Ухвала
від 10.04.2024 по справі 505/1624/23
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/3635/24

Справа № 505/1624/23

Головуючий у першій інстанції Івінський О.О.

Доповідач Карташов О. Ю.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

10.04.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Карташова О. Ю. (суддя-доповідач), Стахової Н.В., Лозко Ю.П.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження у цивільній справі

за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Пейчева Сніжана Дмитрівна

на рішення Котовського міськрайонного суду Одеської області від 12 грудня 2023 року

за заявою ОСОБА_2 , за участю заінтересованих осіб: Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , про встановлення факту батьківства,

в с т а н о в и в:

Рішенням Котовського міськрайонного суду Одеської області від 12 грудня 2023 року заяву ОСОБА_2 про встановлення факту батьківства задоволено.

Не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Пейчева Сніжана Дмитрівна, звернулася до апеляційного суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та залишити без задоволення заяву ОСОБА_2 . В апеляційній скарзі скаржник заявляє клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

В клопотанні скаржник просить поновити строк на апеляційне оскарження, посилаючись на те, що участі у судовому засіданні 12.12.2023 року не брала, отримала копію оскаржуваного рішення лише 11.01.2023 року.

Апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно із частиною 3 статті 357 ЦПК України апеляційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутись до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

У разі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними, суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі на підставі пункту 4 частини 1 статті 358 ЦПК України.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Із матеріалів справи вбачається, що оскаржувана рішення ухвалено 12 грудня 2023 року. Повний текст рішення складено та підписано 12 грудня 2023 року.

Апеляційна скарга подана до Одеського апеляційного суду засобами поштового зв`язку 04 лютого 2024 року, тобто з пропущенням строку на апеляційне оскарження.

Представник скаржник зазначає, що скаржник не брала участі у судовому засіданні 12 грудня 2023 року та копію оскаржуваного рішення отримала 11 січня 2024 року.

Проте з матеріалів справи вбачається, що 15 грудня 2023 року на електронну пошту представника ОСОБА_1 ОСОБА_3 , яку вона вказувала як офіційну у своїх клопотаннях, було відправлено повний текст оскаржуваного рішення, тому скаржник був повідомлений про наявність оскаржуваного рішення у відповідності до ч. 5 ст. 130 ЦПК України.

Враховуючи, що якщо учасник надав суду електронну адресу (хоча міг цього і не робити), зазначивши їх у заяві (скарзі), то слід припустити, що учасник бажає, принаймні не заперечує, щоб ці засоби комунікації використовувалися судом. Це, в свою чергу, покладає на учасника справи обов`язок отримувати повідомлення і відповідати на них.

З огляду на це, суд, який комунікує з учасником справи за допомогою повідомлених ним засобів комунікації, діє правомірно і добросовісно. Тому слід виходити з «презумпції обізнаності»: особа, якій адресовано повідомлення суду через такі засоби комунікації, знає або принаймні повинна була дізнатися про повідомлення.

Аналогічна позиція викладена у постанови Верховного Суду від 08 квітня 2024 року, справа № 757/36351/17-ц.

У рішенні ЄСПЛ від 03 квітня 2008 року по справі «Пономарьов проти України» (Заява №3236/03) закріплено, що правова система багатьох країн-членів передбачає можливість продовження строків, якщо для цього є обґрунтовані підстави. Разом з тим, якщо строк на ординарне апеляційне оскарження поновлений зі спливом значного періоду часу та за підстав, які не видаються переконливими, таке рішення може порушити принцип юридичної визначеності, так як і перегляд в порядку нагляду. Суд визнає, що вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими. Від судів вимагається вказувати підстави. Однією із таких підстав може бути, наприклад, неповідомлення сторін органами влади про прийняті рішення у їхній справі. Проте навіть тоді можливість поновлення не буде необмеженою, оскільки сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження. У кожній справі національні суди мають перевіряти, чи підстави для поновлення строків для оскарження виправдовують втручання у принцип res judicata (PONOMARYOV v. UKRAINE, №3236/03, §41, ЄСПЛ, від 03 квітня 2008 року).

Апеляційний суд наголошує, що норми, які регулюють строки подачі скарг, безсумнівно, спрямовані на забезпечення належного здійснення правосуддя і юридичної визначеності. Зацікавлені особи мають розраховувати на те, що ці норми будуть застосовані (PERETYAKA AND SHEREMETYEV v. UKRAINE, №17160/06 та N 35548/06, §34, ЄСПЛ, від 21 грудня 2010 року).

Згідно із частиною третьою статті 43 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, зобов`язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки.

З урахуванням зазначеного, вказана скаржником причина пропуску строку на апеляційне оскарження рішення суду не може бути визнана поважною.

Крім того, відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В порушення наведених вимог до апеляційної скарги не додано документи, що підтверджують сплату судового збору або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору.

В апеляційній скарзі скаржник посилається на п. 21 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», а саме на те, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники - у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, втрати документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджені та знищені об`єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Проте скаржник ОСОБА_1 не є заявником у справі, а є заінтересованою особою, отже п. 21 ч.1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" не може бути підставою для звільнення від сплати судового збору при поданні апеляційної скарги заінтересованою особою.

Порядок сплати, розмір судового збору визначається у відповідності з Законом України «Про судовий збір».

Згідно вимог підпункту 4, пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання заяви у справах окремого провадження фізичною особою ставка судового збору дорівнює 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Підпунктом 6 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду підлягає сплаті судовий збір у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Відповідно до Закону України Про Державний бюджет на 2023 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб становив 2684 гривні.

Отже скаржнику необхідно сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги у сумі 805,2 гривень (2684 х 0.2 х 150%) та для приєднання до матеріалів справи надати до Одеського апеляційного суду документ про оплату вказаних витрат, які перерахувати за наступними банківськими реквізитами або сплатити онлайн на офіційному веб-порталі Судова влада України: http://court.gov.ua/sud4813/gromadyanam/tax/:

Отримувач коштів: ГУК в Од.обл./Хаджибейськ. р-н/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37607526

Банк отримувача: Казначейство України(ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: UA428999980313161206080015757

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податківфізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі
(Номер справи), Одеський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

Крім того, відповідно до ч. 6 ст. 14 ЦПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Статтею 356 ЦПК України встановлені вимоги до форми та змісту апеляційної скарги.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 356 ЦПК України в апеляційній скарзі мають бути зазначено: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

В апеляційній скарзі, яку подано адвокатом Пейчевою Сніжаною Дмитрівною, тобто особою, яка відповідно до п. 6 ст. 14 ЦПК України зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, не зазначено про наявність чи відсутність електронного кабінету.

Отже, представнику скаржника - адвокату Пейчевій С.Д. необхідно надати відомості про наявність електронного кабінету та зазначити реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Таким чином, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху із наданням скаржнику строку для усунення недоліків апеляційної скарги, а саме для надання суду інших підстав для поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, сплати судового збору за подання апеляційної скарги та надання Одеському апеляційному суду документу, що підтверджує його сплату, а також надання відомостей про наявність електронного кабінету адвоката Пейчевої Сніжани Дмитрівни.

На підставі викладеного, керуючись ст.185, ст. 356, ст.357 ЦПК України,

у х в а л и в:

Визнати неповажними наведені ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Пейчева Сніжана Дмитрівна, причини пропуску строку на апеляційне оскарження рішення Котовського міськрайонного суду Одеської області від 12 грудня 2023 року.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Пейчева Сніжана Дмитрівна, на рішення Котовського міськрайонного суду Одеської області від 12 грудня 2023 року залишити без руху, запропонувавши скаржнику усунути недоліки апеляційної скарги, зазначені в тексті ухвали, протягом десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити скаржнику, що якщо заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження не буде подано в зазначений строк або вказані підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визначені неповажними, то буде відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

Роз`яснити скаржнику, що у разі неусунення недоліків апеляційної скарги щодо сплати судового збору протягом вказаного терміну апеляційна скарга буде вважатися неподаною та повернута йому.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді О.Ю. Карташов

Н.В. Стахова

Ю.П. Лозко

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118452259
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —505/1624/23

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Карташов О. Ю.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Карташов О. Ю.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Карташов О. Ю.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Карташов О. Ю.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні