Рішення
від 18.04.2024 по справі 915/1566/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2024 року Справа № 915/1566/23

м.Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області, у складі судді Семенчук Н.О.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін у судове засідання за наявними матеріалами, справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України", 03065, м.Київ, проспект Любомира Гузара, 44, електронна пошта: info@tsoua.com

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтервікон", 54008, м.Миколаїв, вул.Чигрина, 167, к.31, електронна пошта: intervikon2002@ukr.net

про: стягнення 44 928,00 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" звернулось до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою №ТОВВИХ-23-13594 від 27.09.2023 в якій просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтервікон" пеню у розмірі 44 928,00 грн.

В обґрунтування позову посилається на неналежне виконання відповідачем умов Договору про закупівлю послуги №2009000090 від 16.09.2020 в частині своєчасного виконання відповідачем робіт.

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 16.10.2023, позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін у судове засідання за наявними матеріалами. Викладено вимоги до відповідача, встановлено для сторін процесуальні строки для подання заяв по суті справи.

Копія ухвали Господарського суду Миколаївської області від 16.10.2023, направлена на адресу місцезнаходження відповідача, а саме: м.Миколаїв, вул.Чигрина, 167, к.31, повернута поштовим відділенням до суду з відміткою: "за закінченням терміну зберігання" зі штрихкодовим ідентифікатором 0600229172414.

Повернення повістки з відміткою про причини повернення "за закінченням терміну зберігання" не є доказом належного інформування учасника справи про час і місце розгляду справи.

Аналогічний висновок міститься у постанові Верховного Суду від 18.01.2023 по справі №947/15524/20.

У зв`язку з відсутністю відомостей щодо повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі станом та неможливістю констатувати сплив строку на подання відзиву у даній справі, ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 15.12.2023 ухвалу суду від 16.10.2023 про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі повторно направлено поштою на адресу відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтервікон" із поміткою "Судова повістка".

Вказана ухвала була отримана відповідачем 02.01.2024, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення 0600239162816.

Відповідач своїм правом у визначений судом строк на подання відзиву на позов оформлений згідно вимог ст.165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача не скористався.

Відповідно до ч.9 ст.165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розгляд справи здійснено поза межами встановленого ГПК України строку у розумний строк, тривалість якого обумовлюється введенням в Україні Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ, воєнного стану через військову агресію Російської Федерації проти України.

Згідно із частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши усі подані у справу докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд встановив наступне.

16 вересня 2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Інтервікон" (виконавець) було укладено Договір про закупівлю послуги №2009000090 (далі - Договір), у відповідності до умов якого виконавець зобов`язується в порядку та на умовах, визначених в цьому Договорі, відповідно до Технічних, якісних та кількісних характеристик (Додаток №1), Договірної ціни (Додаток №2) та Графіка надання послуг (Додаток №3), які є невід`ємною частиною Договору, на свій ризик надати за завданням замовника, а замовник зобов`язується прийняти і оплатити наступні послуги: Фарбування та скління (Відновлення захисного лакофарбового покриття надземних переходів та відновлення захисного покриття переходів земля/повітря на магістральних газопроводах «Єланець - Кременчуг - Кривий Ріг» 701 км, 702 км, «Кременчук - Кривий Ріг» 203 км лінійної частини магістральних газопроводів Криворізького лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів (далі - послуги) (п.1.1 Договору).

Згідно п.3.1 Договору, загальна вартість наданих послуг за цим Договором згідно із Договірною ціною (Додаток №2) становить 374 400,00 грн., в тому числі ПДВ 20% 62 400,00 грн.

У відповідності до п.3.3 Договору, оплата за цим Договором проводиться в такому порядку:

Замовник протягом 30 календарних днів, але не раніше ніж через 20 календарних днів з моменту прийняття послуг, що підтверджується актами приймання наданих послуг та довідками про вартість наданих послуг, перераховує на розрахунковий рахунок виконавця суму вартості прийнятих послуг.

При складанні актів приймання наданих послуг та довідок про вартість наданих послуг використовуються форми документів КБ-2в та КБ-3.

Відповідно до п.4.1 Договору, виконавець зобов`язується надати Послуги до 01.10.2021 з дати підписання Договору з обов`язковим дотриманням погодженого із Замовником Графіку надання послуг (Додаток №3), що додасться до цього Договору та є невід`ємною його частиною. Графік надання послуг може коригуватись, в межах зазначеного терміну, за письмовим погодженням Сторін із врахуванням особливостей режимів експлуатації газотранспортної системи Замовника, або дії непереборних сил природного характеру, які мають бути відповідно документально підтверджені.

Пунктом 4.2 Договору визначено, що датою закінчення наданих Виконавцем Послуг вважається дата їх прийняття Замовником в порядку, передбаченому розділом 5 цього Договору. Надання Послуг може бути закінчено Виконавцем достроково за умови письмової згоди Замовника.

Згідно п.4.3 Договору, місце надання Послуг - об`єкти ЛЧ МГ Криворізького ЛВУМГ (надалі -Об`єкти):

Криворізьке ЛВУМГ;

- Надземний перехід МГ Єлец-Кременчук - Кривий Ріг 701 км, який розташований в районі населеного пункту с. Савро П`ятихатського району Дніпропетровської області.

- Надземний перехід МГ Єлец-Кременчук - Кривий Ріг 702 км, який розташований в районі населеного пункту с. Запорожець Криворізького району Дніпропетровської області.

- Надземний перехід МГ Кременчук-Кривий Ріг DN 700 203 км, який розташований в районі населеного пункту с. Богдано-Надеждівка П`ятихатського району Дніпропетровської області.

Відповідно до п.5.1 Договору, передача наданих послуг виконавцем і прийняття їх Замовником, після їх закінчення, здійснюється у відповідності з чинним порядком і оформлюється актом приймання наданих послуг та довідкою про вартість наданих послуг. Послуги вважаються наданими з моменту підписання акту приймання наданих послуг.

У відповідності до п.5.2 Договору, акт приймання наданих послуг та довідку про вартість наданих послуг готує виконавець і надає його Замовнику не пізніше 25 числа звітного місяця.

Згідно п.7.3.1 Договору, виконавець зобов`язаний виконати якісно та у встановлені Графіком надання послуг строки послуг відповідно до Технічних, якісних та кількісних характеристик (Додаток №1) та іншої нормативної документації.

Замовник протягом 5 (п`яти) робочих днів перевіряє достовірність отриманих акту приймання наданих послуг та довідки про вартість наданих послуг в частині фактично наданих Послуг, їх відповідність показникам якості відповідно до Додатку № 1 до Договору, та, у разі відсутності явних недоліків, підписує його в рамках цього ж строку, або направляє мотивоване заперечення проти такого підписання.

Згідно п.10.2 Договору, у випадку несвоєчасного надання Послуг, передбачених Графіком надання послуг (Додаток №3), до Виконавця застосовуються штрафні санкції у вигляді пені у розмірі 0,1 % від вартості ненаданих Послуг за кожен день прострочення надання Послуг, а при порушенні строку надання Послуг більш ніж на 30 календарних днів Виконавець додатково сплачує Замовнику штраф у розмірі 7 % від вартості ненаданих Послуг.

Пунктом 10.3 Договору визначено, що виплата штрафних санкцій, передбачених цим Договором, не звільняє Виконавця від обов`язку по відшкодуванню будь-яких збитків завданих Виконавцем Замовнику. Виплата штрафних санкцій, передбачених цим Договором, не звільняє Виконавця від обов`язку з надання невиконаного або виконаного неналежним чином обов`язку (падання у натурі) (п.10.4 Договору).

Відповідно до п.11.1 Договору, договір вважається укладеним з моменту його підписання сторонами і діє до 31.10.2021 з дати підписання. В частині гарантійних зобов`язань Договір діє до закінчення гарантійного строку, а в частині розрахунків - до їх повного виконання.

Договір підписано та скріплено печатками сторін.

Між позивачем та відповідачем був підписаний Додаток №1 до Договору «Технічні, якісні та кількісні характеристики» (далі - Додаток №1), у відповідності до п.2.1 якого послуги виконуються в строк до 01.10.2021.

Також, між сторонами був підписаний Додаток №2 до Договору «Договірна ціна на відновлення захисного лако-фарбового покриття надземних переходів з відновленням захисного покриття переходів «землі-повітря» та встановлення огорожі, що здійснюється в 2020 році».

Як вбачається з матеріалів справи, між позивачем та відповідачем підписаний Додаток №3 до Договору «Графік надання послуг», у відповідності до якого сторони визначили граничний термін надання послуг після підписання договору:

- відновлення захисного лакофарбового покриття, з відновленням захисного покриття переходів «земля-повітря» надземного переходу магістрального газопроводу Єлец-Кременчуг-Кривий Ріг» 701 км, в межах обслуговування Криворізького ЛВУМГ - 01.10.2021;

- відновлення захисного лакофарбового покриття, з відновленням захисного покриття переходів «земля-повітря» надземного переходу магістрального газопроводу Єлец-Кременчуг-Кривий Ріг» 702 км, в межах обслуговування Криворізького ЛВУМГ - 01.10.2021;

- відновлення захисного лакофарбового покриття, з відновленням захисного покриття переходів «земля-повітря» надземного переходу магістрального газопроводу Кременчуг-Кривий Ріг DN 700» 203 км, в межах обслуговування Криворізького ЛВУМГ - 01.10.2021.

Позивач у позовній заяві зазначає, що відповідач порушив умови Договору та у строки визначені умовами Договору послуги не надав, що стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач у зв`язку з неданням послуг у визначений договором строк, направив на адресу відповідача претензію №3 в якій вимагав перерахувати на його рахунок пеню та штраф у розмірі 49 420,80 грн.

До зазначеної претензії позивач додав розрахунок штрафних санкцій згідно якого пеня та штраф були нараховані за період з 02.10.2021 по 02.12.2021 року.

Позивач у позові зазначає, що вимоги вказані в претензії були задоволені та оплачені відповідачем.

У відповідності до ст.509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Відповідно ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно ст.193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних вимогах звичайно ставляться.

Стаття 626 Цивільного кодексу України встановлює, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Зі змісту ч. 1 ст. 627 Цивільного кодексу України вбачається, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як зазначено в ч. 1 ст.628 Цивільного кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.629 Цивільного Кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного Кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.ст.610, ч.1 ст.612 Цивільного Кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), а боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.611 Цивільного Кодексу України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Стаття 549 Цивільного Кодексу України встановлює, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно ч. 2 ст. 231 Господарського Кодексу України у разі якщо порушено господарське зобов`язання, в якому хоча б одна сторона є суб`єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов`язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов`язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи договором, у таких розмірах: за порушення строків виконання зобов`язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

Згідно п.10.2 Договору, у випадку несвоєчасного надання Послуг, передбачених Графіком надання послуг (Додаток №3), до Виконавця застосовуються штрафні санкції у вигляді пені у розмірі 0,1 % від вартості ненаданих Послуг за кожен день прострочення надання Послуг, а при порушенні строку надання Послуг більш ніж на 30 календарних днів Виконавець додатково сплачує Замовнику штраф у розмірі 7 % від вартості ненаданих Послуг.

Позивач згідно надано до суду розрахунку, нарахував та просить суд стягнути з відповідача пеню за порушення строків надання послуг у розмірі 44 928,00 грн. за 120 днів (з 03.12.2021 по 01.04.2022) на вартість ненаданих послуг в сумі 374 400,00 грн., розмір якої є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За умовами ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Будь - яких доказів того, що відповідач належним чином виконав свої зобов`язання, відповідач, у порушення приписів ст.73,74 ГПК України, суду не надав, тобто не довів безпідставність позовних вимог, тоді як надані позивачем докази, як зазначалось вище, навпаки, підтверджують наявність вказаної у позові заборгованості, а відтак і обґрунтованість позовних вимог.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судові витрати по сплаті судового збору за подання позовної заяви покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 11, 13, 73, 74, 76-79, 86, 91, 123, 129, 210, 220, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 247, 248, 252 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтервікон" (54008, м.Миколаїв, вул.Чигрина, 167, к.31, код ЄДРПОУ 32004053) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" (03065, м.Київ, проспект Любомира Гузара, 44, код ЄДРПОУ 42795490) пеню у розмірі 44 928,00 грн. та судовий збір у розмірі 2 684,00 грн.

Рішення суду, у відповідності до ст.241 Господарського процесуального кодексу України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 253, 254, 256-259 ГПК України.

Суддя Н.О. Семенчук

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118453734
СудочинствоГосподарське
Сутьвручення поштового відправлення 0600239162816. Відповідач своїм правом у визначений судом строк на подання відзиву на позов оформлений згідно вимог ст.165 ГПК України разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача не скористався. Відповідно до ч.9 ст.165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. Розгляд справи здійснено поза межами встановленого ГПК України строку у розумний строк, тривалість якого обумовлюється введенням в Україні Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ, воєнного стану через військову агресію Російської Федерації проти України. Згідно із частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення

Судовий реєстр по справі —915/1566/23

Рішення від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні