Ухвала
від 05.04.2024 по справі 10/б-743
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

05 квітня 2024 рокуСправа № 10/Б-743УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області у складі судді Сидорук А.М.

розглянув клопотання №10-79-3479 від 06.02.2024 Фонду державного майна України про відсторонення арбітражного керуючого Зубик Ю.З. від виконання повноважень ліквідатора

у справі за заявою

кредитора: Державної податкової інспекції у Теребовлянському районі, вул. Шевченка, 26, м. Теребовля Теребовлянського району Тернопільської області;

до боржника: Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів", с. Струсів, вул. Заводська,1, Теребовлянського району Тернопільської області

про визнання банкрутом

За участі представників сторін:

Фонду державного майна України: Скородох Р.В.

Кредиторів: Франчук М.М. представник Тернопільського обласного центру зайнятості

Боржника: Зубик Ю.З. ліквідатор

Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції /м. Івано-Франківськ/ - Мархівка І.А.

Суть справи: Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 10.04.2006р. порушено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів" за заявою ініціюючого кредитора Державної податкової інспекції у Теребовлянському районі Тернопільської області.

Постановою Господарського суду Тернопільської області від 17.06.2008 у справі №10/Б-743 боржника визнано банкрутом, відкрито щодо Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів" ліквідаційну процедуру.

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 22 березня 2016 року достроково припинено повноваження ліквідатора банкрута Суслова Р.В. та ліквідатором Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів" призначено арбітражного керуючого Зубик Юлію Зіновіївну, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №376, видане 15.03.2013.

06.02.2024 до господарського суду Тернопільської області від Фонду державного майна України надійшло клопотання №10-79-3479 від 06.02.2024 про відсторонення від виконання повноважень ліквідатора та призначення іншого арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора Державного підприємства Струсівський комбінат продтоварів у справі № 10/Б-743 про банкрутство за допомогою автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 08.02.2024 призначено судове засідання по розгляду клопотання №10-79-3479 від 06.02.2024 Фонду державного майна України про відсторонення від виконання повноважень ліквідатора Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів" - Зубик Ю.З. у справі № 10/Б-743 на 22 лютого 2024 року об 12 год. 30 хв. в режимі відеоконференції; ліквідатору Державного підприємства Струсівський комбінат продтоварів Зубик Ю.З. запропоновано надати суду заперечення щодо клопотання про відсторонення від виконання повноважень ліквідатора ДП "Струсівський комбінат продтоварів"; явку ліквідатора Державного підприємства Струсівський комбінат продтоварів Зубик Ю.З. та представників членів комітету кредиторів у судове засідання визнати обов`язковою.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 26.02.2024 було відкладено судове засідання по розгляду клопотання №10-79-3479 від 06.02.2024 Фонду державного майна України про відсторонення від виконання повноважень ліквідатора ДП "Струсівський комбінат продтоварів" - Зубик Ю.З. у справі № 10/Б-743 на 26 березня 2024 року об 12 год. 00 хв. в режимі відеоконференції; ліквідатору Державного підприємства Струсівський комбінат продтоварів Зубик Ю.З. надати суду заперечення /спросутвання/ щодо клопотання про відсторонення від виконання повноважень ліквідатора ДП "Струсівський комбінат продтоварів"; явку ліквідатора Державного підприємства Струсівський комбінат продтоварів Зубик Ю.З. та представників членів комітету кредиторів у судове засідання визнати обов`язковою.

26 березня 2024 року до суду від арбітражного керуючого Зубик Ю.З. надійшли заперечення щодо клопотання про відсторонення від виконання ліквідатора банкрута.

Ухвалою суду від 26.03.2024 відкладено судове засідання по розгляду клопотання №10-79-3479 від 06.02.2024 Фонду державного майна України про відсторонення від виконання повноважень ліквідатора Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів" - Зубик Ю.З. у справі № 10/Б-743 на 05 квітня 2024 року; явку ліквідатора Державного підприємства Струсівський комбінат продтоварів Зубик Ю.З. та представників членів комітету кредиторів у судове засідання визнано обов`язковою.

В судовому засіданні 05.04.2024 представник Фонду державного майна України підтримав клопотання №10-79-3479 від 06.02.2024 про відсторонення від виконання повноважень ліквідатора Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів" - Зубик Ю.З. у справі № 10/Б-743, з підстав викладених у ньому.

Присутня в судовому засіданні ліквідатор Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів" Зубик Ю.З. заперечила щодо її відсторонення та зазначила, що а ні у Законі України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 20.03.2023 №2971-ІХ, а ні КУзПБ та навіть Наказ Міністерства України від 13.08.2019 №2536/5 "Про затвердження Положення про систему підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражний керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій та у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариства, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі", не містять строку, в тому числі присічного, для складання зазначеного іспиту. Окрім того арбітражний керуючий Зубик Ю.З. вказує на те, що відсторонення діючого і призначення нового ліквідатор на цьому етапі є недоцільним, адже це може призвести до затягування процедури банкрутства та негативно вплинути на інтереси всіх учасників справи, оскільки новому ліквідатору знадобиться час для ознайомлення з численними матеріалами справи, виникнення в суть усіх проблемних питань та налагодження роботи, що може суттєво загальмувати провадження. При цьому ліквідатор банкрута, зазначила, що у найближчий час заплановано підготовку і подання до суду кінцевого звіту ліквідатора у справі про банкрутство ДП "Струсівський комбінат продтоварів".

Представник кредитора Тернопільського обласного центру зайнятості заперечила щодо клопотання ФДМ України про відсторонення арбітражного керуючого Зубик Ю.З. від виконання повноважень ліквідатора.

Розглянувши клопотання №10-79-3479 від 06.02.2024 Фонду державного майна України про відсторонення арбітражного керуючого Зубик Ю.З. від виконання повноважень ліквідатора, заслухавши пояснення учасників справи, суд зазначає наступне.

Зазначене клопотання Фонду державного майна України обґрунтовано тими обставинами, що відповідно до частини 9 статті 96 Кодексу України з процедур банкрутства (далі Кодекс) припинення, продовження повноважень та відсторонення від виконання обов`язків керуючих санацією, ліквідаторів державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, здійснюються господарським судом за наявності підстав та в порядку, встановленому цим Кодексом.

Арбітражний керуючий у справі про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, повинен скласти іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 20.03.2023 № 2971-IX, що набрав чинності 15.04.2023, протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом призначення арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, здійснюється господарськими судами без наявності свідоцтва про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Арбітражні керуючі, призначені у справах про банкрутство державних підприємств або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, до дня набрання чинності цим Законом та протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом здійснюють свої повноваження до складання іспиту за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Враховуючи вищевикладене, 15.10.2023 - кінцевий строк складання іспиту за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Станом на сьогодні за інформацією з Єдиного реєстру арбітражних керуючих, наданою Міністерством юстиції України листом від 15.01.2024 №7483/346-12-24/21.1, у арбітражного керуючого Зубик З.В. відсутнє Свідоцтво про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі КУзПБ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

За ч. 9 ст. 96 КУзПБ припинення, продовження повноважень та відсторонення від виконання обов`язків керуючих санацією, ліквідаторів державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, здійснюються господарським судом за наявності підстав та в порядку, встановленому цим Кодексом.

Арбітражний керуючий у справі про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, повинен скласти іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Відповідно до ч. 4 ст. 28 КУзПБ арбітражний керуючий може бути відсторонений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого реструктуризацією, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реалізацією за його заявою.

Відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень здійснюється господарським судом за клопотанням учасника провадження у справі або за власною ініціативою у разі:

1) невиконання або неналежного виконання обов`язків, покладених на арбітражного керуючого;

2) зловживання правами арбітражного керуючого;

3) подання до суду неправдивих відомостей;

4) відмови арбітражному керуючому в наданні допуску до державної таємниці або скасування раніше наданого допуску, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом;

5) припинення діяльності арбітражного керуючого;

6) наявності реального чи потенційного конфлікту інтересів.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 20.03.2023 №2971-IX (далі Закон), що набрав чинності 15.04.2023, протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом призначення арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, здійснюється господарськими судами без наявності свідоцтва про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Арбітражні керуючі, призначені у справах про банкрутство державних підприємств або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, до дня набрання чинності цим Законом та протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом здійснюють свої повноваження до складання іспиту за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

При цьому, на переконання суду, висновок Фонду державного майна України про те, що 15.10.2023 - кінцевий строк складання іспиту за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі - є хибним, позаяк у вищевказаних положеннях Закону мова йде лише про те, що арбітражні керуючі, призначені у справах про банкрутство державних підприємств …, до дня набрання чинності цим Законом та (призначені) протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом здійснюють свої повноваження до складання відповідного іспиту.

При цьому, а ні вказаний Закон, а ні КУзПБ, і навіть Наказ №2536/5 від 13.08.2019 Міністерства юстиції України "Про затвердження Положення про систему підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражних керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій та у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі" не містять строку, в тому числі присічного, для складання зазначеного іспиту.

За таких обставин, господарський суд не вбачає правових підстав для задоволення клопотання №10-79-3479 від 06.02.2024 Фонду державного майна України про відсторонення арбітражного керуючого Зубик Ю.З. від виконання повноважень ліквідатора Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів", оскільки вимога цього клопотання не ґрунтується на нормах діючого законодавства.

Керуючись ст. ст. 9, 12, 28, 96 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання №10-79-3479 від 06.02.2024 Фонду державного майна України про відсторонення арбітражного керуючого Зубик Ю.З. від виконання повноважень ліквідатора Державного підприємства "Струсівський комбінат продтоварів" - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Повний текст ухвали підписано 18.04.2024.

Суддя А.М. Сидорук

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118454091
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/б-743

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 16.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Постанова від 30.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні