією сім`єю до часу відкриття спадщини підтвердили також допитані у судовому засіданні свідки.

Так, свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 в судовому засіданні показали, що добре знають заявника ОСОБА_1 та знали її матір ОСОБА_3 , оскільки проживають по сусідству в одному будинку. Неодноразово бували у них вдома, а тому ствердили, що з ІНФОРМАЦІЯ_6 до дня смерті матері ОСОБА_1 постійно проживала разом із нею, вони вели спільне господарство, мали спільний побут. ОСОБА_1 доглядала за мамою, оскільки остання мала проблеми зі здоров`ям, самостійно не могла пересуватись, а після смерті здійснила її поховання.

Мотиви, з яких виходить суд, та застосовані норми права

Вислухавши пояснення заявника та її представника, з`ясувавши думку представника заінтересованої особи, викладену у письмовому клопотанні, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, суд знаходить заяву підлягаючою задоволенню з наступних підстав.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначеного іншого порядку їх встановлення.

За змістом ст.ст. 1218, 1220, 1221, 1223 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно ст. 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я утворюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ст. 1269, ч. 1 ст. 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має особисто подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини у шестимісячний термін з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Пунктом 23 цієї постанови роз`яснено, що якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» передбачено, що громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом.

Отже, встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем ОСОБА_3 заявнику ОСОБА_1 необхідно для оформлення прав на спадкове майно, що залишилось після смерті матері. Судом встановлено, що інших спадкоємців, які б претендували на спадщину ОСОБА_3 немає.

З огляду на те, що факт постійного проживання заявника зі спадкодавцем на час відкриття спадщини знайшов своє підтвердження під час судового розгляду, суд дійшов висновку, що заяву належить задовольнити, оскільки встановлення цього факту породить для ОСОБА_1 певні юридичні наслідки та іншого шляху для підтвердження цього факту не існує.

Судові витрати

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст. 76-80, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд -

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Шепетівська міська рада Хмельницької області, про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , по АДРЕСА_3 з 17 квітня 2018 року по 14 червня 2023 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається учасниками справи протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Хмельницького апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрована по АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий 02 грудня 1998 року Славутським МВ УМВС України в Хмельницькій області, РНОКПП НОМЕР_6 .

Заінтересована особа: Шепетівська міська рада Хмельницької області, адреса місцезнаходження: м. Шепетівка, вул. Соборності, 4, Хмельницька область, код ЄДРПОУ 34175421.

Суддя: Світлана КОЗАЧУК

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118451384
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —688/1396/24

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні