Ухвала
від 18.04.2024 по справі 927/149/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

18 квітня 2024 року м. Чернігів справа № 927/149/22(927/1355/23)

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., перевіривши матеріали заяви від 26.09.2023 №1899-02-01-927/149

за заявою: ліквідатора ТОВ "Яворина-Трейдінг" Потупало Наталії Ігорівни, Вознесенський узвіз, буд. 10а, оф. 213, м. Київ, 04053, ІНФОРМАЦІЯ_1

до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична Майстерня", код ЄДРПОУ 38544640, пр. Берестейський, буд. 136, м. Київ, 03115

відповідача 2: Товариства з обмеженою відповідальністю "КОМ ПРО ГРУП", код ЄДРПОУ 38049262, вул. Кордуби М., буд. 6, м. Львів, Львівська обл., 79024

про визнання недійсним правочину

у межах справи №927/149/22

за заявою кредитора: ОСОБА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1

АДРЕСА_1 ;

електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_2 , електронна адреса представника: ІНФОРМАЦІЯ_3

боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "Яворина-Трейдінг",

код ЄДРПОУ 32505077, вул. Незалежності, буд. 16, кв. 107, м. Ніжин, Ніжинський район, Чернігівська область, 16600

за участю: ліквідатора Потупало Н.І., Вознесенський узвіз, буд. 10а, оф. 213, м. Київ, 04053, ІНФОРМАЦІЯ_1

про відкриття провадження у справі про банкрутство

без виклику (повідомлення) учасників справи

ВСТАНОВИВ:

27.09.2023, на електронну адресу суду, надійшла заява ліквідатора ТОВ "Яворина-Трейдінг" Потупало Наталії Ігорівни до Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична Майстерня", Товариства з обмеженою відповідальністю "КОМ ПРО ГРУП" про визнання недійсним договору поруки №1 від 28.09.2021, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Яворина-Трейдінг" (код ЄДРПОУ 32505077) та Товариством з обмеженою відповідальністю "КОМ ПРО ГРУП" (попередня назва Товариство з обмеженою відповідальністю "Юридична консалтингова група М.К.С.") (код ЄДРПОУ 38049262).

Подана заява обґрунтована тим, що ТОВ "Яворина-Трейдінг" уклало договір поруки №1 від 28.09.2021 протягом трьох років, що передували відкриттю провадження у справі про банкрутство, взявши на себе зобов`язання без відповідних майнових дій іншої сторони.

Ухвалою суду від 02.10.2023 заяву залишено без руху, надано строк на усунення недоліків заяви.

Ухвалою суду від 09.10.2023 встановлено, що заявником усунуто недоліки заяви від 26.09.2023 №1899-02-01-927/149 та відкладено вирішення питання про прийняття заяви до повернення матеріалів справи №927/149/22 на адресу Господарського суду Чернігівської області.

15.04.2024 матеріали справи №927/149/22 повернуто на адресу Господарського суду Чернігівської області.

Згідно з ч. 1 ст. 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Кодексу України з процедур банкрутства, а також міжнародних договорів, згоду на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

За приписами ст. 20 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Відповідно до ч. 9 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України, справи, передбачені пунктами 8 та 9 частини першої статті 20 цього Кодексу, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника.

Відповідно до приписів ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про відшкодування шкоди та/або збитків. завданих боржником; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Згідно зі ст. 42 Кодексу України з процедур банкрутства, правочини, вчинені боржником після відкриття провадження у справі про банкрутство або протягом трьох років, що передували відкриттю провадження у справі про банкрутство, можуть бути визнані недійсними господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство за заявою арбітражного керуючого або кредитора, якщо вони завдали збитків боржнику або кредиторам.

Заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, у якій в тому числі зазначає за якими правилами позовного провадження буде розглядатись справа (частина 2 статті 176 ГПК України).

Враховуючи приписи ст. 7 КУзПБ, суд дійшов висновку розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Керуючись ст. 2, 7, 42 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 162, 165, 166, 168, 176, 234, 235, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти заяву ліквідатора ТОВ "Яворина-Трейдінг" Потупало Наталії Ігорівни до розгляду в межах справи №927/149/22 про банкрутство ТОВ "Яворина-Трейдінг" та відкрити провадження у справі №927/149/22(927/1355/23).

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, з урахуванням особливостей, визначених Кодексом України з процедур банкрутства.

3. Встановити відповідачам строк не пізніше 15 календарних днів з дня вручення даної ухвали відповідно до ст. 165, 251 ГПК України надати відзив на позовну заяву та докази, які підтверджують викладені у відзиві обставини, надіславши одночасно копію відзиву з доказами позивачу; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

4. Запропонувати заявнику у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив відповідно до ст. 166, 251 ГПК України, надіславши одночасно копію даної відповіді на відзив відповідачам; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

5. Запропонувати відповідачам у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив відповідно до ст. 167, 251 ГПК України надати заперечення, в яких викласти свої пояснення, міркування, аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення; одночасно надіслати копію заперечень позивачу та третім особам; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

6. Звернути увагу учасників справи на те, що:

- за приписами частини 8 статті 80 ГПК України докази не подані у встановлений законом або судом строк до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

При цьому, з огляду на зміст частини 9 вказаної статті, копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи;

- згідно з частиною 2 статті 207 ГПК України заяви та клопотання, які без поважних причин не будуть подані в строк, визначений судом, суд залишає без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://cn.arbitr.gov.ua/sud5028/.

Документи по справі можуть бути направлені на електронну адресу Господарського суду Чернігівської області: e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua; засоби зв`язку: факс 77-44-62, тел. 676-311.

Суддя В.В. Моцьор

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118454330
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними інші договори

Судовий реєстр по справі —927/149/22

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Судовий наказ від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Рішення від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні