Ухвала
від 17.04.2024 по справі 910/13030/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

17.04.2024Справа № 910/13030/21

Суддя Господарського суду міста Києва Привалов А.І., розглянувши матеріали

заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС»

про заміну стягувача у виконавчому документі (наказі)

у справі № 910/13030/21

за позовом Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОМЕТИЗ"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРАВТОДИЗЕЛЬ"

про стягнення 33 030,00 грн

Без виклику представників сторін,

УСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "ДНІПРОМЕТИЗ" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРАВТОДИЗЕЛЬ" про стягнення 33030,00 грн.

Позовні вимоги обгрунтовані порушенням відповідачем зобов`язань за Договором купівлі-продажу № 205 від 28.04.2021, внаслідок чого виникла заборгованість у сумі 33030,00 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 29.10.2021 у справі № 910/13030/21, позовні вимоги задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРАВТОДИЗЕЛЬ" (01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 10; ідентифікаційний код 42680896) на користь Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОМЕТИЗ" (49000, м. Дніпро, пр. Слобожанський, 20; ідентифікаційний код 05393145) попередню оплату в сумі 33 030,00 грн та витрати по сплаті судового збору в сумі 2 270,00 грн.

Після набрання рішенням законної сили 23.11.2021 видано відповідний наказ.

15.04.2024 через систему «Електронний суд» до суду від Товариства з обмеженою відповідальністю «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС» надійшла заява про заміну стягувача у виконавчому документі - наказі Господарського суду міста києва від 23.11.2021 у справі № 910/13030/21 його правонаступником.

Відповідно до частин 1-3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Разом з тим судом враховано, що Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, внаслідок військової агресії Російської Федерації в Україні введено воєнний стан.

Відповідно до частини 1 статті 12-1 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Відповідно до статті 3 Конституції України життя і здоров`я людини визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, забезпечення яких є головним обов`язком держави.

Рішенням Ради суддів України від 24.02.2022 № 9 запроваджено невідкладні заходи для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні в умовах воєнного стану. Зокрема, пунктом 2 вказаного рішення зборам суддів, головам судів, суддям судів України у випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів рекомендовано оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.

02.03.2022 Радою суддів України оприлюднено рекомендації щодо роботи судів в умовах воєнного стану, згідно з пунктом 5 яких судам рекомендовано по можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через задіяння до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя. Справи, які не є невідкладними, розглядати лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження.

У зв`язку із викладеним вище, суд вважає за можливе розглянути подану заяву в порядку письмового провадження без виклику учасників справи.

Суд, розглянувши подану заяву та дослідивши додані до неї докази, дійшов висновку про її задоволення з огляду на слідуюче.

Відповідно до ч. 1 ст. 326 Господарського процесуального кодексу України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 29.10.2021 у справі № 910/13030/21, позовні вимоги задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРАВТОДИЗЕЛЬ" (01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 10; ідентифікаційний код 42680896) на користь Приватного акціонерного товариства "ДНІПРОМЕТИЗ" (49000, м. Дніпро, пр. Слобожанський, 20; ідентифікаційний код 05393145) попередню оплату в сумі 33 030,00 грн та витрати по сплаті судового збору в сумі 2 270,00 грн.

Після набрання рішенням законної сили 23.11.2021 видано відповідний наказ.

Відповідно до частини першої статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Правонаступництво як інститут процесуального права нерозривно пов`язане з правонаступництвом як інститутом цивільного права, адже зміни у матеріально-правових відносинах зумовлюють необхідність привести процесуальний стан осіб як учасників таких матеріально-правових відносин у відповідність з їх дійсною юридичною зацікавленістю у перебігу та результаті судового провадження, в тому числі у виконанні рішення суду.

Правонаступництво як інститут цивільного процесуального права має універсальний характер. У разі вибуття правопопередника з виконавчого провадження до правонаступника переходить весь комплекс процесуальних прав та обов`язків, притаманних для сторони виконавчого провадження, і, відповідно, комплекс процесуальних прав та обов`язків, притаманних стороні судового провадження, враховуючи стадію, на якій відбулося правонаступництво.

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі, необхідне встановлення або правонаступника такої юридичної особи внаслідок її припинення шляхом реорганізації, або правонаступника окремих її прав чи обов`язків внаслідок заміни сторони у відповідному зобов`язанні. В обох випадках для встановлення процесуального правонаступництва юридичної особи суд має визначити підстави такого правонаступництва, а також обсяг прав та обов`язків, який перейшов до правонаступника у спірних правовідносинах (постанова Великої Палати Верховного Суду від 30.06.2020 у справі №264/5957/17).

Відповідно до частини першої статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 106 Цивільного кодексу України передбачено, що злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

У статті 108 Цивільного кодексу України вказано, що перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов`язки попередньої юридичної особи.

У частині 6 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" передбачено, що у разі перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи.

Як зазначає заявник, позачерговими Загальними зборами акціонерів ПрАТ «Дніпрометиз» від 04.08.2023 (протокол № 36) прийнято рішення припинити ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ДНІПРОМЕТИЗ», ідентифікаційний код юридичної особи 05393145, місцезнаходження: Україна, 49000, Дніпропетровська область, місто Дніпро, проспект Слобожанський, 20, шляхом його перетворення у ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС» (із зміною назви), ідентифікаційний код 05393145, місцезнаходження: 49000, Дніпропетровська область, місто Дніпро, проспект Слобожанський, 20, яке з моменту державної реєстрації виступатиме правонаступником всього майна, прав та обов`язків ПрАТ «Дніпрометиз».

Безпосередньо ж створення ТОВ «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС» як правонаступника всього майна, прав та обов`язків ПрАТ «Дніпрометиз» було затверджено рішенням зборів засновників (учасників) ТОВ «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС» від 07.11.2023.

Державну реєстрацію припинення ПрАТ «Дніпрометиз» та одночасно створення ТОВ «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС» як правонаступника всього майна, прав та обов`язків було здійснено 04.12.2023, що підтверджується відповідним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 05.12.2023.

Додатково правосуб`єктність ТОВ «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС» також підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 05.12.2023.

Частиною 4 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" закріплено, що відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи-підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Таким чином, з відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань судом установлено, що з 05.12.2023 ТОВ «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС» є правонаступником прав та обов`язків ПрАТ «Дніпрометиз».

Відповідно до ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Вказані положення кореспондуються з ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження».

Таким чином, з огляду на положення норм цивільного законодавства та враховуючи приписи ст. 52, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст. 52, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС» про заміну стягувача у виконавчому документі - наказі Господарського суду міста києва від 23.11.2021 у справі № 910/13030/21 задовольнити.

2. Замінити стягувача у наказі Господарського суду міста Києва № 910/13030/21 від 23.11.2021 - Приватне акціонерне товариство "ДНІПРОМЕТИЗ" (49000, м. Дніпро, пр. Слобожанський, 20; ідентифікаційний код 05393145) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю «ДНІПРОМЕТИЗ ТАС» (49000, м. Дніпро, пр. Слобожанський, 20; ідентифікаційний код 05393145).

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 17.04.2024 та підлягає оскарженню у встановленому законом порядку.

Суддя А.І. Привалов

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118453271
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 33 030,00 грн Без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —910/13030/21

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Рішення від 29.10.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 16.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні